Uhleniuksen uraa juhlitaan

Maailmantango ei kangistu kaavoihin. Tangofestivaalilla soi myös jazz.
Jani Uhlenius juhlii puolen vuosisadan mittaista uraansa. (Kuva: Kai Jokela)
Jani Uhlenius juhlii puolen vuosisadan mittaista uraansa. (Kuva: Kai Jokela)

Jani Uhleniuksen nimi lienee vähintään etäisesti tuttu jokaiselle, joka on seurannut kotimaista musiikkia viime vuosikymmeninä. Nyt vietetään Uhleniuksen 50-vuotisen taiteilijauran juhlakonserttia.
Konsertti on osa Maailmantango-festivaalin ohjelmistoa Tampereella.
Jani Uhleniusta, jos ketä, voi tituleerata todelliseksi musiikin monitoimimieheksi. Pitkään taiteilijauraan mahtuu niin jatsia, rokkia kuin svengiä. Uhlenius on toiminut esimerkiksi sovittajana, kapellimestarina, muusikkona sekä taustavaikuttajana eri musiikkiorganisaatioissa.
Ensimmäisen ammattiorkesterinsa hän perusti vuonna 1966. Samana vuonna hän tapasi M. A. Nummisen ja soitti harmonikkaosuuden muun muassa legendaarisella Naiseni kanssa eduskuntatalon puistossa -äänitteellä. Tapaaminen Nummisen kanssa poiki pitkän yhteistyön, joka jatkuu yhä.
Maailmantango-festivaalilla Uhleniuksen kanssa konserttilavalle nousee yllättäviä muusikoita. Mikrofoniin tarttuvat laulaja-lauluntekijät Aino Venna, Joose Keskitalo ja Pauli Hanhiniemi. Maestro itse toimii kapellimestarina.

Ei pelkkää tangoa

Maailmantango-festivaali tahtoo olla urbaani kansanjuhla, joka antaa yleisölleen monenlaisia kulttuurielämyksiä. Seitsemännen festivaalin teemana on Cultura Radical. Ohjelmistossa painottuu radikalismi − pyrkimys muutokseen tekemällä asioita uudella tavalla.
Aika radikaali on ohjelmistokin, ja paljon muutakin kuullaan kuin tangoa. Esimerkiksi kehuttu Faarao Pirttikangas luo aivan omanlaisensa soundin bluesista, rockista, suomalaisesta kansanmusiikista ja muiden maiden musiikkiperinteestä.
Jazzin ja räpin uskalias liitto toteutuu, kun ääneen pääsevät Hannibal ja Musta moottori.
Vähän näitä perinteisemmältä kuulostaa konsertti nimeltä Tango Finlandia. Konserttiin Kaj Chydenius on valinnut rakkaimmat tangonsa, jotka laulaja Tiina Pitkänen tulkitsee herkän tummalla äänellään.

Maailmantango 13.−15. syyskuuta Tampereella. Jani Uhleniuksen juhlakonsertti Pakkahuoneella lauantaina 14. syyskuuta kello 20.

Comments are closed.