Hannu Torvinen ohjasti triplan – Voittokonen Mandela Zon palasi ykköseksi

Teivon tiistai-illassa ravattiin yhdeksän lähdön voimin. Illan ohjastajanimi oli Hannu Torvinen, joka narutteli kolme kärkisijaa. Voitot tulivat Viesmannin, Bullet Caviarin ja The Queen Sylvien rattailla. Kahden ensin mainitun kanssa oikean Toto5-rivin muodostivat hyvin kirinyt Cosa Dolce, kultakantaan paluun tehnyt Mandela Zon sekä keulapaikalta tyylitellyt Phantom Opera. Illan muut voittajat olivat Armas Suomalainen, Bea Savoy ja Gloria Mint.

Armas Suomalainen johti koko matkan

Ravien avauslähdössä paras oli Armas Suomalainen. Tapio Perttusen ohjastama ja valmentama ori kiihdytti yksin paalulta startanneena heti piikkipaikalle ja kellotti varsin selvällä johtomarginaalilla väliajoin 34,5 – 32,0 – 31,5. Maalisuoralla 31,5-lopetuksessa Armas Suomalainen piti tilanteen vakuuttavasti kontrollissaan loppuun saakka ja nappasi toisen peräkkäisen voiton. Samalla ori korjaili ennätystulostaan lukemiin 31,6.

Ensimmäisessä kaarteessa kolmossijalta laukannut Tuli-Leiskuva kiersi jatkossa taustalla kolmannen radan kautta toisen radan veturiksi. Viimeisellä takasuoralla Arto Hammarin ajokki kipusi kolmanneksi ja peri loppukaarteessa vastustajan laukan myötä kakkossijan. Ylivoimaista voittajaa Tuli-Leiskuva ei lopussa saavuttanut, mutta oli varma kakkonen. Etukaarteessa 3. ulkoa kirikaistoille ponnistanut Vauhtisokeus kamppaili taustalla tasaisesta rintamasta kolmanneksi.

Viimeisellä takasuoralla porukan hännillä toiselle radalle vaihtanut Asianajaja kiri taustalla ihan mukavasti perille ja oli tasaisesta rintamasta neljäs, häviten vain niukasti totosijan. Hugo Hermanni sinnitteli sisäratareissun päätteeksi viimeisille rahoille. Pelisuosikki Anatude laukkasi loppukaarteessa kakkossijalta ja menetti mahdollisuutensa. Voittoon saakka Santtu Raitalan ajokki ei olisi tainnut ravillakaan yltää, mutta kakkossija olisi ollut otettavissa.

Bea Savoylle uran ensimmäinen kärkisija

Black Horse Junioriliigan osalähdössä voittoon narutteli Heidi Vuori, ajokkinaan Bea Savoy. Tamma pudotti ensimmäisellä takasuoralla 3. sisälle, mistä pääsi viimeisellä takasuoralla 2. sisälle. Maalisuoralla Bea Savoy iski toiselle radalle hyökkäykseen ja hankki lopulta varmasti yliotteen johtaneesta, kuitaten uransa avausvoiton. Harri Koivunen vastaa Bea Savoyn valmennuksesta.

Keulassa väliajoin 16,0 – 18,0 – 16,0 kellottanut Milesandmore kamppaili 14,5-lopetuksessa kakkoseksi, muttei mahtanut mitään selästä iskeneelle voittajalle. Loppukaarteeseen tultaessa 2. sisältä 2. ulos vaihtanut Gapminder Pellini jäi loppukaarteessa ilman vetoapua ja puristi lopussa hyvin vauhtinsa pitäen kolmanneksi. Real Rockette nousi loppusuoran avautuessa nelossijalta ulkoradoille ja tuli vauhtinsa pitäen maaliin, muttei kyennyt ohituksiin.

Paljon pelattu Ali Evo laukkasi loppukaarteessa johtavan rinnalta hylkyyn. Ravilla ruuna olisi taistellut totosijoista, mutta voiton suhteen olisi tainnut tehdä ilman laukkaakin melko tiukkaa.

