Sekopäiden kylä

Elokuva Kekkonen tulee! ei kerro mitään tasavallan presidentistä.
Innovatiivinen kylähullu (Kristiina Elstelä) suoltaa listauksia teemasta kuin teemasta. (Kuva: Nordisk Film)
Innovatiivinen kylähullu (Kristiina Elstelä) suoltaa listauksia teemasta kuin teemasta. (Kuva: Nordisk Film)

Eletään 1970-luvun alun Lapissa. Pieneen kyläpahaseen ovat jämähtäneet vain kaikkein toivottomimmat tapaukset. Heidän lapsensa sentään vielä tajuavat haaveilla pois pääsystä.
Ikuisiin uomiinsa junnautunut arki muuttuu, kun leviää sana, että tasavallan presidentti on tulossa vierailulle.
Kekkosen odotus panee kylän entistä enemmän sekaisin.
Allin baarin omistaja Alli (Merja Larivaara) uskoo, että Kekkonen saapuu juuri hänen baariinsa ojentaakseen baarinpitäjälle ansaitun maakuntaviirin. Apulaisinsinöörin vinksahtanut vaimo Maija (Marjaana Maijala) ei voi sietää Allia ja päättää järjestää presidentille cocktailkutsut, jotka peittoavat Allin kekkerit mennen tullen.

Paremman kaipuu

Kekkonen tulee! ei ole historiallinen suurmieselokuva. Lähinnä se kertoo pienistä piireistä, joiden väliset jännitteet lähenevät räjähdyspistettä. Se kuvaa myös äidin ja tyttären kipeää suhdetta – odotuksia, jotka eivät koskaan voi toteutua. Kaikilla on paremman elämän kaipuu.
Elokuva kertoo omituisista naisista: yksi takoo pianoa pihalla, toinen julistautuu Kristuksen morsiameksi, kolmas solmii dynamiittia vyötäisilleen. Sairaanhoitaja Liisa (Miina Turunen) on ahdistuneisuudessaan ykkönen.
Presidentin vierailuun liittyvä jännitys nostaa aggressiot ja intohimot pintaan. Elokuvaa kuljettaa kertojana teini-ikäinen Sylvi (Wilma Rosenqvist).

Pidäteltyä aggressiota

Elokuvan on ohjannut Marja Pyykkö. Hän on sanonut, että etenkin hänen ikäluokalleen Kekkonen oli enemmän taruhahmo kuin poliittinen henkilö. Mystinen ja myyttinen mies Kekkonen on myös elokuvan henkilöille.
Ajatus on hyvä, mutta draamakomediaksi mainittu elokuva ei oikein onnistu naurattamaan. Mustaan huumoriin ja hillittömyyteen on varmasti pyritty, mutta jotenkin kokonaisuus lässähtää.
Olavin (Aake Kalliala) lausuntaesityskin toistaa samaa kankeaa vitsiä ihan liikaa.
Parasta ovat Liisan pidätelty ja liitoksissaan ratkeileva aggressio sekä ikuisia listauksiaan suoltava kylähullu (Kristiina Elstelä).

Comments are closed.