Tällainen on Vuorentaustaan rakentuva uusi asuinalue: värikkäitä townhouseja, mahdollinen koirapuisto, uusi koulu ja päiväkoti

Vuorentaustan uuden asuinalueen pohjoispuolen kadunrakennustyöt alkavat keväällä. Asuinalueen eteläosan asemakaavan ehdotus on vielä valmisteluvaiheessa. Tulossa on 1 250 asukkaan trendikäs ja lapsiperheystävällinen asuinalue, jonne nousee muun muassa persoonallisia townhouseja sekä uusi päiväkoti-koulu.
Vuorentaustasta Haukiluomaan vievä Hatolan kevyen liikenteen väylä suljettiin helmikuun lopussa. Kyseinen väylä muuttuu tulevaisuudessa ajoradaksi, joka kulkee uuden asuinalueen läpi Tampereen rajalle.

Vuorentausta laajenee lähivuosina Tampereen rajalle päin, kun uuden asuinalueen rakentaminen alkaa tämä vuonna alueen pohjoisosasta, eli Mastontien ja Käyräkujan risteyksestä haarautuvalta Hatolan kevyen liikenteen väylältä.

Kevytväylä suljettiin helmikuun lopussa, sillä tulevaisuudessa se muuttuu osaksi Mastontietä, eli kaksisuuntaiseksi ajoväyläksi, joka johtaa Tampereen rajalle Haukiluomaan.

Vuorentaustan uusi asuinalue kaavoitetaan kahdessa osassa. Vanhana Murron alueena tunnettu pohjoisosa hyväksyttiin valtuustossa vuonna 2023.

Tampereen rajaan kytkeytyvän, Tukiaistenmaalle sijoittuvan eteläosan asemakaava on sen sijaan vielä ehdotusvaiheessa. Tavoitteena on, että eteläosan asemakaava hyväksytään kaupunginvaltuustossa kesällä 2025.

Lue myös: Uuden asuinalueen katujen rakennustöiden valmistelu aloitettu Vuorentaustassa – Hatolan kevyen liikenteen väylä suljettu

Asuinalueen rakennustyöt on aloitettu pohjoisesta eli Murron alueelta, jonka asemakaava on jo hyväksytty. Eteläisen puolen eli Tampereen rajaan ulottuvan Tukiaistenmaan asemakaavan ehdotusta valmistellaan nähtäville. Uuden asuinalueen läpi kulkevat uusi Mastontien jatke ja Hatolantie, jota niin ikään jatketaan. (grafiikka: Helena Mäkinen)

Lähteitä tutkitaan vielä lisää

Vuorentaustan uuden asuinalueen kaavoitustyöstä vastaava Ylöjärven kaupungin kaavoitusarkkitehti Moona Kansanen kertoo, että pohjois- ja eteläalue sisältyivät alun perin samaan, Hatolaksikin kutsuttuun asemakaavaan.

Alueet päädyttiin kuitenkin erottamaan omikseen eteläpuolelta löytyneiden lähteiden vuoksi.

– Näin tehtiin, jotta lähteistä saataisiin enemmän tietoa. Koko aluetta (pohjois- ja eteläalue) koskevassa luontoselvityksessä todettiin, että lähteet eivät olisi luonnontilaisia tai niiden kaltaisia, eivätkä ne täyttäneet vesilaissa määriteltyä vesiluontotyypin kriteeristöä.

– Mutta nyt lähteitä tutkitaan lisää ja arvioidaan niiden luonnontilaisuutta sekä maankäytön vaikutuksia lähdekohteisiin. Lisäksi lähdealueiden ympäristön kasvillisuutta ja puustoa.

Kansanen arvioi, että eteläosan aikaisemmin tehdyn luontoselvityksen täydennys lähteiden osalta valmistunee loppukesästä.

– Sitten katsotaan, miten edetään ja tehdäänkö muutoksia kaavoitukseen. Alueen pohjoisosan kaavoitustyössä näkyi vahvasti alueen asukkaiden tahto lähteiden säilyttämisestä, ja että niihin pidettäisiin rakentamisessa riittävät turvaetäisyydet.

Lähteiden vuoksi asuinalueen eteläpuoliskon maaperä hyvin märkää. Kansanen sanoo, että tämä tekee asuinalueen perustamisesta haastavaa ja rakentamisesta tavallista kalliimpaa. Märkä maa vaikuttaa myös eteläosan talojen kerroslukumääriin, jotka ovat maltillisempia kuin asuinalueen pohjoispuolella.

Lue myös: Vuorentaustan kaava-alueen luontoselvitys vielä kesken – Alueella on kohteita, jotka ovat jääneet aiemmissa selvityksissä havaitsematta

Pohjoispuolelle omakotitaloja ja kerrostaloja

Vuorentaustan uudesta asuinalueesta pohjoispuoli rakentuu siis ensin. Alueelle tavoitellaan noin 750 uutta asukasta.

