Tuntee se

Mies ja tunteet. Kuulostaa aiheelta, joka päästää stereotypiat valloilleen. Onko suomalainen mies enää puhumaton mörökölli? Ja kannattaako koko aiheesta enää edes jauhaa?
Eemil Karila: Clown Boy (Kuva: Tampereen taidemuseo)
Eemil Karila: Clown Boy (Kuva: Tampereen taidemuseo)

Tampereen taidemuseon mielestä kannattaa. Uusi näyttely Miehet – onko tunteita? esittelee tunteiden koko skaalan traagisesta koomiseen. 11 nykytaiteilijan – miestaiteilijoiden tietysti – tuotannosta koostuva näyttely osoittaa, että suomalainen on niin taiteessaan kuin tunneilmaisussaan aika kekseliäs.
Tunteet ja niiden merkitykset ovat keskeisiä asioita nykytaiteessa, joka jo pelkkänä käsitteenä herättää yleisössä ristiriitaisia tunteita. Tässä näyttelyssä pohditaan myös miehuutta, sukupuolta ja identiteettiä.
Kysymykset identiteeteistä ja niiden merkityksistä ovat lähtökohtaisesti keskeisiä taideteoksien synnylle, mutta ne liittyvät taiteeseen myös yhteiskuntaa ja sen ilmiöitä analysoivana voimana. Taiteilijat voivat luoda myyttejä mutta myös murtaa niitä. He voivat avata uusia näkökulmia maailmaan ja ihmisyyteen. Ehkä jopa antaa tunteille niiden ansaitseman tilan.
Taiteilijat edustavat useita sukupolvia, erilaisia medioita ja monenlaisia taiteellisia lähestymistapoja.
Näyttelyyn kytkeytyy samanniminen kirja. Se on kokoelma esseitä, joissa tutkijat, kuvataiteilijat, kirjailijat ja muut asiantuntijat pohtivat teksteissään miesten tunteita ja tunteettomuutta. Kirjoittajat tuumailevat, onko stereotypia puhumattomasta ja pussaamattomasta suomalaismöllikästä sittenkin totta.

Miehet – onko tunteita? Tampereen taidemuseossa 20. huhtikuuta saakka.

Comments are closed.