Vuorentaustan kaava-alueen luontoselvitys vielä kesken – Alueella on kohteita, jotka ovat jääneet aiemmissa selvityksissä havaitsematta

Paikalliset asukkaat ovat huolissaan suunnitteilla olevan asemakaavan vaikutuksista Hatolan alueen luontoon, erityisesti sen eteläosan vesistöön. Ely-keskus on puolestaan antanut kaavaehdotuksesta lausunnon, jossa se kiinnittää huomiota puutteellisiin selvityksiin ennen kuin kaavaehdotus on annettu nähtäville.
Vuorentaustassa sijaitseva avolähde on ollut paikallisten tiedossa vuosikymmenien ajan. Luontoselvityksissä se on jäänyt havaitsematta. (Kuva: Sanna Hillberg)

Ely-keskus antoi lausunnon kaavaehdotuksesta Vuorentaustan alueen asemakaavojen muutokseen ja laajennukseen 29. elokuuta 2022. Ely-keskus toteaa muun muassa, että kaavaehdotuksen liitteenä tai lausuntoaineistoissa ei ole esitetty viranomaislausunnoissa edellytettyjä selvityksiä, Natura-arvioinnin ja luontoselvityksen päivitystä, pohjavesiselvitystä tai arkeologista tarkkuusinventointia.

Koska pohjavesiselvitystä ei ole tehty, Ely-keskus ei tässä vaiheessa ota kantaa kaavaehdotuksen pohjavesivaikutuksiin. Lausunnossaan Ely-keskus on kuitenkin kiinnittänyt huomiota muun muassa siihen, että kaavaehdotuksen rakentamistapaohjeiden mukaan alueella voidaan hyödyntää maalämpöä. Ely-keskus huomauttaa, että kaavan vaikutusten arvioinnissa ei ole otettu kantaa siihen, mitä vaikutuksia maalämpökaivojen poraamisella on pohjavesien kannalta.

– Nykyisellään alue ei kuulu pohjavesialueeseen. Toisaalta, jos esimerkiksi selvityksissä todetaan, että maalämpöputkia ei ole järkevää sinne lyödä, niin silloin se pitää rajata kaavamääräyksessä, että niitä ei voi sinne laittaa, sanoo kaupungin kaavoituspäällikkö Esko Hyytinen.

Maaperäselvityksissä tarkentuu myös, millaista perustamistapaa alueella suositaan.

Luontoselvitys kesken

Ely-keskus ei myöskään ole voinut ottaa kantaa kaavaehdotuksen luontovaikutuksiin, koska sillä ei ole ollut käytössään tarvittavia selvityksiä. Luontoselvityksen oli tarkoitus valmistua kesällä 2022, mutta sen laatiminen on edelleen kesken.

Samassa lausunnossa Ely-keskus pitää valitettavana sitä, että kaavaehdotus on selvitysten keskeneräisyydestä huolimatta päätetty antaa nähtäville. Suunnitellun asemakaava-alueen pohjoisen alueen suunnitelma oli esillä 30.8. asti.

– Pohjavesiselvitys siirtyi ja toisaalta on kiirettä myös saada kaavahankkeita eteenpäin. Ihan tarkoituksella katsotaan, että jos selvityksessä ei tule mitään erityistä, niin silloin kaavaa voidaan viedä hyväksymisprosessiin. Ei se aivan normaali käytäntö yleensä ole, mutta tarkoituksena on saada hankkeita eteenpäin, Hyytinen toteaa.

Seuraavaksi kaava menee hyväksymisselvitykseen ja siihen on mahdollista tehdä vähäisiä tarkistuksia.

– Jos selvitykset näyttävät, että pitää tehdä isompia muutoksia kaavaan, laitamme ehdotuksen uudelleen nähtäville.

Hyytisen mukaan kaavan pohjoisosa käsitellään ensin ja eteläinen osa tämän jälkeen. Eteläosan kaavaehdotus tulee nähtäville ensi vuoden aikana.

Luonnontilaisia lähteitä ei saa vaarantaa

Asemakaavaluonnosalueella sijaitsee kohteita, kuten avolähteet, joiden luonnontilaa ei vesilain mukaan saa vaarantaa. Aiemmat kaavoituksen pohjaksi tehdyt kaksi luontoselvitystä eivät ole niitä havainneet.

Lähteiden olemassaolo ja sijainti ovat olleet alueen asukkaiden ja luonnossa liikkujien tiedossa pitkään. Paikalliset asukkaat nostivatkin lähteet ja alueen pohjavesivirtaukset esiin kyselyssä, joka toteutettiin kaavan luonnosvaiheessa keväällä 2021.

Vuorentaustalaiset Pietari Huhtamäki (vas.) ja Eero Jurvelin ovat huolestuneita suunnitellun kaava-alueen luonnosta, muun muassa sen lähteiden ja eläinlajien kohtalosta. (Kuva: Sanna Hillberg)

Alueen aiemmat luontoselvitykset on Hyytisen mukaan tehty kaupungin omana työnä, ja nyt niitä on lähdetty tarkentamaan.

– En osaa vastata miksi lähteet puuttuvat sieltä.

Hyytinen toteaa, selvitykset ja kaavasuunnittelu edellyttävät maastokäyntejä.

Tällä hetkellä Hatolan alueella tehdään maaperäselvityksiä ja asennetaan pohjavesiputkia. Luontoselvitys valmistuu syksyn aikana, ja Hyytinen odottaa, että kaikki tarvittavat selvitykset ovat käytössä lokakuussa.

Tämän jälkeen edessä on työneuvottelu Ely-keskuksen kanssa. Jos selvitykset ovat kunnossa, kaava voidaan viedä hyväksymiskäsittelyyn. Rakentaminen kaava-alueen pohjoisosassa alkaa aikaisintaan vuoden 2023 loppupuolella.

Tällä hetkellä Hatolan alueella tehdään maaperäselvityksiä. (Kuva: Pietari Huhtamäki)