Serranon soitossa maistuvat kansanmusiikki ja uudet sävyt

Tampere Guitar Festival tuo Ylöjärvelle tällä kertaa eteläamerikkalaista kitaramusiikkia.
Renato Serrano on Chilen arvostetuimpia klassisia kitaristeja. (Kuva: Tampere Guitar Festival, pressikuvat)
Renato Serrano on Chilen arvostetuimpia klassisia kitaristeja. (Kuva: Tampere Guitar Festival, pressikuvat)

Ensi tiistaina Ylöjärven kirkossa kuullaan eteläamerikkalaisen musiikin taitajaa Renato Serranoa. Serrano on Chilen johtavia klassisia kitaristeja. Konsertti järjestetään yhteistyössä Ylöjärven kaupungin ja seurakunnan kanssa.
− Renato Serranon erityisalue on eteläamerikkalainen ja erityisesti chileläinen musiikki, jota kuullaan myös hänen Suomen ensivierailullaan. Kotimaansa musiikkiin Serranon suhde on monipuolinen. Hänellä on ohjelmistossaan monen tyylistä chileläistä kansanmusiikkia cuecasta tonadaan sekä myös maansa nykysäveltäjien kirjoittamia moderneja teoksia, festivaalijohtaja Tomi Tolvanen kertoo.
Kotimaan kitaraopintojen jälkeen Renato Serrano siirtyi opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Hän valmistui Arizonan yliopistosta vuonna 2010.
− Serranon monista kilpailumenestyksistä huomattavimpia ovat voitot espanjalaisissa Andrés Segovia- ja José Tomás -kitarakilpailuissa. Lukuisat sooloresitaali- ja solistiesiintymiset ovat vieneet häntä ympäri maailmaa. Lisäksi Serrano on ollut useiden kansainvälisten kitarakilpailujen tuomaristossa ja pitänyt mestarikursseja.

Kitaran juhlaa

Serranon konsertti on osa Tampere Guitar Festival -tapahtumaa. Se alkaa lauantaina ja kestää ensi viikon sunnuntaihin. Tomi Tolvanen kuvailee, että kesäkuun ensimmäisellä viikolla juhlitaan kitaraa monin eri tavoin.
− Yhdeksättä kertaa järjestettävä Tampere Guitar Festival on Pohjoismaiden suurin kitaratapahtuma, joka koostuu monipuolisesta konserttitarjonnasta ja erilaisista kitarakursseista.
Off-klubit starttaavat heti lauantaina, mutta virallinen konserttiohjelma alkaa kirkkokonserttien sarjalla, joka haastaa kuulijat tutustumaan klassisen kitaramusiikin moninaisiin mahdollisuuksiin ja idyllisiin pirkanmaalaisiin kirkkomiljöihin.
Festivaali huipentuu ensi viikonloppuna järjestettäviin Elämyskonsertteihin Tampere-talossa. Perjantaina esiintyy gipsy swingiin erikoistunut Trio Brady Winterstein. Ranskalaistrion väitetään hurmaavan kuulijansa taiturillisella Django Reinhardtin muistoa kunnioittavalla soitollaan. Soolokitaristi Brady Wintersteinin lisäksi triossa soittavat rytmikitaristi Hono Winterstein ja kontrabasisti Diego Imbert.

Tampere Guitar Festival 1.−9. kesäkuuta.