Pala Afrikkaa

Tampereen elokuvajuhlat säilyttää raikkautensa ja monipuolisuutensa. Tänä keväänä keskiössä ovat muun muassa eteläinen Afrikka, Edward Hopperin taide sekä kissat ja koirat.
Gustav Deutsch: Shirley – Visions of reality.
Gustav Deutsch: Shirley – Visions of reality.

Tampereen elokuvajuhlien ydin ovat edelleen kilpailusarjat. Kotimaiseen kilpailuun osallistuu 40 elokuvaa ja kansainväliseen kilpailuun 61.
Kotimaisessa kilpasarjassa nähdään esimerkiksi Virpi Suutarin dokumentti Eedenistä pohjoiseen. Puutarhanhoitoon hurahtaneista pariskunnista kertovassa dokumentissa seurataan muun muassa ylöjärveläisen Mutasen perheen elämää.

Traumojen vangit

Festivaalin erikoisnäytökset vievät muun muassa Afrikkaan. 15 sävyä: etelä -näytökset on tuotettu itäisessä ja eteläisessä Afrikassa. Nuoret ohjaajat ovat imeneet vaikutteita länsimaisesta elokuvaperinteestä, mutta aihepiirit tulevat läheltä.
Ohjelmistoon kuuluu kolme teemoiteltua näytöskokonaisuutta: Minkä taakseen jättää -näytöksen elokuvia yhdistävät menneisyyden traumat, jotka ovat turruttaneet päähenkilöt paikoilleen. Kaupunkikuvia-kokonaisuus puolestaan keskittyy urbaaneihin mielenmaisemiin ja tarjoaa näkymiä suurkaupunkielämään. Omissa maailmoissa -näytös tarkastelee eteläisen Afrikan maissa edelleen vallalla olevia ennakkoluuloja, jotka painavat etenkin seksuaalivähemmistöjä ja vammaisia.

Nelijalkaiset naurattavat

Kissa- ja koiraihmisiä hemmotellaan tänä vuonna tarinoilla parhaista ystävistämme. Koirat-näytös sisältää herkkupaloja, esimerkiksi Bill Plymptonin ratkiriemukkaan animaation Guard Dog sekä Ken Wardropin nokkelan dokumentin Useless Dog.
Kissafanit puolestaan saavat nähdäkseen muun muassa aikoinaan Oscar-ehdokkuudetkin napanneet kanadalaisanimaation The Big Snit. Kotimaista osaamista edustavaa Jenni Toivoniemen kehuttu ja palkittu fiktio Treffit. Toivoniemi on vanginnut kahdeksanminuuttiseensa maukkaan tilanteen ja sen nostattaman tunnekirjon.

Maalauksesta elokuvaksi

Art Faktor -otsikon alla nähdään elokuvia, jotka limittyvät nokkelasti kuvataiteeseen. Itävaltalaisen Gustav Deutschin Shirley: Visions of Reality (2013) herättää eloon 13 Edward Hopperin (1882−1967) maalausta. Elokuva kertoo tarinan naisesta, jonka ajatukset, tunteet ja pohdinnat antavat mahdollisuuden tarkkailla erästä Amerikan historian aikakautta.
Ohjaaja Deutsch haluaa näyttää, miten historia muodostuu ihmisten henkilökohtaisista tarinoista. Shirleyn koettelemukset yksityisine ja ammatillisine kriiseineen heijastavat koko muuttuvaa yhdysvaltalaista mielenmaisemaa 1930−1960-luvulla.
Edward Hopperin teokset inspiroivat myös lyhytelokuvasarjaa Hopper Stories (2012). Se syntyi kahdeksan eurooppalaisen ohjaajan poimittua suosikkinsa Hopperin maalauksista ja tehtyä sen pohjalta elokuvan.

Tampere Film Festival 5.−9. maaliskuuta. Näytöksiä muun muassa elokuvateatteri Plevnassa, Niagarassa ja Klubilla.

Comments are closed.