Tietokoneet kiinni ja leikkimään

Kesällä Koveron kruununmetsätorpalla herätellään lasten mielikuvitusta valmistamalla leluja, soittimia ja koruja kierrätys- ja luonnonmateriaaleista.

Seitsemisen kansallispuistossa sijaitsevalla Koveron perinnetilalla kokoonnutaan neljänä kesälauantaina harjaannuttamaan kädentaitoja.
Tila on juuri sopiva Metsähallituksen järjestämille puuhapajoille, sillä yksi Koveron tärkeistä tehtävistä on kertoa entisajan elämästä. Se on luonteva paikka aloittaa tutkimusmatka aikaan, jolloin kulutus ei vielä juurikaan kuormittanut ympäristöä.

Ekologista lastenkulttuuria

Metsähallituksen erikoissuunnittelija Sanna-Mari Kunttu kertoo, että puuhapajojen ideana on tukea kädentaitoja ja tutustuttaa lapset ympäristöstämme löytyviin materiaaleihin. Marketeista löytyvän lelujen tavarameren sijaan voidaan tutustua materiaalien alkuperään ja lelut päästään valmistamaan itse.
Puuhapajat pohjautuvat ekologiseen lastenkulttuuriin ja lasten itsensä luomaan leikkiin. Ekologisen lastenkulttuurin idea on lähtenyt Aurinkoinen tulevaisuus ry:n luomasta konseptista. Puuhapajoissa käytettävät materiaalit ovat maatuvia.

Niukkuus rikastaa mielikuvitusta

Kuntun mielestä lasten mielikuvitus voi hukkua nykyajan tavarapaljouteen ja ärsykemereen. Aiemmin, kun nuukuus ja niukkuus olivat läsnä jokapäiväisessä elämässä, tehtiin leluja itse kotoa tai luonnosta löytyvistä materiaaleista, esimerkiksi puusta, nahasta ja kankaista.
– Vaatimattomuus herättää lapsen mielikuvituksen. Kepistä voi tulla lapsen mielikuvituksen tuloksena dinosaurus. Riemun määrä on valtava, kun lapset pääsevät tekemään itse, Kunttu kertoo aiemmista kokemuksistaan lasten puuhapajoissa.
Kunttu suosittelee Koveron puuhapajoja kaikille sen ikäisille lapsille, joilla sakset pysyvät jo kädessä.
– Emme pyri täydellisiin luomuksiin, vaan lapset saavat opetella taitoja. Aikuisten apua voidaan kuitenkin tarvita esimerkiksi langan pujottamisessa neulansilmään.

Maksuttomat puuhapajat Koveron tilalla Seitsemisen kansallispuistossa neljänä kesälauantaina kello 10–16. Korupaja 27. kesäkuuta, Ritsapaja 4. heinäkuuta, Käpylehmät ja perunaponit 11. heinäkuuta, Keppihevospaja 18. heinäkuuta. Ei ennakkoilmoittautumista.

HENNA IKÄVALKO

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?