YTY ylitti itsensä

Ylöjärven Taideyhdistyksen juhlanäyttely osoittaa, että 25-vuotiaan yhdistyksen jäsenet eivät ole mitään puuhastelijoita. He ovat todellisia tekijöitä.
Arja Kunttu: Unelmissani.
Arja Kunttu: Unelmissani.

Pirkkalalaisessa Galleria 2:ssa ihastus valtaa mielen. En ole koskaan nähnyt Ylöjärven Taideyhdistykseltä näin tasokasta näyttelyä. Voisin viipyä Pirkkalan kirjaston yhteydessä olevassa galleriassa vaikka kuinka pitkään.
YTY:n jäsenet ovat selvästi säästelleet paukkujaan vuoden varsinaiseen juhlanäyttelyyn, sillä 47 teoksen kokonaisuus on puhutteleva, pysäyttävä ja ilahduttava.
Näyttelyn teokset valitsi kuvataiteilija Janne Kaitala. Ylöjärveläislähtöisellä ammattitaiteilijalla on ollut silmää koota toimiva kokonaisuus.
Anne Uusitalon Unelma ja Ritva Salakarin Muotokuva muodostavat hempeän parin.
Marjo Nallin selkeä tyyli viehättää. Aulis Koskinen on elementissään emalin parissa: Laiva merellä vie purjeveneen myrskyävälle pinnalle. Koko komeus on ruorin sisällä ja vielä kellotaulun taustana.

Pelkoa lastenhuoneessa

Henrietta Murron tussityökaksikko nostattaa katsojalle epämukavan olon. Lastenhuoneessa, nukenkasvoisen tytön maailmassa, tapahtuu jotakin ahdistavaa. Murron teokset erottuvat myös tekniikkansa ansiosta. Toisaalta niissä on hengenheimolaisuutta Arja Krossbeck-Juholan triptyykin kanssa. Krossbeck-Juhola on yhdistellyt luita – aitoja vai ei – ja hiiltyneen näköistä lautaa.
Raija Haapasen pienet ja kauniit teokset melkein hukkuvat näyttelytilan nurkkaan. Olisi silti virhe loikata ajattelemattomasti niiden ohi. Elämän liekki ja Elämän puu toistavat samaa muotoa mutta kertovat kumpikin omaa tarinaansa.
Ilves ja hirvi tallustelevat samoissa maisemissa Ritva Salakarin akryylimaalauksessa Erämaan rauha.
Arto Lasosen Alttari on vavahduttava, eikä pelkästään ison kokonsa vuoksi. Mustanharmaasta taustasta kohoaa hopeanhohtoinen risti – vai onko se lintu?
Ylöjärven Taideyhdistys perustettiin vuonna 1988. Jäseniä on tällä hetkellä noin 115.

Juhlanäyttely 22. elokuuta saakka Galleria 2:ssa, Suupantori 2, Pirkkala.