Gloria Mint viiletti keulapaikalta uran avausvoittoon

Kolmannen lähdön voitti Gloria Mint. Tamma eteni ensimmäisen takasuoran alussa kärkeen ja kellotti johtopaikalla väliajoin 16,5 – 18,5 – 18,0. Lopussa kaikki oli tammalle helppoa ja Jukka Torvisen ajokki hallitsi tapahtumia 16,5-lopetuksessa vakuuttavaan tyyliin. Ykkössija oli Jarmo Kuuselan valmennettavalle uran ensimmäinen. Samalla Gloria Mint kellotti uudet ennätyslukemat 17,7ke.

Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa kiriin noussut Quebec Ale oli loppukaarteessa vetämättömässä selässä, mutta pääsi suoralle kaarruttaessa jatkamaan esteettömästi omaa kiriään ja tuli juosten perille, ehtien kakkoseksi. Loppukaarteessa 3. sisältä 2. sisälle päässyt Melissa nousi maalisuoralla toiselle radalle ja punnersi ihan asiallisesti kolmanneksi. Viimeisellä takasuoralla 2. ulkoa kiriin noussut Quick Ale pudotti jatkossa toiselle radalle ja seuraili lopussa ihan mukavalla otteella nelosrahoille.

Langen’s Angelique oli sisäratareissun päätteeksi kiertelemättä kohtalainen viides. Grande Amore jäi edellisen taakse voimissaan pussiin ja kuittasi viimeiset rahat. Pelisuosikki Feels Fine By Me laukkasi loppukaarteessa kakkossijalta ja menetti mahdollisuutensa. Ravilla Olli Koivusen ajokki olisi saattanut taistella totosijoista, mutta voiton suhteen olisi tehnyt äärimmäisen tiukkaa.

Viesmanni pitelemätön piikkipaikalta

Toto5-avauksessa voiton vei Viesmanni. Hannu Torvisen ajokki kiihdytti kärkipaikalle ja kellotti väliajoin 28,0 – 28,5 – 26,0. Maalisuoralla 24-lopetuksessa Viesmanni kontrolloi tilannetta varmaan tyyliin ja otti kauden avausvoiton. Koko uran puitteissa täysosuma oli Jouni Miettisen valmennettavalle 12:s.

Viimeisellä takasuoralla taustalta 3. ulkoa kolmannen radan letkaan liittynyt Noste heitti maalisuoran avautuessa omaan kiriinsä aivan ulommaiseksi. Loppua Jere Kiveisen ajokki tuli vahvasti ja ehti kakkoseksi. 6. ulkoa varhain kirimerkin saanut Briljantti Buugi jatkoi loppukaarteessa neljännelle radalle ja jyräsi lopussa hyvin kolmanneksi. Viimeisellä takasuoralla 3. sisältä 2. ulos vaihtanut Lily jatkoi loppukaarteessa kirikaistoille ja lopetti aivan hyvällä otteella neljänneksi.

Etusuoran avautuessa 4. ulkoa kirimerkin saanut Kromaus jyräsi pitkän kirinsä ihan sinnikkäästi perille, mutta putosi loppumetreillä viidenneksi. Sisäradalta myöhään irti päässyt Hipatsu tuli terävästi loppua ja nappasi viimeiset rahat. Tuulian Sälli taipui johtavan takaa ulos rahoilta. I.P. Vapari puolestaan hakeutui loppukaarteessa ulommille radoille aivan porukan hänniltä ja tuli kyllä taustalla juosten perille, muttei ehtinyt kahdeksatta sijaa korkeammalle. Humu-Liisa taipui johtavan rinnalta yhdeksänneksi.

Bullet Caviar kiri johtavan takaa kärkeen

Bullet Caviar kiri johtavan takaa voittoon. (Kuva: Suomen Hippos / Mika Mäki-Maunus)

Toisen Toto5-kohteen voitti Bullet Caviar. Hannu Torvisen ajokki otti asemat johtavan takaa, mistä löysi maalisuoralla kiritilat ja spurttasi nappireissun päätteeksi varmoin ottein voittoon. Ykkössija oli Minna Niinikosken valmennettavalle uran viides ja irtosi uudella komealla ennätystuloksella 13,6ake.