Alueelle on mahdollista rakentaa esimerkiksi rivitaloja ja enintään nelikerroksisia pienkerrostaloja, joista osan katutasoon tulisi liiketiloja.

– Liiketilat mahdollistavat vaikka pienen kaupan perustamisen, sanoo kaavoitusarkkitehti Kansanen.

Mastontien jatkeen (entinen Hatolan kevytväylä) alkupäähän Leikkikujalle sekä nykyisen Hatolantien varteen kaava mahdollistaa perinteisten pientalojen rakentamisen. Taloissa on rakennusoikeutta 200 neliömetriä ja tontit ovat kooltaan noin 850–1 000 neliömetriä.

Kansanen sanoo, että kaupunki voisi ryhtyä luovuttamaan tontteja pohjoispuolen alueelta portaittain mahdollisesti jo tämän tai ensi vuoden loppupuolella.

Vielä kaavoitukseltaan keskeneräiseen, asuinalueen eteläosaan tavoitellaan asukkaista pohjoista vähemmän, arviolta noin 500 asukasta. Alueelle olisi pohjoisen tapaan mahdollista rakentaa rivitaloja, paritaloja ja omakotitaloja.

Lue myös: Vuorentaustan eteläosan asemakaavaluonnos ja muutos on nähtävillä

Vuorentaustaan on suunniteltu townhouseja, joille  on ominaista värikkyys ja epäsäännöllisyys niin, että toisiinsa kytketyt talot erottuvat selkeästi toisistaan. Tällaisia persoonallisia koteja on muun muassa Tampereen Villilässä.

Persoonallisista townhouseista alueen vetonaula?

Kiinnostavaa Vuorentaustan uudessa asuinalueessa ovat trendikkäät townhouset, eli yhtiömuotiset kytketyt pientalot, joita löytyy esimerkiksi Tampereen Villilästä.

– Townhouset rakennetaan katutilaan kiinni ja asunnot kytkeytyvät toisiinsa. Talot ovat kaksikerroksisia, Kansanen kertoo.

Townhouseille on ominaista värikkyys ja epäsäännöllisyys niin, että toisiinsa kytketyt talot erottuvat selkeästi toisistaan. Vuorentaustassakin naapuritalojen tulee olla toisistaan eri väriset, ja värien käytössä musta ja valkoinen on kielletty.

Kaava mahdollistaa asuinalueen pohjoispuolelle parinkymmenen townhouse-asunnon rakentamisen. Myös asuinalueen eteläpuolen kolmeen kortteliin on suunniteltu samanlaisia townhouseja.

Kansanen arvioi, että persoonalliset asunnot voivat olla yksi Vuorentaustan asuinalueen vetovoimatekijöistä.

– Minulla on semmoinen käsitys, että ne kiinnostavat tällä hetkellä ja ovat saaneet naapurikunnissakin hyvän vastaanoton.

Vuorentaustan asuinalueen pohjoisosaan tulee muun muassa uusi päiväkoti-koulu, joka on merkitty havainnekuvaan vasemmalle valkoisella. Koulun rakentaminen alkaa aikaisintaan vuonna 2026. Kouluun tulee tilat luokille 1-4. Rakennuksen vieressä on ruskealla suuri leikkialue. (Havainnekuva: Ylöjärven kaupungin kaavoitusmateriaali)

Uusi päiväkoti ja koulu

Vuorentausta saa tulevaisuudessa myös uuden päiväkodin ja koulun, joka rakennetaan asuinalueen pohjoisosaan nykyisen Elämänlähteentien lähettyville uudelle Mesikujalle.

Ylöjärven kaupungin sivistysjohtaja Matti Hursti kertoo sähköpostitse, että rakennukseen tulee tilat päiväkotilaisille, esikoululaisille ja peruskoulun 1.–4. luokille, yhteensä noin 500 lapselle.

Uutta koulua kaivataan Vuorentaustaan kipeästi, sillä Välimäenkujalla sijaitseva vuonna 1969 rakennettu nykyinen alakoulu on elinkaarensa päässä ja koulussa on kärsitty sisäilmaongelmista.

Lue myös: Vuorentaustan alakoulun ulkoseinistä paljastui mikrobikasvustoa – Myös ilmastointilaitteet toimineet puoliteholla

Hurstin mukaan uuden päiväkoti-koulurakennuksen suunnittelut käynnistyvät tänä vuonna ja rakentamaan voitaisiin päästä uuden asuinalueen kunnallistekniikan valmistuttua, aikaisintaan vuonna 2026. Hankkeen rahoitustapa on vielä avoin.

Alakoulun 5.–6. luokat taas siirtyvät yläkoululaisten kanssa Tornitien toimipisteeseen, jossa on käynnissä koulun laajennus. Hankkeen kustannusarvio on 8,1 miljoonaa euroa.

