Karhen vanha koulu ei saanutkaan purkulupaa – Miten käy uuden koulun rakennushankkeen? ”Valtava kiire asialla ei ole” 

Vanhan Karhen koulun purkulupapäätös on kielteinen, tiedottaa Ylöjärven kaupunki.
Karhen koulun vanhin osa on peräisin 1800-luvun lopusta. Koulussa havaittiin sisäilmaongelmia viime vuoden lopussa, minkä jälkeen koulun tulevaisuudesta tehtiin ripeitä päätöksiä. Valtuusto päätti toukokuussa uuden koulun rakentamisesta vanhan tilalle.

Kaupunki kertoo tiedotteessaan, että mahdollista muutoksenhakua päätökseen harkitaan, kun päätökseen ja sen perusteluihin on ensin perehdytty.

Ylöjärven kaupungin vs. kaupunkirakennejohtaja ja rakennuspäällikkö Jukka Nurmi kertoo Ylöjärven Uutisille, että päätös purkuluvan epäämisestä on tehty tämän viikon torstaina ja lopullisen päätöksen teki johtava rakennustarkastaja.

Nurmen mukaan päätöksen tekoon ovat vaikuttaneet muun muassa eri tahoilta pyydetyt lausunnot rakennuksen purkamisesta.

– Lausuntoja kysyttiin muun muassa Ely-keskukselta ja maakuntamuseolta. Kaupungin kaavoitus on antanut lausunnon myös omalta osaltaan, Nurmi kertoo.

Lausunnon antajista ainakaan Ely-keskus ei puoltanut koulun purkulupaa. Elyn mukaan koulu on asiantuntija-arvion perusteella kohtuullisin toimenpitein kunnostettavissa.

Lausunnossaan Ely-keskus katsoi lisäksi, että Karhen koulun purkaminen heikentäisi maakunnallisesti arvokkaan Karhen kulttuuriympäristön arvoa, sillä koulu on alueella keskeinen rakennus.

Lue myös: Mielipidekirjoitus: Nimi Ympäristökoulu tuntuu olevan Karhella vain sananhelinää – Vanha koulurakennus olisi korjattavissa

Karhen koulun oppilaat ja henkilökunta tekevät koulutyötä pihaan nousseissa väistötiloissa. (Kuva: Jani Saarenpää)

Karhelaiset jatkavat koulutyötä väistötiloissa

Yli satavuotiaalle Karhen koululle haettiin purkulupaa aiemmin tänä vuonna, kun kaupunginvaltuusto oli keväällä päättänyt uuden koulun rakentamisesta vanhan tilalle.

Uusi koulu päätettiin rakentaa, koska vanhassa hirsikoulussa todettiin viime vuoden lopussa sisäilmaongelmia. Koulun  oppilaat ja koulun henkilökunta siirtyivät tänä syksynä väistötiloihin, jotka on sijoitettuna koulun piha-alueelle.

Ylöjärven kaupungin tarkoituksena oli aloittaa vanhan koulurakennuksen purkutyöt pikaisesti, jotta uusi koulu valmistuisi vuoden 2023 aikana.

Purkuluvan epäämispäätös tietää kuitenkin lykkäystä uuden koulun rakentamiseen. Nurmen mukaan kaupungille jää pohdittavaksi, valittaako se päätöksestä. Hänen mukaansa karhelaisilla ei ole kuitenkaan hätää.

– Katsotaan tämä kuvio rauhassa. Valtava kiire asialla ei ole. Meillä on Karhella nyt varsin kelvolliset siirtokelpoiset väistötilat, joissa koulunkäynti käynnistyi elokuussa turvallisissa olosuhteissa.

Kaikki Karhen koulua koskevat käänteet pääset lukemaan täältä.

Lue myös:

Niilo Nieminen haluaa säästää iäkkään Karhen hirsikoulun purkamiselta – rakennukselle aiotaan hakea suojelua: ”Se on ollut 1800-luvulta asti kylän sielu”

Karhen koulun vanhempainyhdistys haluaa uuden terveen koulun vanhan tilalle: ”Toivon, että rakennuksen suojeluhakemusta ei missään nimessä tehdä”

Karhelle kaavoitetaan uusia tontteja: ”Uskon, että Karhe kiinnostaa ominaispiirteidensä vuoksi niin vapaa-ajan kuin vakituisen asumispaikan asukkaita”