Kaikki kotona

Koti on paratiisi. Koti on vankila. Koti on mielentila.
Miina Laine (vas.), Heli Innala ja Urpu-Elina Korhonen (tuolissa) pohtivat kodin olemusta.
Miina Laine (vas.), Heli Innala ja Urpu-Elina Korhonen (tuolissa) pohtivat kodin olemusta.

Vessanpönttö piripintaan täynnä kuivattuja ruusuja. Viinipullot, jotka kertovat kahta tarinaa perheen ja parisuhteen auvoisuudesta. Leivänpaahtimesta tursuavat hiukset. Kuulokkeista kuuluvat maalaistalon pihapiirin äänet: halonhakkuu, portaiden lakaiseminen, vahtikoiran haukku.
AvaraTaide ry:n taiteilijaryhmän näyttely herättää hoksaamaan, että kodista on moneksi.
Näyttely on oikeastaan yksi suuri tilateos, ja se kuuluu Pirkanmaan kuudennen Triennaalin OFF-tapahtumasarjaan. AvaraTaide-ryhmän jäsenet Heli Innala, Miina Laine ja Urpu-Elina Korhonen kertovat, että Triennaalin teema ”Ole kuin kotonasi” sai ideat virtaamaan ja viemään ryhmää eteenpäin.
Tilateos Hyvässä ja pahassa viittaa jo nimellään kodin teeman herättämiin ristiriitaisiin tunteisiin ja mielikuviin.
− Koti on paikka, jossa tapahtuu elämän parhaita ja kauheimpia asioita. Vastakohdat näkyvät lopputuloksessa, sanoo Urpu-Elina Korhonen.
Ylöjärveläiselle Korhoselle oma koti on paikka, jossa voi olla täysin oma itsensä.
− Aiemmassa elämänvaiheessa koti oli minulle jotain täysin muuta. Se oli paikka, josta halusin paeta. Tiedän, että kodissaan voi ahdistua äärimmäisen paljon. Nyt minulla on kotona rauha.

Kudo tai soita

Näyttelyyn rakennettu yksinäisen miehen tila on surullisen tunnistettava. Kepeä paperinukkemaailma ja raadollinen todellisuus törmäävät kipeästi.
Tässä näyttelyssä nojatuoliin saa istahtaa. Voi myös napata  kutimen hyppysiin ja kilistellä puikkoja. Kattilarumpujen soittaminen on enemmän kuin sallittua.
− Teoksessamme on huumoriakin, mutta sen alle voi kätkeytyä vakavia asioita. Samoin surrealistisuus oli alusta asti vahvasti mukana. Laitamme asioita myös vähän vinksalleen kuvataiteen keinoin, Heli Innala kertoo.

Hyvässä ja pahassa 26. syyskuuta saakka Vooninkisalissa, Väinö Linnan aukio 13, Tampere.