Presidentin luottotyttö

Kosolti kutkuttavia tarinoita Kekkosesta. Sellaisia luulisi olevan matkassa Maarit Tyrköllä, kun hän saapuu kertomaan uusimmasta kirjastaan Ylöjärven kirjastoon.
Tietokirjailija Maarit Tyrkkö on syntyisin Ylöjärveltä. (Kuva: Veikko Somerpuro)
Tietokirjailija Maarit Tyrkkö on syntyisin Ylöjärveltä. (Kuva: Veikko Somerpuro)

Toimittaja ja tietokirjailija Maarit Tyrkkö esittelee viime vuonna ilmestynyttä muistelmakirjaansa Tyttö ja nauhuri.
Vuonna 1947 syntynyt Tyrkkö päätyi 1970-luvulla presidentti Kekkosen lähipiiriin. Kaikki alkoi kesällä 1974, kun Tyrkkö haastatteli Kekkosta Suomen Kuvalehteen Meilahden sairaalassa. Aiheena oli presidentin eturauhasleikkaus.
Vähitellen nuori toimittaja ja vanha presidentti ystävystyivät, ja luottotoimittaja pääsi muun muassa mukaan U. K. K:n Lapin-matkoille.
Tyttö ja nauhuri kuvaa Tyrkön toimittajanuran alkua ja tapaamisia muun muassa Willy Brandtin, Ingrid Bergmanin, Martti Talvelan ja Väinö Linnan kanssa. Kirjassaan ja sen ilmestyttyä antamissaan haastatteluissa Tyrkkö on kuvaillut suhdettaan Kekkoseen syväksi ystävyydeksi, kuin sielunkumppanuudeksi.

Kirjoittajan juuret Ylöjärvellä

Maarit Tyrkkö on kotoisin Ylöjärveltä. Todennäköisesti lapsuudenkodin ilmapiiri kasvatti hänestä toimittajaluonteen: ainakin edellytykset olivat oivalliset. Isä Jukka Tyrkkö nimittäin toimi vuonna 1934 perustetun Ylöjärvi-lehden vastaavana toimittajana. Äiti Marjatta Tyrkkö puolestaan teki uran toimittajana eri medioissa.
Vuonna 1981 Tyrkkö avioitui Otavan tietokirjajohtaja Pentti Huovisen kanssa. Sittemmin hän on kirjoittanut lehtiin ja toimittanut kirjoja sekä Maarit Huovisena että Maarit Tyrkkönä.
Hän on kirjoittanut muun muassa Suomen Kuvalehteen ja Kotilieteen sekä julkaissut lukuisia tietokirjoja. Hän on perehtynyt etenkin lääketieteeseen ja terveysaiheisiin. Vuonna 2005 hän oli Tieto-Finlandia-ehdokkaana kirjasta Hei beibi, mä oon tulta – nuoren oma seksikirja.

Kirjasto Leijan kirjailijavierasillassa 10. helmikuuta kello 18 tietokirjailija Maarit Tyrkkö