Ryhdin B-tytöt valtakunnan kärjessä

Ylöjärven Ryhdin B-tytöt pokkasivat Siivikkalassa pelatun kotiturnauksen kunniaksi piikkipaikan Suomen kärjessä.
lentopallo
Ryhti sai tuulettaa viimeisen pelin jälkeen komeaa voittoa ja onnistunutta turnausta. (Kuva: Harri Sairiala)

Kauden tasokkaimman turnauksen mahdollisti Ryhdin lisäksi kolme hienoa joukkuetta, jotka tulivat Salosta, Raahesta ja Kuortaneelta. Turnauksessa nähtiin miltei koko vuonna 2002 syntyneiden tyttöjen maajoukkuepelaajat ja pari tyttöä vanhemmasta maajoukkuekaartista.

Ryhdin ensimmäinen peli Kuortanetta vastaan oli kotijoukkueelta yhtä näytöstä. Ryhti voitti pallorallit hienolla varmistus- ja puolustuspelillä sekä onnistuneella hyökkäyspelillä.

Ryhdin hyvälaatuiset aloitussyötöt vaikeutti Kuortaneen tyttöjen peliä ja näin koko ottelun aikana ei pohjanmaalaiset päässeet pelin päälle. Ryhti vei ensimmäisen erän selvästi 25–17.

Toinen erä noudatteli samaa kaavaa kuin avauserä. Ryhti vei erää loppuun asti johtoasemassa. Kuortaneen joukkue ei saanut omaa peliään kulkemaan normaaliin tapaan. Toisaalta Ryhdin onnistuminen jokaisella osa-alueella vaikeutti vieraiden pelaamista.

Hyökkäystehot jakautuivat tasaisesti ja tasapuolisesti passareiden Ilona Matilaisen sekä Veera Nikkilän sormista. Hakkuri Nelli Niemisen kauden paras esitys palkittiin useilla hyökkäyspisteillä. Nieminen oli tarkkana myös puolustuspalloissa.

Yleispelaajat Jemina Jäärni ja Linnea Kuusela pelasivat myös tehokkaan pelin. Keskipelaajat Sanni Rantanen sekä Laura Laukkanen pitivät verkon hallussaan koko pelin ajan nopeilla hyökkäyksillä sekä ulottuvilla torjunnoillaan.
Liberopelin aloitti vahvasti Senni Virtanen, joka oli puolustuksen kantavia voimia. Toiseen erään vastuun sai toinen libero Inka Sairiala, joka hoiti tonttinsa niin ikään erinomaisesti.

Peli kääntyi harmittavasti

lentopallo
Kovaa iskenyt Jemina Jäärni oli jatkuvasti vastustajan kiusana.

Parin tunnin huilin jälkeen Ryhti kohtasi tutun vastustaja Raahesta. Raahelle Ryhti hävisi edellisessä turnauksessa.

Ryhti oli pelin päällä aina tilanteeseen 16–9 saakka. Sen jälkeen pelin luonne muuttui. Raahen valmentaja käytti molemmat aikalisänsä ja tulosta syntyi. Raahe paineli Ryhdin ohi kahden syöttäjän vuorolla ja vei erän lopulta 25–20.

Toiseen erään Ryhti lähti voittamaan kovalla tahdolla, mutta raahelaiset halusivat voittoa vielä enemmän. Raahe vei tiukan toisen erän 25–23. Ryhdille jäi tappioista sopivasti hampaankoloon kuukauden päästä pelattaviin välieriin.

– Pelin jälkeen oli pakkonollaamisen paikka ja lyhyt valmistautuminen niin sanottuun kuoleman peliin Salon Viestin Astrum-joukkuetta vastaan. Voitolla oli luvassa sarjan kärkipaikka ja tappiolla jouduttaisiin vauhdin hakuun jatkokarsinnasta – huikea tilanne, Ryhdin päävalmentaja Timo Jäärni kommentoi.

Voitto kovalla taistelulla

lentopallo
Käsimerkit kertoivat pelikuviot ennen syöttövuoroja.

Kolmannen ottelun ensimmäinen erä meni Salon Viestille luvuin 18–25. Ryhti ei saanut Salon loistavaa laitapelaajaa Arita Ternevaa kiinni, ja se ratkaisi erän vieraille.

Toiseen erään Ryhti tuli sisuuntuneena. Valmennusjohto korosti voitontahtoa sekä torjunta- ja puolustuspelin tärkeyttä ennen hyökkäyspelin ratkaisuja.

Johtoasema vaihtui erässä useaan kertaan. Ryhdin pelaajat pysyivät kuitenkin keskittyneinä ja eivätkä luovuttaneet otetta kokonaan vastustajalle. Ryhti taisteli erän itselleen pistein 25–23.

Kolmanteen ja ratkaisevaan erään Ryhti lähti entistä sisuuntuneempana. Panoksena oli lohkon voitto tai jumbosija.

Vastustajan syöttövirheet auttoivat hieman Ryhdin pelaamista, mutta pisteitä tuli vuorotahtiin molemmille joukkueille. Salo johti vielä 7–8 ja 12–13, mutta aina Ryhti taisteli edelle. Pelin ratkaisi Ryhdin passarinIlona Matilaisen syöttövuoro 13–13-tilanteessa. Viimeinen piste tuli vielä hienolla ässäsyötöllä.

Ryhdin torjunta oli erässä terävänä, eivätkä vastustajan jujut jääneet enää samalla tavalla kenttään kuin ensimmäisessä erässä.

Ryhdin laitapelaajista Jemina Jäärni ja Linnea Kuusela pitivät Salon puolustusta kiireisenä. Keskipelaajat Laura Laukkanen sekä Sanni Rantanen näyttivät hyvin osaamistaan verkolla.

Myös kolmas keskipelaaja Adele Selkee pelasi hyvin. Hän väläytti osaamistaan muun muassa päivän hienoimmalla nopealla paterilla.

Ryhdin vaihtopelaajista Jerina Mattson tuli kentälle aina tarpeen mukaan auttamaan vastaanotoissa ja syötöissä. Ryhti pelasi onnistuneesti koko ottelun kahdella liberolla.

– Raskaasta turnauksesta saatiin työkaluja jatkoa ajatellen. Yritämme saada joukkueesta irti lisää onnistumisia ja tehoja. Tekemisen hauskuus edellä kuitenkin mennään niin kuin tähänkin asti, Timo Jäärni sanoi.