Välittämistä ja vastuuta

Rotanmyrkkypallerot koirapolkujen varrella. Kakkakasat siellä, missä niitä ei pitäisi olla. Koiraihmisten ja koirattomien on välillä vaikea ymmärtää toisiaan. Partola-Keskus lähti ymmärtämisen ja välittämisen sanansaattajaksi.
Kirkonseudulla asuva australiankelpie Risto toivoo koirarauhaa.
Kirkonseudulla asuva australiankelpie Risto toivoo koirarauhaa.

Kevättalvella Tampereen seudulla roihahtanut myrkytysten ja koiravihan aalto sai pirkkalalaisen Partola-Keskuksen väen liikkeelle. Koirien puolesta pitäisi toimia nykyistä näkyvämmin.
Alettiin suunnitella tapahtumaa, jossa kohtaisivat niin koiraihmiset kuin koirattomat. Tapahtumaa, jossa pohdittaisiin, miksi lemmikkisuopeus on joillekuille niin vaikeaa. Mietittäisiin, miten koirat saisivat elää mahdollisimman rikkaan elämän.
Ajatukset konkretisoituvat lauantaina Koirien puolesta -tapahtumaksi. Se pidetään Partola-Keskuksen alueella.
− Tapahtumamme liittyy isompaan kokonaisuuteen. On kyse välittämisestä – siitä, että välitämme ympäristöstä ja eläimistä. Se tahtoo liian usein unohtua, tapahtumaa järjestävä Jorma Karhumäki sanoo.
− Samoin on kyse koiranomistajien vastuusta.

Rambovaiheesta eteenpäin

Karhumäki korostaa, että koirankakkakeskustelusta pitäisi siirtyä laajoihin kokonaisuuksiin. Lemmikkien elämänlaatu voitaisiin huomioida asuntotuotannossa ja kaupunkiympäristöjen suunnittelussakin. Aidatut koirapuistot eivät riitä, ja ne ovat monelle koiralle jopa stressaavia paikkoja.
− Suomessa on miljoona kotitaloutta, joissa on lemmikkejä, Jorma Karhumäki lisää.
Välillä koiraihmisten ja koirattomien yhteiselo tökkii. Toisten näkökantoja on vaikea ymmärtää. Mutta ehkä voisi yrittää vähän enemmän?
− Se on se kuuden tuuman ongelma. Kaikki lähtee arvoista. Vaikka ei itse omistaisi koiraa, voi yrittää ymmärtää koirien tarpeita. Ihmisten pitäisi päästä evoluution rambovaiheesta eteenpäin ja olla sosiaalisia. Yhtä lailla kuin hyväksytään homot ja maahanmuuttajat, voitaisiin hyväksyä koirat, jotka ovat olleet ihmisten elossa mukana kauan.

Läheisyyttä ja kuoleman kohtaamista

Koirien puolesta -tapahtumassa puhuu muun muassa psykiatri Ilkka Härkönen. Hän tuo esiin koiran roolia ihmisen kasvussa. Koiran on todettu tukevan ihmisen mielenterveyttä ja sosiaalista kehittymistä. Moni ihminen oppii kohtaamaan läheisen kuoleman, kun perheen koira kuolee.
− Myrkkyjen levittäminen koirapuistoihin ja lenkkipolkujen varrelle on häiriintyneiden ihmisten tekosia. He ovat todennäköisesti tavalla tai toisella syrjäytyneitä. Tässäkin tapauksessa lemmikistä voisi olla apua. Eläinten kanssa toimiminen vähentää aggressiota, Jorma Karhumäki sanoo.

Julkilausuma avuksi?

Tapahtumaa järjestää Partola-Keskus Oy:n lisäksi yli 50 koiraharrastajaa, yritystä, yhdistystä, ja yksityishenkilöä. Päivän aikana Partolassa kokoontuu koiraparlamentti, joka keskustelee lemmikkien hoitoon ja merkitykseen liittyvistä asioista.
− Tavoitteemme on saada aikaan kirjallinen julkilausuma, eräänlainen vetoomus koirarauhan puolesta ja koirien elämänlaadun parantamiseksi. Se voisi olla käytössä kunnissa ja toivottavasti vaikuttaisi asioiden hoitoon laajemminkin, Jorma Karhumäki miettii.
Tapahtumassa voi tutustua koiraa aktivoiviin harrastuksiin, kuten tottelevaisuuskoulutukseen, hajuerotteluun, koiratanssiin ja rally-tokoon. Pirkanmaan Pelastuskoirat esittelee toimintaansa.
Palveluskoiratoimintaa esittelee ylöjärveläinen Anne Huittinen.
Tapahtumaan on ihmisille ja koirille vapaa pääsy.

Koirien puolesta -tapahtuma 18. toukokuuta kello 11 alkaen Partola-Keskuksessa, Naistenmatkantie 76, Pirkkala.