Ikonimaalarit inspiroituvat pikkutunneilla

Ikonimaalarit ovat enimmäkseen yksin puurtajia. Joskus työn ääressä innostuu niin, että vuorokausi luiskahtaa pikkutunneille. Yhteisissä kokoontumisissa ei enää niinkään maalata vaan pohditaan sommittelua ja värimaailmaa.
Kaija Hakala: Pyhä arkkienkeli Gabriel.
Kaija Hakala: Pyhä arkkienkeli Gabriel.

Kirjasto Leijan näyttelytila täyttyi maanantaina lämpimillä väreillä. Vahannan nuorisoseuran ikonikerholaiset toivat töitään näytteille. Ikonit ovat esillä kiirastorstaihin saakka.
Hely Matikainen päätti juuri yksityisnäyttelyn Lempäälässä. Ylöjärven-näyttelyyn hän toi muun muassa Jouluikonin, joka pursuaa symboliikkaa.
Yhdelle lehmuksenpalaselle on maalattu koko jouluevankeliumin tapahtumat: Jeesus kapaloissaan, Maria-äiti, taivaalla loistava tähti, enkelit, tietäjät, paimenet sekä lämmintä ilmaa Jeesus-lapsen päälle puhaltavat aasi ja härkä.
Vasemmassa alakulmassa kiusaaja kovistelee Joosefia. Joosef miettii, miten suhtautua neitseelliseen syntymään.
Oikeassa alakulmassa ovat Jeesus-vauvan pesijät Zelome ja Salome. Hely Matikainen kertoo, että ikonitaiteessa Raamatun tapahtumia ja legendoja voidaan yhdistää samalle laudalle. Samassa teoksessa kuvattujen tapahtumien välillä voi olla satojen vuosien välimatka.
− Häkellyttävää ikonitaiteessa on, että voidaan yhdistää tapahtumia ja hahmoja eri ympäristöistä ja aikakausilta, Matikainen sanoo.

Aika katoaa

Jouluikonin pohjana oli Andei Rublevin malli. Rublev oli 1300- ja 1400-luvun taitteessa elänyt venäläinen ikoni- ja freskotaiteilija. Hely Matikainen maalasi ikoniaan kaksi kuukautta, sanojensa mukaan melkein yötä päivää.
− Jos oli pikkutunnit, sitten oli pikkutunnit.
Torstaisin hän sai neuvoja ikonikerhon vetäjältä Maila Maunulalta.
− Se oli mielenkiintoinen vaikkakin raskas rupeama. Niillä, jotka eivät jaksa tehdä yhteen menoon, ikonin maalaaminen voi kestää vuositolkulla. Kuvat ovat niin suuritöisiä, Hely Matikainen miettii.
Myös Anita Eerola-Nyman kadottaa helposti ajan tajun.
− Ilta hurahtaa helposti, kun istuu ja maalaa. Äkkiä kello voi olla kaksitoista tai yksikin. Yleensä en sentään istu ihan koko päivää ikonin ääressä. Yritän harrastaa välillä liikuntaakin, Eerola-Nyman naurahtaa.

Ikuisesti oppipoika

Ikonimaalarit kokoontuvat Vahannan nuorisoseurantalolla torstaisin kolmelta. Haaveissa on, että jostakin löytyisi tila, jota voitaisiin käyttää lauantaisin. Arki-iltapäivä on ajankohta, joka ei oikein sovi työssäkäyville maalareille.
Ryhmän vetäjä Maila Maunula saa suitsutusta Hely Matikaiselta, Anita Eerola-Nymanilta ja Jorma Sinisalolta. Ryhmäläiset ovat kokeneet Maunulan neuvot todella arvokkaiksi. Opettaja itse korostaa, että ikonimaalari ei ole koskaan valmis.
− Tässä hommassa pysyy ikänsä oppipoikana. Ei ole pelkoa, että osaisi liian hyvin, Maunula tokaisee.
Näyttelyssä on esillä myös Maila Maunulan ikoneja. Muun muassa Enkelien hierarkia, joka on vitriinissä lasin alla.
− Ei se ole lasin alla sen vuoksi, että se on opettajan työ, vaan siksi, että se valmistui eilen illalla kymmeneltä ja kultaukset ovat vielä tuoreet, Maunula hymyilee.

Mitä tekee helikopteri ikonissa?

Kukin maalaa enimmäkseen kotonaan omassa rauhassa. Kerhoon tullaan lähinnä keskustelemaan sommittelusta ja väriratkaisuista.
Maila Maunula kertoo, että uutta ikonia aloittaessa ryhmäläisillä on yleensä aihe kirkkaana mielessä. Sen sijaan toteuttamisen konkreettiset ratkaisut ovat pulma.
− Kun aloittaa uutta työtä, pitää tehdä periaatepäätös: mitä tuon esille? Totutuista malleista poikkeavia ratkaisuja voi tehdä, jos ne ovat mietittyjä. Silloin tarvitsee idealleen vahvistusta – mutta sopivasti, ettei sitä viedä ihan mahdottomuuksiin, Maila Maunula sanoo.
Ikonimaalauksessa on aina ollut koulukuntia, joilla on eri näkemykset väreistä ja sommittelusta. Vanhan kaanonin mukaan ikonien pitää olla kirkkovuoden mukaisia, mutta vuosien saatossa ikonimaalaus on muuttunut aika hurjaksikin.
− Amerikassa ikoneissa saattaa lentää helikoptereita. Venäjällä on tehty ikoneja tsaarin perheenjäsenistä, Maila Maunula kertoo.
Vahantalaisten ikoneissa eivät onneksi helikopterit pörrää.

Vahannan nuorisoseuran ikonikerhon näyttely kirjasto Leijan näyttelytilassa 17. huhtikuuta saakka. Näyttely on avoinna kirjaston aukioloajoista poiketen ma−pe klo 12−18, la klo 12−15 ja kiirastorstaina klo 12−15.