”Merkityksiä voi luoda hyvin pienellä”

Vuoden nuori taiteilija yhdistelee videota, ääntä ja veistettyjä esineitä. Ennen kaikkea hän luo mielikuvia.
Jarno Vesala: Ikkunan takana sataa (2013, veistosinstallaatio).
Jarno Vesala: Ikkunan takana sataa (2013, veistosinstallaatio).

Jarno Vesalan näyttelystä noin kolmasosa on uusia teoksia, joista pääosa installaatioita. Vanhat työt ovat muun muassa videoita, mutta nekin on installoitu eli esimerkiksi projisoitu seinälle.
Vesala keskittyy mielikuvien ja tunnelmien luomiseen. Teoksissa voi olla arkipäiväisiä esineitä, jotka viittaavat tiettyyn aikakauteen tai tunnelmaan. Joissakin installaatioissa esineellä on konkreettinenkin tarkoitus.
− Arkipäiväiset esinekoosteet eivät synny tuosta vain. Vie paljon aikaa, että saa luotua ajallisen mielikuvan. Tietyn aikakauden esineet luovat tunnelman ja muistoja. Merkityksiä voi luoda hyvin pienellä.

Kohtaa omat ajatuksesi

Vesalan teoksia on sanottu synkiksi ja pelottaviksi, mutta taiteilija ei moista allekirjoita.
− En luo tarkoituksella pelottavaa. Mielestäni teoksissani olennaista on rauhallisuus ja kahdenkeskisyys – katsojan ja teoksen välillä. Yritän tavoittaa pysähtyneen hetken ja tuntemattoman odotuksen, Jarno Vesala sanoo.
− Ehkä ihmisen päänuppi toimii juuri näin: Emme ole tottuneet kohtaamaan teosta ja sen vahvaa tunnelmaa kahden kesken. Omat ajatukset joutuvat rullaamaan, ja siksi teos mielletään pelottavaksi.
Kun Vesala aloittaa uuden työn, hänellä voi olla selkeä kuva siitä, mitä hän on lähdössä toteuttamaan. Toisaalta idea teokseen voi viritä myös satunnaisesta tilanteesta tai aivan arkipäiväisestä hetkestä.
− Jokin tunnelma riittää. Tai se, miten valo tulee ja varjot asettuvat.
Perheellinen taiteilija työskentelee lähinnä virka-aikana. Ennen palkintonäyttelyä työt tosin venähtivät välillä iltojenkin puolelle. Videoita Vesala leikkasi tietokoneella kotona.
Jarno Vesala ei osaa selittää, miksi päätyi juuri installaatioita tekeväksi taiteilijaksi.
− Olen aina tykännyt kuvataiteesta, vaikka se ei olekaan taloudellisesti järkevä valinta – varsinkaan tämä suuntaus. Installaatioita ei osteta olohuoneen seinälle, ja valmisteluvaiheessa niiden materiaalit vievät valtavasti varastotilaa. Olen tehnyt paljon paikkasidonnaisia teoksia, joita ei voi näyttää enää uudestaan. Minun on silti vaikea perustella itselleni, etten tekisi paikkasidonnaisia juttuja. Tykkään niistä niin paljon.

Mainetta Pirkanmaalle

Jarno Vesala asuu Nokialla ja opiskeli Tampereella. Aiempien Vuoden nuorten taiteilijoiden joukossa on ollut paljon Helsinkiin kotiutuneita. Siksi Vesalasta tuntuu hienolta, että Pirkanmaalla toimivia taiteilijoita on nostettu esiin viime aikoina.
− Minun kanssani samaan aikaan Tamkista valmistunut Petri Eskelinen oli keväällä ehdolla Suomen Taideakatemian ja Emma-museon ison palkinnon saajaksi. Viime vuonna tamperelaista Galleria Rajatilaa ylläpitävä Rajataide ry sai kuvataiteen valtionpalkinnon.

Vuoden nuori taiteilija 2013 -näyttely Tampereen taidemuseossa 11. elokuuta saakka.