Laulu tuo pintaan tärkeät teemat

Ortodoksisessa seurakunnassa kuoron päätehtävä on laulaa kirkon jumalanpalveluksissa. Nyt Tampereen ortodoksisen kirkon kuoro pitää kuitenkin oman konsertin.
Tampereen ortodoksisen kirkon kuoro lauloi oman kirkkonsa juhlajumalanpalveluksessa viime vuonna. (Kuva: Heikki Santasalo)
Tampereen ortodoksisen kirkon kuoro lauloi oman kirkkonsa juhlajumalanpalveluksessa viime vuonna. (Kuva: Heikki Santasalo)

Ortodoksisessa jumalanpalveluksessa laulu ei ole pelkkä koriste, vaan jumalanpalvelukset rakentuvat vahvasti papin ja kuoron laulun varaan. Ortodoksisessa kirkossa ei käytetä lainkaan soittimia.
− Lauluissaan kirkko opettaa kouriintuntuvasti ja tuo kuultavaksi kulloisenkin juhlan ja päivän aiheet, kertoo Tampereen ortodoksisen seurakunnan kanttori Heikki Hattunen.
Hattunen myös johtaa Tampereen kirkon kuoroa, joka konsertoi huomenna torstaina Nikolainsalissa Tampereella.
− Laulamme jumalanpalveluksista tuttua musiikkia mutta tällä kertaa yleisölle. Jumalanpalveluksemme rakentuvat laululle, mutta ne eivät ole esiintymisiä, vaan jumalanpalveluksissa kuoro laulaa alttariin päin, Hattunen kertoo.
Kuoro on noin 20 laulajan kokoinen kamarikuoro. Kuorolaiset ovat osin oman seurakunnan väkeä, osin sen ulkopuolelta. Kuoro on vuosien varrella julkaissut kolme levyä.
− Osa on laulanut porukassa yli 20 vuotta, mutta joka vuosi tulee uusiakin laulajia. Ortodoksisen kirkon laulu on erityisala, joka vaatii ehkä vielä enemmän kiinnostusta kuin maallisessa kuorossa laulaminen.

Uutta kotimaista

Huomisen konsertin ohjelmisto koostuu pääosin suomalaisesta kirkkomusiikista. Heikki Hattunen korostaa, että suomalainen kirkkomusiikki on jo määritelmänä uusi: suomen kielellä on maamme ortodoksikirkoissa laulettu ensimmäisen kerran vasta vuonna 1865.
− Sitä ennen kielenä oli kirkkoslaavi, jota esimerkiksi Venäjällä käytetään edelleen.
Konsertissa kuullaan tuoreita sävellyksiä muun muassa tamperelaisilta Leonid Bashmakovilta ja Timo Ruottiselta. Teokset on tilauksesta sävelletty juuri tälle kuorolle.
− Tamperelainen on myös säveltäjäksi TAMKissa opiskeleva Henri Sokka. Lisäksi kuoro laulaa Mikko Sidoroffin teoksen Kerubiveisu nro 4, ja mukana on yksi omakin sävellykseni.
Oman konsertin lisäksi kuoro valmistautuu vähitellen Tampereen Sävelen kuorokatselmukseen. Sen oma vartti Tampere-talon parrasvaloissa koittaa 6. kesäkuuta kello 11.15.
− Tietääkseni kuoromme ei ole aiemmin osallistunut Tampereen Säveleen. Nyt päätimme lähteä mukaan oman kaupungin hienoon festivaaliin, Heikki Hattunen sanoo.
Heikki Hattunen aloitti Tampereen ortodoksisen seurakunnan kanttorina elokuussa 2011.
Hän sanoo missionsa olevan vahvasti suomalaisen ortodoksisen kirkkolaulun parissa. Tampereen ortodoksisen kirkon kuoron kanssa hän tekee yksinomaan liturgista ohjelmistoa.

Tampereen ortodoksisen kirkon kuoro konsertoi helatorstaina kello 19 Nikolainsalissa, Tuomiokirkonkatu 27, Tampere.

Comments are closed.