Pysähdyttäviä hetkiä

Kyllä taiteilijakin voi olla yhteiskunnallisesti hyödyksi. Näin päätti tamperelainen taiteilijaryhmä Bahtalo. Näyttelyiden avulla se osallistuu hyväntekeväisyyteen ja tekee merkitykselliseksi taiteen eheyttävän voiman, tällä kertaa saattohoitokodissa.
Tiina Poutanen: Mammutti lähettää lyhdyn.
Tiina Poutanen: Mammutti lähettää lyhdyn.

Johanna Vilén, Heli Innanen, Anu Kirkinen, Tiina Poutanen ja Inka Ylihärsilä muodostavat taiteilijaryhmän Bahtalon. Bahtalo ei tyydy pelkästään tekemään kiehtovia kuvia, vaan naiset haluavat herättää taiteen avulla keskustelua. Teoksillaan he ottavat kantaa yhteiskunnan ilmiöihin.
Bahtalon olemassaolon syy on halu tehdä paitsi taidetta myös hyvää.
− Maailma tarvitsee lisää auttamista ja lähimmäisenrakkautta. Kaikista ympärillä olevista olennoista välittämisen pitäisi olla automaattista, Johanna Vilén miettii.
Bahtalon ensimmäinen yhteisnäyttely alkuvuodesta oli nimeltään Ilo ja onni. Osa sen myyntituotosta lahjoitettiin kriisikeskus Osviitan toiminnan tukemiseksi.
Nyt Bahtalolla on näyttely Pirkanmaan saattohoitokodissa.
Näyttelyn teema on Hetkiä ajassa. Jokainen Bahtalon jäsen tulkitsi teemaa omalla tavallaan.
− Toivomme, että kuvien äärellä ihmiset pysähtyvät hetkeksi miettimään niin itseään kuin läheisiään. Taiteen avulla voi olla läsnä tilanteissa, joissa sanoilla ei enää ole merkitystä, bahtalolaiset sanovat.

Taide on voimauttavaa

Tiina Poutasen grafiikantöissä on mystiikkaa. Heli Innala ei ole säästellyt värejä kukkamaalauksissaan. Anu Kirkinen taitaa monenlaiset tekniikat, mutta kaikkia hänen teoksiaan yhdistää rauhan ja sallivuuden tunnelma.
Inka Ylihärsilä on käyttänyt teoksissaan muun muassa kuivaneulatekniikkaa ja mehiläisvahaa. Etenkin mehiläisvahalla tehty sähäkkä Lintu ja marsu saa mielikuvituksen rullaamaan.
Kaikki bahtalolaiset ovat pitäneet näyttelyitä aiemminkin – yksin tai osana ryhmää. Anu Kirkinen kertoo, että teosten äärellä on koettu herkkiä hetkiä. Taide on saanut katsojat nauramaan ja itkemään.
− Taide eheyttää.
Inka Ylihärsilän mukaan taide on voimauttavaa, sekä kokijalle että tekijälle.
− Katsoja voi löytää tunteita, joihin samastuu. Taiteen tekeminen taas on parhaimmillaan jopa parantavaa, Ylihärsilä lisää.

Taiteilijaryhmä Bahtalon näyttely Hetkiä ajassa Pirkanmaan Hoitokodissa 15. joulukuuta saakka.