Maalisuoralla 3. sisältä kiriin noussut Make It Up lopetti hyvin kakkoseksi. Etukaarteessa 4. ulkoa kiriin lähtenyt Global Chit Chat jatkoi loppukaarteessa neljännelle radalle ja tuli hyvin perille, ehtien kolmanneksi. Piikkipaikalla väliajoin 12,5 – 14,0 – 15,0 kellottanut Yuvarajah kamppaili 13-lopetuksessa neljänneksi. Pelisuosikkina keulapaikalta nelossijalle putoamista voisi pitää pettymyksenä, mutta johtopäätöstä jarruttaa kolmen kymmenyksen ennätyksen parannus.

Bigwig Swamp teki 6. ulkoa positiivisen kirin ja ehti haastavista asemista viidenneksi. Credit To Easy kiri 5. ulkoa aivan mukavalla otteella kuudenneksi ja kuittasi viimeiset rahat. Juliet Ray ei 2. ulkoa kirivaiheessa jaksanut kolkutella kärkisijoja, mutta sinnitteli taustalla kohtalaisesti seitsemänneksi. Father’s Hope teki aivan porukan hänniltä ihan asiallisen lopetuksen, muttei kyennyt nousemaan taistoon rahasijoista. Premiär Tooma menetti maalisuoran laukkaan mahdollisen rahasijan.

Cosa Dolce pommitti vahvalla kirillä kärkeen

Kolmas Toto5-kohde meni Cosa Dolcen nimiin. Roope Kivirannan ajokki juoksi 4. sisällä ja hakeutui loppukaarteessa aivan porukan hänniltä kirikaistoille. Maalisuoraa Cosa Dolce liiteli omaa vauhtiaan ja tykitti lopussa varmaan voittoon. Hieno kiri toi tammalle uran toisen voiton, Hanna Kivirannan käsistä täysosuma oli uran ensimmäinen.

Alws Laudatur teki 4. ulkoa hyvän kirin ja kuittasi kakkosrahat. Keulapaikalla väliajoin 20,0 – 20,5 – 17,0 kellottanut Bachelorette kamppaili 16,5-lopetuksessa kohtalaisesti kolmanneksi. Edellisen kantaan pussiin juuttunut Art Flower nappasi nelosrahat. Viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa kirimerkin saanut ja loppukaarteessa toisen radan veturiksi marssinut Too Big For You taisteli kohtalaisesti viidenneksi.

Paljon pelattu Juri Gagarin tuli taustalla vauhtinsa pitäen perille, muttei kyennyt kamppailemaan rahasijoista. Kirivaihe ei mennyt täysin nappiin, kunnolliset tilat avautuivat varsin myöhään.

Voittokone Mandela Zon teki paluun kultakantaan

Viime kaudella hurjan määrän voittoja napannut Mandela Zon palasi Teivossa ykköseksi. (Kuva: Suomen Hippos / Maisa Hyttinen)

Toto5-nelosessa paras oli Mandela Zon. Santtu Raitalan ajokki eteni alussa kärkeen ja joutui alussa paineen alle. Ori piti kuitenkin kiinni paikastaan ja kellotti väliajoin 08,5 – 12,0 – 14,0. Maalisuoralla 13-lopetuksessa Mandela Zon oli sitkeä ja piti varmaan voittoon. Ykkössija oli viime kaudella peräti 25 kertaa voittaneelle oriille kuluvan kauden ensimmäinen. Reima Kuisla vastaa voittokoneen valmennuksesta.

Loppukaarteessa johtavan takaa toiselle radalle vaihtanut All Star Mint oli hyvä kakkonen, muttei lopulta pystynyt heittämään vakavaa haastetta voittajalle. Good Morning suoritti 2. ulkoa vahvan kirin ja oli toinen, häviten vain niukasti edelliselle. Hierro Boki kiri taustalla 3. ulkoa ihan mukavasti perille, mutta oli toki nelossijan myötä selkeänä suosikkina pettymys. 3. sisällä juossut Bubble Effe otti tasaisen esityksen päätteeksi kiertelemättä viidennet rahat. 4. ulkona matkustanut Farzad Boko riitti kaukana taustalla ihan asiallisella lopetuksella viimeisille rahoille.

