Ikuisen kaupungin ilmeet

Petri Nuutisen kuvissa tiukat rajaukset luovat tarinoita.

Valokuvaaja Petri Nuutinen oli matkustellut Roomassa monta kertaa, mutta tämän vuoden keväällä hän sai ainutlaatuisen tilaisuuden työskennellä keskellä ikuista kaupunkia. Nuutinen majoittui taiteilijaresidenssissä ja teki päivittäin pitkiä kävelyretkiä. Niiden retkien aikana kamera lauloi. Kuviin tallentui kaupungin runsaus.
− Arkinen elämä ja historialliset kerrokset kietoutuvat toisiinsa niin hyvässä kuin pahassa, Petri Nuutinen on luonnehtinut kuviaan.
Nyt Nuutisen kuvia on esillä tamperelaisessa valokuvakeskus Nykyajassa. Teokset kaihtavat totuttua suorakulmion muotoa. Ikivanhojen rakennusten kuvissa on pehmeät ääriviivat. Modernimmat kohteet erottuvat terävillä reunoillaan.
Omintakeiset ääriviivat kiinnittävät huomion ensin. Sitten nousee esiin Rooman rosoinen luonne. Vain pari kuvista on matkaesiteainesta.
Hylätyn näköinen pylväs voisi olla millä tahansa suttuisella takapihalla, mutta se onkin Pantheonista. Basilica di Santa Maria sopra Minervan jylhässä kirkossa huomio kiinnittyy sisäkupolin halkeamiin.
Yksi tuoreehko kuvauskohde on Mussolinin käynnistämä ja 1960-luvulla viimeistelty EUR eli Esposizione Universale di Roman alue. Petri Nuutisen näkymä mielipiteet jakavaan alueeseen on karu mutta kauhistelematon.
Petri Nuutinen asuu ja työskentelee Tampereella. Hän on työskennellyt valokuvataiteilijana, journalistina, kuvatoimittajana, teatterikuvaajana ja opettajana sekä graafisena suunnittelijana.

Petri Nuutisen Roma-näyttely 23. joulukuuta saakka valokuvakeskus Nykyajassa, Kauppakatu 14:ssä Tampereella.