Punkia ja rockia hyllyjen välistä

Musiikki on irtiotto arjesta tai maukkaiden kiistojen moottori. Kirjastorockissa esiintyy joukko kirjaston työntekijöitä, joita yhdistää rakkaus bänditouhuun.
Harri Havanka ja Elisa Marttinen uskovat, että ensisijaista on tehdä musiikkia, joka miellyttää soittajia itseään.
Harri Havanka ja Elisa Marttinen uskovat, että ensisijaista on tehdä musiikkia, joka miellyttää soittajia itseään.

Kirjaston työntekijät tuntuvat nauttivan musiikista. Ylöjärven kirjasto on järjestänyt monitoimisalissaan konsertteja, ja viime viikolla ikivihreät soivat suositussa yhteislaulutilaisuudessa.
Kollegat naapurikaupungissa eivät jää paljon huonommiksi. Tampereen kirjastot ja etenkin Metson musiikkiosasto tekevät paljon yhteistyötä pirkanmaalaisten musiikkitoimijoiden kanssa. Metso Live -konserteissa kirjastoissa on esiintynyt isojakin nimiä: viimeksi eilen Jarkko Martikainen.
Tänä lauantaina tamperelaisella Vastavirta-klubilla kirjaston ja musiikin rakkaussuhde pääsee piirun verran syvemmäksi. On Kirjastorockin aika. Illan aikana lavalle nousee seitsemän bändiä, joita yhtyeitä yhdistää yksi asia: jokaisessa musisoi Tampereen kaupunginkirjaston työntekijöitä.

Irti kaikesta puurtamisesta

The Einsteins -yhtyeessä laulaa ja soittaa kitaraa Metson verkkopalveluissa työskentelevä Harri Havanka.
– Musiikkimme kuulostaa varmaan siltä, kuin vanhat punkkarit yrittäisivät soittaa poppia. Emmehän me kaikki tosin ole edes punkkareita, mutta The Einsteinsissa jokainen on vähän oman mukavuusalueensa ulkopuolella, Havanka virnistää.
Käytännössä musiikki taitaa olla rockia punkvivahteella.
The Einsteins on soittanut yhdessä yli kymmenen vuotta, mutta APS4:n kokoonpano muotoutui vasta viime helmikuussa.
Yhtä pitkä on Elisa Marttisen rumpalinura. Metson lasten ja nuorten osastolla työskentelevälle Marttiselle keikkailukin on vielä uutta ja jännittävää: Vastavirran-keikka on yhtyeen kolmas.
– Soittaminen on mahtavaa ja rentouttavaa. Pääsee irti arjesta ja puurtamisesta. Töiden rinnalla teen gradua valmiiksi, mutta silloin, kun pääsen paukuttamaan, en ajattele mitään muuta, APS4:n rumpali Marttinen sanoo.
Myös Havangalle musiikki on elämässä olennainen mauste – ellei jopa yksi pääraaka-aine. Havanka tekee The Einsteinsin kappaleet ja odottaa aina malttamattomasti, millaisiksi biisit bändisoitossa muovautuvat.
– Olen aina ollut kova musadiggari. Hengitän musiikkia. Musiikista saa aikaa hyviä keskusteluja ja kiistoja, sillä jokainen on tietysti omasta mielestään absoluuttisen oikeassa.

Esiintyjien suosikit lainattavissa

Kirjastorockissa esiintyvät myös Hullut päivät, The Black Ducks of Despair, Cause for Effect, Project 2 ja Juggling Jugulars.
Viimeksi mainittu on toiminut vuodesta 1989 saakka. HC-punkia soittava bändi on keikkaillut ahkerasti Euroopassa.
Myös Cause for Effect on pitkän linjan yhtye. Rockin ja jazzin välimaastossa risteilevä bändi koostuu basistista ja rumpalista. Duo tunnetaan äkkiväärästä tyylistään ja yllättävistä temponvaihdoksista.
Tapahtumassa on paikalla Liikkuva kirjasto. Liikkuvasta kirjastosta voi lainata levyjä, kirjoja, elokuvia, nuotteja. Suuri osa aineistosta on musiikkiin liittyvää. Esillä on illan esiintyjien omia suosikkeja.

Kirjastorock 28. marraskuuta kello 20 alkaen Vastavirta-klubilla (Pispalan valtatie 39, Tampere).

Comments are closed.