Bluesnainen melkein vastoin tahtoaan

Kun kuuntelee Ina Forsmanin sielukkaita bluestulkintoja, on vaikea uskoa, että vielä pari vuotta sitten laulaja suhtautui tyylilajiin epäilevästi.
– Tulevaisuudessa haluaisin ottaa laulutunteja, oikeasti työstää ääntäni ja oppia musiikista ylipäätänsä lisää. Olisi esimerkiksi kiva osata säestää itseään vaikkapa pianolla, Ina Forsman miettii. (Kuva: Veronica Grönvall)
– Tulevaisuudessa haluaisin ottaa laulutunteja, oikeasti työstää ääntäni ja oppia musiikista ylipäätänsä lisää. Olisi esimerkiksi kiva osata säestää itseään vaikkapa pianolla, Ina Forsman miettii. (Kuva: Veronica Grönvall)

Ina Forsman ylsi toissa vuonna television Idols-ohjelman finaaliin, jossa hän esitti muun muassa Etta Jamesia ja Jessie J:tä. Kilpailusta hänet bongasi bändiinsä pitkän linjan blueshuuliharpisti Helge Tallqvist. Forsmanin ilmaisukyky ja sielukkuus ovat sittemmin tehneet vaikutuksen keikkayleisöihin.
Keikoilla on ilmeisesti näkynyt Idols-fanejakin.
Ina Forsman kertoo, että vuosi on alkanut kiireisenä. Laulaja on tyytyväinen siitä, että töitä riittää: hän treenaa kahden bändin kanssa.
− Helge Tallqvist Bandin kanssa pohditaan tällä hetkellä hyviä biisejä European Blues Challenge -kilpailuun. Se järjestetään tänä vuonna Latvian Riiassa. Yritämme muutenkin löytää jotain uutta ja raikasta tuleville kevään ja kesän keikoille sekä mahdollista toista levyä varten.
Keikkoja on jo buukattuna keväälle ja kesälle, mutta Ina Forsman toivoo, että mahdollinen menestys Riiassa poikisi niitä vielä lisää.
− Toisaalta kesä on kiireistä aikaa myös kahdessa muussa työssäni, joten en vielä tiedä, miten kerkeän kaikkiin. Voi olla, että kesäloma jää tänäkin vuonna viettämättä, mutta se ei haittaa. Keikkailu on niin kivaa työtä, että se menee melkein lomailusta, Forsman hymyilee.
Musiikkihommien lisäksi hän työskentelee myyjänä kelloliikkeessä sekä ripsi- ja kynsiteknikkona kampaamoliikkeessä.

Epäileväinen blueslaulaja

Videoklippejä katsellessa ja kuunnellessa on helppo vaikuttua Forsmanin musikaalisuudesta ja juurimusiikkiin sopivasta sielukkuudesta. Tapaaminen Helge Tallqvistin kanssa näytti suuntaa tulevalle. Heti alussa Forsman pääsi Tallqvistin ja yhtyeen kanssa studioon äänittämään pari kappaletta eli biisit Queen Bee ja Got love if you want it.
− Olin silloin vielä aika epäileväinen koko blueshommaa kohtaan ja olin mukana vähän pitkin hampain. Biiseistä tuli kuitenkin niin hyvät, että innostuin äänityksien jälkeen bluesista toden teolla, ja tässä sitä nyt ollaan!
Ina Forsman kehuu yhteistyön Tallqvistin ja muun bändin kanssa sujuvan loistavasti.
− Kaikki ehdottelevat biisejä sekä ideoita vapaasti, ja minä saan päättää, mitä lopulta soitellaan keikoilla.
Viimeisimmätkin epäilykset tyylilajin suhteen ovat karisseet. Forsman löytää itsensä yhä useammin kuuntelemasta vanhoja blues- ja soulkappaleita.
− Mitä enemmän tämän genren kanssa tekee töitä, sitä enemmän se tuntuu omalta. Kuuntelen kuitenkin paljon myös radiota ja valtavirtamusiikkia. Olisi hauska joskus yhdistää nämä kaksi genreä ja nähdä, mitä siitä tulisi.

”Tähän en kyllästy”

Forsman sanoo, ettei erikseen huolla ääntään – ja naurahtaa samaan hengenvetoon, että kaikki laulunopettajat taatusti pudistelevat päätään.
− Olen huomannut oman kehitykseni vuosien varrella, ja siitä saa kiittää vain sitä, että olen laulanut niin paljon itsekseni ja opetellut käyttämään ääntäni eri tavoilla. Haluaisin kyllä käydä laulutunneilla, mutta siihen ei ole tällä hetkellä aikaa, hän sanoo.
− Kyllästyn nopeasti asioihin, mutta laulamiseen en ole kyllästynyt ikinä hetkeksikään. Se on aina ollut tärkeä asia elämässäni, ja se muuttuu koko ajan tärkeämmäksi.
Englanninkielistä musiikkia Forsman on kuunnellut pienestä pitäen, ja se kuuluu hänen laulussaan. Englanninkielisiä kappaleita hän alkoi lauleskella kymmenenvuotiaana.
− Koulussa en menestynyt kovin hyvin englannissa, koska kirjoitin kokeisiin huomaamattani paljon slangisanastoa, jota olin kuullut biiseissä käytettävän.
Jo ekaluokkalaisena Ina kaavaili omaa bändiä. Yhtyeen nimi olisi ollut Taktik.
− Olin silloin tosi kova Tiktak-fani, jos nimestä ei vielä pystynyt päättelemään, Ina nauraa.
Ensi viikolla Ina Forsman ja Helge Tallqvist piipahtavat Ylöjärvellä. Tavallisesti yhtye keikkailee kvintettinä, mutta Ylöjärvellä esiintyy pieniin tilaisuuksiin sopiva, tavallista akustisempaa bluesia esittävä trio. Tallqvistin ja Forsmanin lisäksi trioon kuuluu kitaristi Jonne Kulluvaara.
Luvassa on taatusti svengaavaa ja juurevaa bluesia. Trion ohjelmistoon kuuluu esimerkiksi Slim Harpon, Magic Samin, Etta Jamesin, Beyoncén, Ruth Brownin ja Muddy Watersin kappaleita.

Ina Forsman Combo esiintyy 27. tammikuuta kello 18.30 kirjasto Leijan monitoimisalissa. Ilmaisia pääsylippuja konserttiin saa etukäteen Leijasta.