Niilo Nieminen haluaa säästää iäkkään Karhen hirsikoulun purkamiselta – rakennukselle aiotaan hakea suojelua: ”Se on ollut 1800-luvulta asti kylän sielu”

Osalle Karhella asuvista vanha hirsikoulu on muutakin kuin pelkkä koulu. Tästä syystä rakennukselle halutaan hakea suojelua, jottei sitä purettaisi.
Karhen koulun vanhin osa on peräisin 1800-luvulta.  Laajennusosia on tehty vuosina 1929, 1980-luvulla ja vuonna 2006. Sisäilmaongelmia on etenki koulun vanhalla puolella.

Ylöjärven kaupunginvaltuusto päättää toukokuussa sisäilmaongelmaisen Karhen koulun tulevaisuudesta. Pöydällä on viisi vaihtoehtoa, joista neljässä alueelle tuotaisiin väliaikainen väistötila, joka mahdollistaisi remontin tai uudisrakentamisen koulutyön aikana. Viides, mutta epätodennäköinen vaihtoehto, on koulun lakkautus.

Oli päätös mikä hyvänsä, ollaan asiasta puolesta ja vastaan. Esimerkiksi Karhen koulun vanhempainyhdistys haluaa paikalle uudisrakennuksen vanhan tilalle.

Osan karhelaisista toive on taas se, että vanha hirsikoulu säästettäisiin purkamiselta. 1800-luvun lopussa rakennettu koulu ei ole toistaiseksi suojeltu rakennus, mutta sillä on kylällä erityinen merkitys.

– Karhen koulu on koko Karhen henki. Se on historiallisesti merkittävä rakennus ja ollut 1800-luvulta asti kylän sielu. Kaikki kyläläiset ovat käyneet siellä koulunsa, harrastaneet ja juhlineet. Meillä on huoli siitä, että näin vanha tärkeä rakennus korvattaisiin jollakin toisella uudella, vailla historiaa olevalla rakennuksella, karhelainen ja Ylöjärven kaupungin kulttuuriparlamenttiin kuuluva Niilo Nieminen kertoo.

Nieminen huomauttaa, että pienessä kyläyhteisössä koulu on toiminut myös paikkana, jossa on jaettu koko kylän yhteisiä huolia ja murheita.

Lue myös: Karhen koulun vanhempainyhdistys haluaa uuden terveen koulun vanhan tilalle: ”Toivon, että rakennuksen suojeluhakemusta ei missään nimessä tehdä”

Perinnerakentamisen ammattilaiset kertoivat näkemyksiään

Koulun säilyttämisen puolesta onkin kääritty nyt hihat ja tämän viikon maanantaina Karhen koululla pidettiin tilaisuus, jossa keskusteltiin hirsirakennuksen tilanteesta.

Niemisen lisäksi paikalla oli edustajia niin Karhe-Seurasta sekä perinnerakentamisen ammattilaisia, muun muassa Maakuntamuseon perinnerakennusmestari Anne Uosukainen ja ylöjärveläinen moottorisahataiteilijana tunnettu perinnerakentaja Juha Käkelä.

Nieminen sanoo, että ammattilaisten viesti oli se, että vanha hirsikoulu voitaisiin säästää.

– Halusimme saada tilaisuudessa vahvistusta sille, että onko rakennuksessa jotakin positiivista ja ovatko ongelmat korjattavissa. Meille oli tärkeää, että ammattilainen Anne Uosukainen vahvisti sen ja antoi toivoa, että rakennuksella on vielä tulevaisuutta jäljellä. Ongelmat eivät ole isoja, mutta jostain syystä kaupunki haluaisi remontoida koko koulun isolla rahalla ikään kuin varmuuden vuoksi.

Lue myös: Karhen koulun tulevaisuudella viisi vaihtoehtoa – lakkauttaminen epätodennäköisintä – valtuusto päättää asiasta toukokuussa

Rakennuksesta tehdään suojeluesitys Elylle

Nieminen on ryhtynyt myös omalta osaltaan tuumasta toimeen ja perustanut nettiadressin koulun säilyttämisen puolesta. Lisäksi hän on ottanut selvää, miten rakennuksen voisi saada suojelun alle.

– Meillä oli vähän kipinä pyllyssä tästä suojeluasiasta, että ehdimmekö tekemään hakemuksen ennen toukokuista valtuuston kokousta, jossa koulun tulevaisuudesta päätetään. Meidän onneksemme laki on muuttunut niin, että jo pelkkä suojeluhakemuksen vireillä oleminen riittää siihen, ettei rakennukselle voi tehdä mitään.

Rakennuksia voidaan suojella, mikäli niillä on merkitystä rakennushistorian, rakennustaiteen, rakennustekniikan, erityisten ympäristöarvojen tai rakennuksen käytön tai siihen liittyvien tapahtumien kannalta. Rakennusperinnön säilyttämistä edistävät ja valvovat Ely-keskukset ja Museovirasto.

Suojeluesityksen voi tehdä Ely-keskukselle muun muassa toimialueellaan sellainen rekisteröity yhteisö, jonka toimialaan kuuluu kulttuuriperinnön vaaliminen tai rakennetun ympäristön laatuun vaikuttaminen.

Nieminen on ryhtynyt itse ajamaan suojeluasiaa eteenpäin.

– Kyläläisten takia tätä teen. Muun muassa koulun henkilökunta oli huolissaan, että he menettävät koulun, joka on kuin koti.

Lue myös:

Karhelle uusi kyläkoulu? Lautakunta hylkäsi ehdotuksen parakkirakennuksesta, valtuusto päättää uuden koulun rakennushankkeesta keväällä

Sisäilmaongelmat Karhen koulussa ovat vakavia, koko koulu joutunee remonttiin: ”Henkilökunta oireillut, erityisopetuksessa tilanne pahin”