Alussa keulahevosta painostanut Run For Royalty taipui johtavan rinnalta lopulta seitsemänneksi. Sahara Sandstorm kiri ulkoratoja pitkin edellisen tuntumaan kahdeksanneksi ja Pope sinnitteli samassa rintamassa sisärataa pitkin yhdeksänneksi.

Phantom Opera murskaava keulapaikalta

Toto5-päätöksessä voittoon ravasi Antti Teivaisen ohjastama Phantom Opera. Ruuna eteni ensimmäisessä kaarteessa kärkeen ja kellotti väliajoin 13,0 – 15,0 – 12,5. Maalisuoralla terävässä 11-lopetuksessa Phantom Opera pinkoi pisteeksi horisonttiin ja otti ylivomaisen voiton. Kärkisija oli Markku Niemisen valmennettavalle kauden toinen ja uran viides. Voittotulos 13,4ake jää vain kymmenyksen ruunan omasta täyden matkan ennätystuloksesta.

Viimeisellä takasuoralla 4. ulkoa kirikaistoille navigoinut Erv Zet tuli mainiolla otteella maaliin saakka ja kuittasi kakkosrahat. Hades oli toisen radan veturin paikalta varsin sinnikäs kolmas. Stonecapes Ulrican viimeisellä takasuoralla 3. ulkoa aloittama kiri kantoi ihan mukavasti nelosrahoille. Viimeisellä takasuoralla aivan poppoon perältä kirinsä aloittanut Williamsburg tuli ihan kelpo otteella perille ja riitti viidenneksi. Loppukaarteessa 4. sisältä toiselle radalle vaihtanut Correct W.F. kamppaili kohtalaisesti kuudenneksi ja sai viimeiset rahat.

BWT Danger taipui johtavan takaa seitsemänneksi. Alussa laukannut ja roimasti asemiaan menettänyt Forever Melon sai taustalla vapaat kiritilat liian myöhään ja jäi kahdeksanneksi. Jarmo Saarelan ajokki oli sijoitustaan parempi. Keulasta taipuneen BWT Dangerin kannassa pussissa virunut Bombard ei pitänyt välitöntä tuntumaa vetoapuunsa lopussa, joten mahdollisesti varastoon jääneiden voimien määrää on hankala arvioida. Niukka pelisuosikki Bring Me Wine väsähti loppukaarteessa 2. ulkoa ja keskeytti.

The Queen Sylvie murskaava – Hannu Torviselle hattutemppu

Illan päätöslähdössä Hannu Torvinen narutteli ravien kolmannen voiton, kun The Queen Sylvie kuittasi ykkösrahat. Tamma juoksi 3. ulkona, mistä iski viimeisellä takasuoralla kiriin kolmannelle radalle. Loppukaarteessa The Queen Sylvie pommitti keulahevosen rinnalle ja jyräsi maalisuoralla varmoin ottein kärkeen. Sanna Kiisken valmennettava irtosi lopulta hienolla tyylillä ylivoimaiseen voittoon. Kärkisija oli tammalle uran toinen ja sivussa syntyi uusi komea ennätystulos 14,4ake.

Keulapaikalla väliajoin 14,0 – 15,0 – 15,0 kellottanut Johan Coccola taisteli 14-lopetuksessa kakkoseksi, muttei mahtanut mitään voittajalle. Loppusuoralla 2. sisältä toiselle radalle vaihtanut Doncio kipusi lopussa aivan edellisen tuntumaan ja oli mukavan esityksen päätteeksi kolmas. Viimeisellä takasuoralla 4. sisältä toiselle radalle vaihtanut Pacman Poppy punnersi taustalla asiallisesti neljänneksi.

Sisäradan jonon hännillä juossut Ready For Tomorrow vaihtoi loppukaarteessa kirikaistoille ja kipusi taustalla tasaisesta rintamasta viidenneksi ja nappasi viimeiset rahat. Pelihevosiin lukeutunut Super Clue taipui toisen radan veturin paikalta seitsemänneksi.

HARRI HAAVISTO