Perhearki pelittää lauluaiheena

Jokunen vuosi sitten Jouko Mäki-Lohiluoma päätti rustata uusia lastenlauluja. Hän kysyi omalta jälkikasvultaan vinkkejä, ja lapset ehdottivat osuvia teemoja arkisesta elämästä. Jouko Mäki-Lohiluoma hoksasi, että lastenlaulujen sijaan oli aika tehdä opettavaisia tarinoita lasten vanhemmille.
– Esiintyessä en ota itseäni liian vakavasti. Se on yleisöllekin helpottavaa, Jouko Mäki-Lohiluoma sanoo. (Kuva: Liisa Lankinen)

– Esiintyessä en ota itseäni liian vakavasti. Se on yleisöllekin helpottavaa, Jouko Mäki-Lohiluoma sanoo. (Kuva: Liisa Lankinen)

Tamperelainen musiikkimies sanoo luoneensa aivan uuden genren: perhemusiikin. Genren kappaleissa voidaan ihmetellä vaikka sitä, kuinka nuoriso purnaa ensin sitä, onko pakko mennä mökille, ja parin vuoden kuluttua sitä, onko vanhempienkin pakko tulla samana viikonloppuna mökille.
− Biisit koskettavat jokaista, jolla on joskus ollut lapsia. Kuinka yllättävän äkkiä lapsi kasvaa ulos vaipoista, menee kouluun, tuo näytille ensimmäisen seurustelukumppanin ja lopulta muuttaa pois kotoa.
Mäki-Lohiluoma uskoo, että mistä tahansa aiheesta saa hyvän laulun, jos aiheeseen liittyy ihmisiä yhdistävä kokemus. Tutun tunteen pukeminen lauluksi luo kuulijoiden välille yhteyden.
− Näissä lauluissakin tavoittelin alun perin lasten ja vanhempien vuoropuhelua. Niistä tulikin vanhempien välistä kokemusten jakamista.

Yksin aina kaunihimpi

Jouko Mäki-Lohiluoma aloitti muusikon uransa 1970-luvun lopulla seurakunnan nuortenilloissa. Perhemusiikkiaan hän esittää pääasiassa Yhden Joukon Yhtye -nimellä. Bändissä hän soittaa yksin samanaikaisesti lyömäsoittimia, bassoa, kitaraa, huuliharppua – ja laulaa.
− Ytimessä on simppeli rock-trio: rummut, basso ja kitara. Tämän fiksumpaa bändiä ei voi olla. Vaikka Suomi menisi kuinka syvälle lamaan, minä pystyn vielä myymään keikkoja. Bändille tarvitsee maksaa vain yhden miehen palkkio, hän naljailee.
Yksin esiintyessään muusikko naittaa klovnerian ja vakavan taiteen. Kun sama mies kumistelee bassorumpua, nakuttelee hi-hattia, näppäilee bassoa ja tarttuu seuraavassa hetkessä huuliharppuun, yleisön suut ovat alttiit loksahtamaan auki. Vitsikkyydestä irtoaa sympatiapisteitä, mutta musiikin tasosta soittaja ei tingi.
Miinuspuolensa yksin keikkailemisessa toki myös on.
− Keikkabussin vitsivarasto ei uusiudu.

Mikolta mallia keikkatahtiin

Pispalassa asuva muusikko tiivistää arkensa kulun näin:
– Käyn silloin tällöin keikalla ja elän perhe-elämää.
Silloin tällöin on kyseenalainen käsite. Viime marraskuussa Mäki-Lohiluoma esiintyi 56 kertaa.
− Kuulostaa jo Mikko Alatalon meningiltä! hän virnistää.
Ihan joka päivä hän ei sentään ole tien päällä, sillä koulukonsertit kertyvät ryppäiksi. Samalla paikkakunnalla niitä saattaa olla päivän aikana useita.
− Marraskuunkin tahti oli ihan jees. Vaikka tekisin kolme keikkaa päivässä, ei se väsytä, koska keikat ovat päiväsaikaan, yleisö on vastaanottavaista ja yleensä selvin päin.
Perhemusiikkia pääsee kuulemaan Ylöjärvellä ensi viikolla. Mäki-Lohiluoma roudaa Yhden Joukon Yhtyeensä keikalle seurakunnan laskiaistapahtumaan. Konsertti sopii kaikenikäisille kuulijoille.

Yhden Joukon Yhtye esiintyy Ylöjärven seurakuntakeskuksessa 15. helmikuuta kello 12.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?