Vapautunut Heilalaulu

Kun äänitys oli pois päältä, keikka lähti lentoon. Onneksi palanen Ankerman trion Ylöjärven-keikkaa saatiin sittenkin mukaan livelevylle.

Lauri ”Arno” Ankerman kutsuu musiikkiaan Vantaanjoen suiston juurimusiikiksi. Viittaus suistomusiikkiin tulee deltablues-termistä. Sitä käytetään yleensä kuvaamaan Mississipin eteläpuolella 1920–40-luvulla soitettua akustista bluesia.
Tyylilaji saa luvan kanssa lipsua bluesista, valssiin, polkkaan tai jatsin puolelle. Etenkin livenä. Hyvästä keikkameiningistä Ankerman bändeineen kerää jatkuvasti kehuja.

− Keikkailu on aina ilahduttava ja virkistävä kokemus. Meillä on ollut paljon hirveän mukavia keikkoja, Ankerman kertoo.

Nyt keikkafiilis on taltioitu vinyylille. Mu(i)stelmia tieltä -livelevyn kappaleet on äänitetty noin vuoden aikana eri paikkakunnilla. Bändi nappaa äänityslaitteet lähes aina keikalle mukaansa.

− Jos röökiaskin kokoisella laitteella saa studiolaatuista ääntä, miksi emme äänittäisi kaikkea?

Viimeksi Ankerman esiintyi Ylöjärvellä viimevuotisessa Roots Winter -tapahtumassa. Se oli yksi harvoista keikoista, joilla äänitys ei ollut päällä. Kuinka ollakaan tunnelma vapautui ja soittajat intoutuivat taituroimaan sooloja – ja ilmaantuipa Heilalauluun yksi uusi säkeistökin.

− Ylöjärvellä yleisöllä oli hirvittävän hyvä tunnelma. Se vaikuttaa soittajaan väistämättä. Esimerkiksi juuri Heilalaulu nousi aivan uusiin sfääreihin.

Onneksi yksi kuulija oli nauhoittanut sen, joten Heilalaulu pääsi sittenkin mukaan levylle.

− Lähestyn musiikin tekemistä lokeroimatta ja annan kappaleelle tilaa muotoutua omanlaisekseen. Menen laulu edellä ja teksti edellä, Lauri Ankerman sanoo.

Ankerman trio

eli Lauri ”Arno” Ankerman, Satu Lankinen ja Mikko Koivisto torstaina 21. huhtikuuta kello 18.30 Leija-kirjastossa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?