Kun kolmesta tulee yksi

Parhailla keikoilla viriää maaginen yhteyden tunne, tietää bluesrumpali Mikko Peltola.
Tomi Leino Trion uusin levy nauhoitettiin vain kuuden tunnin mittaisten sessioiden aikana. (Kuva: Pekka Munsterhjelm)
Tomi Leino Trion uusin levy nauhoitettiin vain kuuden tunnin mittaisten sessioiden aikana. (Kuva: Pekka Munsterhjelm)

Suomen roots- ja bluespiirit ovat pienet. Ei siis ihme, että rumpali Mikko Peltola, basisti Jaska Prepula ja kitaristi-huuliharpisti Tomi Leino olivat törmänneet toisiinsa vuosien varrella monta kertaa. Soittaneet samoissa jamisessioissakin.
Viisi vuotta sitten he hoksasivat, että tässä kolmikossa voisi olla erityistä voimaa. Syntyi Tomi Leino Trio. Kolmikkoa yhdistää spontaanius sekä konstailematon soittotyyli.
− Ajattelemme musiikista samalla tavalla. Jokainen meistä on perehtynyt bluesin alkuperäiseen mustaan meininkiin, ja tykkäämme 1950- ja 1960-lukujen bändimeiningistä, rumpali Peltola kertoo.
Kotimaisissa bluestapahtumissa soittajat tutustuvat myös ulkomaalaisiin artisteihin. Yksi Peltolan huippukokemus oli soittaminen yhdessä yhdysvaltalaisen huuliharpisti-laulaja James Harmanin kanssa.
− Ihailen hänen kokonaisvaltaista otettaan musiikkiin – sitä, miten hän johtaa bändiä ja ottaa yleisön haltuun. Tekee hyvää kohdata välillä huippuja. Silloin saattaa huomata, että on omassa tekemisessään oikeilla jäljillä.
Peltola sanoo, että voidakseen tehdä jotain hyvin pitää tuntea oman alansa traditiot – pitää tietää, mikä toimii ja mikä ei. Traditioita ja omaa näkemystään Tomi Leino Trio sekoitti uudella levyllään. Hip Shootin’ ilmestyi maanantaina.
Parhaan tunteen rumpali saa keikoilla, kun ihmiset ympärillä viihtyvät ja heidän huulilleen nousee hymy.
− Vielä hienompaa, jos samalla tulee tunne, että ollaan bändin kanssa yhtä. Se on se juttu, joka saa bändin lähtemään aina uudestaan keikalle ja kehittämään omaa soittoaan, Mikko Peltola fiilistelee.
Maaginen yhteys ei synny ihan joka keikalla. Mutta kun se syntyy, soitto sujuu kuin itsestään. Rumpalin kädet tekevät pakottamatta sen, mikä pitää. Omaa soittoa ei tarvitse ajatella. Tunne vie.
− En tiedä, mikä sen tilan saa aikaan. Se on monen asian summa, jossa yleisöllä on iso merkitys. Jos näkee yleisön viihtyvän, voi lähteä liikkeelle positiivinen kierre, joka ruokkii itse itseään, Mikko Peltola sanoo.

Tomi Leino Trio Roots Winter -tapahtumassa kirjasto Leijassa 8. maaliskuuta kello 18.30.