Laajennuksen on määrä valmistua vuonna 2025, minkä jälkeen alkaa vuonna 1995 rakennetun koulutalon peruskorjaus. Laajennusosa toimii väistötilana peruskorjauksen ajan.

Hurstin mukaan saneerauksen alustava kustannusarvio on noin 9,4 miljoonaa euroa. Laajennettu ja peruskorjattu Tornitien toimipiste tulee palvelemaan enintään 640 oppilasta.

Myös Tornitien naapurissa sijaitseva Soppeenharjun päiväkoti saneerataan 1,3 miljoonalla eurolla vuosina 2027–2028.

Lue myös: Vuorentaustan koulun laajennusosan rakentaminen alkaa pian – Rakennustöiden odotetaan valmistuvan ensi vuoden lopulla

Vuorentaustan yläkoulun laajennusosa Tornitiellä valmistuu tänä vuonna, minkä jälkeen koulun vanhaa osaa ryhdytään saneeraamaan. Tornitien toimipiste tulee palvelemaan tulevaisuudessa alakoulun luokkia 5-6 ja yläkoulun luokkia 7-9. (Kuva: Jani Saarenpää)

Ulkoilureitti lähteiden ympäri

Moona Kansanen sanoo, että kaavoituksessa pohjoisosassa on huomioitu mahdollisimman helpot yhteydet harjun virkistysmaastoihin. Myös tulevalta koululta on luotu virkistysyhteys metsään.

– Pohjoisosaan rakennetaan ulkoilureitit, joiden pinta on kivituhkaa.

Pohjoisalueella säilyy myös puistomainen virkistysalue olemassa olevine puustoineen.

Kansanen sanoo, että eteläpuolen kaavoituksessa asukkaat ovat ilmaisseet huolensa alueen virkistyskäytöstä ja jo mainituista lähteistä.

– Olemme yrittäneet säilyttää alueen virkistyskäytön siten, että eteläosaan tulisi rakennetumpaa puistoa. Lähteikköaluetta voisi kiertää esimerkiksi ulkoilureitti, mutta samalla reitit harjulle ja etelään säilyisivät.

Kansasen mukaan rakennetumpi puistoalue voisi mahdollistaa esimerkiksi koirapuiston ja ulkokuntosalialueen toteuttamisen asuinalueen eteläosaan. Nämä tarkentuvat kaavoituksen edetessä.

Uuuden asuinalueen eteläpuolelta on lähteitä. Kaavoitusarkkitehti Moona Kansanen kertoo, että pohjoisosan kaavoitustyössä näkyi vahvasti alueen asukkaiden tahto lähteiden säilyttämisestä, ja että niihin pidettäisiin rakentamisessa riittävät turvaetäisyydet. (Kuva: Sanna Hillberg)

Hiihtosilta Mastontien yli

Uusi asuinalue tuo mukanaan ison muutoksen Vuorentaustan liikenteeseen, kun Mastontien jatke (entinen Hatolan kevyen liikenteen väylä) avataan ajoneuvoliikenteelle. Näin Mastontie jatkuu Vuorentaustasta Tampereen rajalle Haukiluomaan.

Kaavoitusarkkitehti Moona Kansanen kertoo, että Mastontien jatkeelle on tulossa ainakin kaksi kiertoliittymää.

Ajoväylien vieressä kulkevat molemmin puolin kävely- ja pyörätie, ja joukkoliikenteenkin on mahdollista liikennöidä jatkossa Mastontien jatketta pitkin.

– Bussipysäkkejä suunniteltu pohjoiseen lähelle koulukorttelia ja etelään lähelle Tampereen rajaa.

Kansanen huomauttaa, että Tampereen kaupunki suunnittelee kuntarajalla kulkevalle hiihtoreitistölleen hiihtosillan rakentamista, jolloin ajoneuvoliikenne kulkisi sillan alta.

– Hiihtosilta ylittäisi Mastontien koukaten Ylöjärven puolella ja jatkuen takaisin Tampereen puolelle.

Ylöjärven kaupungin yhdyskuntatekniikan päällikkö Ari Jokihaara sanoo, että uuden tieyhteyden tiimoilta tehdään yhteistyötä Tampereen kaupungin kanssa. Mastontie tulee yhdistymään kuntien rajalla Ikurintiehen, joka johtaa Myllypuron kokoojakadulle

– Tampereella on omalta osaltaan katusuunnitelma tehty. Mikäli liikenne tulee uuden Vuorentaustan asuinalueen vuoksi lisääntymään alueella merkittävästi, voidaan Ikurintien ja Myllypuron risteykseen tarvita liikennevalot. Uskon, että sitten menemme tamperelaisten kanssa keskustelemaan samaan pöytään.

Lue myös: Muuttuva Ylöjärvi taivaalta – Tältä näyttää laajeneva Hatolan asuinalue