Vesimaksuihin tulee roima korotus

Ylöjärveläiset maksavat vedestään jälleen ensi vuonna entistä enemmän. Myös liittymis- ja palvelumaksut nousevat. Taksoja on korotettava, jotta Ylöjärven Vesi pystyy varautumaan tulevien vuosien isoihin investointeihin ja jotta tulot riittävät päivittäiseen toimintaan.
Ylöjärven Vesi on pakotettu nostamaan vesimaksuja, koska varsinkin saneerausinvestoinnit vaativat isoa summia rahaa.
Ylöjärven Vesi on pakotettu nostamaan vesimaksuja, koska varsinkin saneerausinvestoinnit vaativat isoa summia rahaa.

Veden käyttömaksuihin, jätevesimaksuihin ja perusmaksuihin tulee kaikkiin 12 prosentin korotus. Tosin alimpaan perusmaksuluokkaan kohdistuu jopa 36 prosentin korotus.
Käytännössä korotukset tarkoittavat sitä, että puutarhakaupunkilaiset maksavat vedestään enemmän kuin lähes kaikki muut pirkanmaalaiset.
– Hintoja oli pakko nostaa, jotta emme velkaantuisi lisää. Ei ole salaisuus, että meillä on hurjasti korjausvelkaa ja tulevaisuudessa edessämme on suuria investointeja, toukokuun alusta alkaen Ylöjärven Veden toimitusjohtajana työskennellyt Jouni Vähäkyttä perustelee.
Ylöjärven Vesi on liikelaitos, jonka pitäisi pystyä kattamaan toimintansa omilla tuotoillaan. Nyt tehty tuloslaskelma näyttää ensi vuodelle noin miljoonan euron positiivista tulosta. Tällä rahalla rahoitetaan ensi vuonna edessä olevia investointeja. Viivan alle ei siis jää juurikaan ylimääräistä rahaa.
– Ensi vuonna meillä on vielä suhteellisen maltillinen investointitaso, kun vertaa sitä seuraaviin vuosiin. Ensi vuoden jälkeisinä vuosina emme varmaankaan pääse edes nollatulokseen vaan velkaannumme silloin lisää, Vähäkyttä arvioi.

Tulojen on kasvettava

Ensi vuoden talousarvio on Ylöjärven Vedessä valmisteltu siten, että vesihuoltolain periaate maksujen kattavuudesta täyttyy. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että liikelaitoksen budjetoitujen tulojen on kasvettava vähintään 8,5 prosenttia.
Vesimaksujen tulee lain mukaan olla kohtuulliset ja tasapuoliset. Maksujen olisi hyvä myös edistää veden säästäväistä käyttöä ja jäteveden määrän vähenemistä.
Ylöjärven Vedellä on reilut 6 000 asiakastaloutta. Niiden käyttämä veden määrä ratkaisee paljolti sen, minkälaista taloudellista tulosta Ylöjärven Vesi pystyy tekemään.  On selvää, että nyt tehdyt taksojen korotukset vaikuttavat alentavasti vedenkulutukseen.
– Varmasti ihmiset kiinnittävät aiempaa enemmän huomiota veden käyttöönsä. Olemme yrittäneet budjetissa arvioida kulutuksen oikein, Vähäkyttä sanoo.

Liittyminen maksaa yhä enemmän

Vesihuoltoverkostoon liittyminen tietysti maksaa, ja myös tähän liittymismaksuun on luvassa 12 prosentin korotus. Lisäksi haja-asutusalueella liittymishintaa on korotettu 50 prosentilla vastaamaan todellisia kustannuksia.
– On selvää, että vesihuollon järjestäminen haja-asutusalueella on kalliimpaa kuin kaava-alueella. Toki jatkossakin määritellään tarpeen vaatiessa aluekohtaisia liittymismaksuja, Vähäkyttä kertoo.
Ylöjärven Vesi päätti myös yhtenäistää aiemmin kovin hajanaisen palvelumaksurakenteen. Nyt palvelumaksujen suuruus on laskettu työllistävyyden ja materiaalin mukaan todelliseksi. Tämä on aiheuttanut tiettyihin palvelumaksuihin suuren tasokorotuksen.
– Aiemmin meillä oli erikseen taksat, palvelumaksut ja tuntihinnat. Nyt ne niputettiin yhteen, Vähäkyttä kertoo.
Esimerkiksi vesimittarintarkastusmaksu nousee reilusti.
– Vanha tarkastusmaksu oli itse asiassa pienempi kuin mitä mittarin tarkastaminen maksoi meille, Vähäkyttä toteaa.

Investointimäärät nousevat

Ylöjärven Vesi on budjetoinut ensi vuodelle investointeihin
2 565 000 euroa. Tästä summasta Metsäkylän Työlänojalle rakennettava asuinalue nielaisee
600 000 euroa ja Saurion uuden vedenkäsittelylaitoksen aloitustyöt vievät 500 000 euroa.
Lisäksi saneerauksiin ja vesihuoltoverkoston pullonkaulojen korjaamiseen on varattu kohdentamatonta rahaa 900 000 euroa.
– Asuinalueiden laajeneminen, saneeraukset ja Saurion vedenkäsittelylaitos vaativat isoja investointeja, Vähäkyttä toteaa.
Hänen mukaansa joissakin kaupungin viemäreissä alkaa olla kapasiteettiongelmia. Paikoin jätevesi ei enää tahdo mahtua viemäreihin.
– Tähän meidän on pakko reagoida, jotta tavara pysyy viemäreissä eikä tulvi hallitsemattomasti pois. Toivotaan, että tällaiset äkilliset korjaustarpeet vähenisivät saneerausten myötä, Jouni Vähäkyttä tuumaa.
Ylöjärven Veden investointitarpeet kasvavat tulevina vuosina. Vuodelle 2017 on suunniteltu 3,9 miljoonan euron investointeja ja sitä seuraavalle vuodelle 3,3 miljoonan euron investointeja.

Veden laatu kohenee

Jouni Vähäkyttä muistuttaa, että toimiva vesihuolto on yhteiskunnan kannalta välttämättömyys.
– Jos vesihuolto sakkaa, se näkyy nopeasti arjessa ja esimerkiksi terveydenhuollossa.
Vähäkytän mukaan Ylöjärvellä veden laatu on pääosin hyvä, vaikka paikoin veden laadussa on ajoittaisia ongelmia. Jatkossa veden laatua pyritään kohentamaan entisestään.
– Täytämme tietenkin jo nyt veden laadun osalta sosiaali- ja terveysministeriön hirvittävän kireät vaatimukset.
Nykyisessä Saurion vedenkäsittelylaitoksessa käytetään vielä kalkkia veden puhdistukseen. Tämä näkyy veden kalkkisuutena etenkin vesijohtoverkoston perimmäisissä osissa. Kun Saurioon saadaan uusi vedenkäsittelylaitos, kalkista päästään eroon.
– Käyttöön otettavat ilma- ja lipeäalkalointi kohentavat väistämättä veden laatua. Jatkossakin ylöjärveläiset saavat siis käytettäväkseen erinomaista vettä.

Comments are closed.