Lähiruokaa Kurussa

Kurussa viljeltyä spelttiä, naudanlihaa Ylöjärveltä ja kutunmaitotuotteita Muroleesta. Vieläpä kurulaisten marttojen sienineuvontaa. Jos joskus voi puhua lähiruoasta, niin nyt!
Lähiruokaa hehkutettiin jo vuosi sitten Keihään tilalla. (Kuva: Kitti Puhakka)
Lähiruokaa hehkutettiin jo vuosi sitten Keihään tilalla. (Kuva: Kitti Puhakka)

Keittiömestari Heikki Ahopellon luotsaama Tuottajatori pitää normaalisti majaansa Kangasalan Pikonlinnassa. Satokauden kunniaksi Tuottajatori jalkautuu muuallekin maakuntaan, ja paikaksi valikoitui Kuru.
Keihään tilan väki innostui yhteistyöstä Ahopellon kanssa heti.
− Ajatus ja aate ovat loistavat. Itsekin olen tarkka syömisistäni ja rummutan puhtaan ruoan puolesta, Keihään tilan emäntä Kitti Puhakka sanoo.
Keihään tilalla on tänä sunnuntaina myynnissä paljon pientuottajien herkkuja: muun muassa kasviksia, lihaa, leipää ja pullaa. Myös Heikki Ahopellon omat Armas-tuotteet pääsevät varmaankin esille. Akuuttiin nälkään voi ostaa Ahopellon loihtimia ruoka-annoksia.
− Esittelemme lisäksi persoonallisia käsitöitä ja maatiaiskasveja, Puhakka kertoo.
Maatiaiskasvit ovat vanhan ajan kasveja, esimerkiksi vuosikausia tunnettuja perennoja. Maatiaislajikkeet alkoivat syntyä maapallolla noin 10 000 vuotta sitten, kun ihminen siirtyi keräilytaloudesta maanviljelyyn ja pysyvään asutukseen. Maatiaiskasveja voi jopa sanoa eläväksi kulttuuriperinnöksi.

”Väkimäärä kauhistutti”

Sama turnee pyöri edellisinäkin kesinä – silloin vielä Lähiruokakaravaanin nimellä.
− Viime syksynä meillä oli yli 500 kävijää. Kyllähän se melkein kauhistutti, kun moiseen ei ollut varautunut, Puhakka puistelee päätään.
Nyt Keihäällä tiedetään, että lähiruoka kiinnostaa vahvasti.
Keihään tilalla kasvatetaan kanoja ja lampaita omiin tarpeisiin. Keihään tilapuodissa sen sijaan on myynnissä käsitöitä ja antiikkia.
Tapahtumaan osallistuu ruoantuottajien lisäksi joukko pehmeitä arvoja suosivia toimijoita. Luvassa lienee ainakin vyöhyketerapiaa ja jalkahoitoja. Vanhan ajan musiikki luo tunnelmaa.
− Kaikki hyvässä hengessä ja myönteisellä ajatuksella tehty sopii tapahtumaamme, Puhakka sanoo.
Mukaan mielivät lähiruokatuottajat voivat vielä lähipäivinä ottaa yhteyttä Keihään tilalle ja Kitti Puhakkaan. Mukaan mahtuu.

Tuottajatori 1. syyskuuta kello 10–18 Keihään tilalla Kurussa, Työtönjärventie 27.

Comments are closed.