Ei onnellisia loppuja

Rap-lyriikat kuulostavat usein hetkessä heitetyltä tajunnanvirralta. Niiden takana saattaa silti olla pitkä työ.
Nykyään musiikin tekemiselle jää Silkinpehmeen kalenterissa valitettavan vähän tilaa. Jotain hän on sentään ehtinyt: loppukesästä ilmestyy pitkäsoitto.
Nykyään musiikin tekemiselle jää Silkinpehmeen kalenterissa valitettavan vähän tilaa. Jotain hän on sentään ehtinyt: loppukesästä ilmestyy pitkäsoitto.

Tamperelainen rap-artisti Silkinpehmee tuntee sekä pitkän että lyhyen kaavan.
– Joitakin MC-keulintarykäisyjä en juuri mieti etukäteen.
Netin Soundcloud-palvelussa Silkinpehmee julkaisee satunnaisesti sylkyjä eli freestylehenkisiä nopeita hengentuotteita. Niistä ei ole tarkoituskaan kehkeytyä kokonaisia biisejä.
– Ne saavat olla vähän löysiä. Sen sijaan oikeisiin biiseihin ei jää mitään tarpeetonta.
Silkinpehmee tunnistaa hyvän tekstin tiiviyden lisäksi juurevasta ja elävästä ilmaisusta.
– Biisi on huono, jos sitä joutuu selittelemään, ja vielä huonompi, jos sitä joutuu selittelemään jo biisin tekstissä.
Siviiliammatiltaan Silkinpehmee on filosofian tutkijatohtori. Hän on tottunut tuottamaan monenlaista tekstiä, mutta räppilyriikka on ihan oma lajinsa.
– Se on hiomattomampaa ja raaempaa. Rytmi on olennainen, eikä virkerakenteita mietitä kovin tarkkaan. Joissakin kohdissa sanojen on hyvä rimmata, mutta itse kirjoitan niin, että riimit eivät ole rivien lopuissa tai muutenkaan tasaisesti.
Teksti lähtee yhdestä fraasista. Jostakin, mitä itse oivaltaa tai sattuu ohimennen kuulemaan.
– En voi päättää, että nyt ryhdyn kirjoittamaan biisiä eurokriisistä tai epäonnisesta ihastumisesta. Molemmat biisit olen tehnyt vastikään.
Ydinlause kirjautuu muistiin puhelimella. Säkeet täydentyvät, kun ideoita tulee.
– Lopullisen tekstin runnon valmiiksi yhdeltä istumalta.
Lauantaina Silkinpehmee esiintyy Pispalassa Viitarockissa. Lauri Viidan teoksista tutuin hänelle on Moreeni. Jotain osuvaa löytyy myös myöhemmän kauden runoista.
Moreenissa Viita kirjoitti: ”Kun luot, luo maailma.” Millaisen maailman Silkinpehmee tahtoo lyriikoissaan luoda?
– Tumman ja toivottoman. En usko onnellisiin loppuihin. Usein biisintekijät sanovat, että poppibiisin pitää jollakin tavalla kääntyä kohti toivoa. Mielestäni se ei voi olla kaikkien tehtävä. Minä annan perspektiiviä tulkita sitä toivottomuutta ja näköalattomuutta, jota täällä on.

 

Viitarock Vastavirta-klubilla Pispalassa 9. tammikuuta. Esiintymässä Silkinpehmee, Kohina, Silminnäkijä ja Kohu-63. Järjestäjänä Lauri Viita -museo.