Schütten hurjat naiset

Frauen on Thomas Schütten ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjoismaissa.
Thomas Schütten teos Frau Nr. 10
Thomas Schütten teos Frau Nr. 10

Saksalainen Thomas Schütte on yksi aikamme arvostetuimpia kuvanveistäjiä ja tunnetuimpia nykytaiteilijoita. Sara Hildénin taidemuseoon levittäytyvä näyttely Frauen on Schütten ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjoismaissa.
Frauen-näyttelyssä on esillä Frau-veistosten sarja (vuosilta 1999–2011), keramiikkafiguureja (1999) ja vesivärimaalauksia Deprinotes-sarjasta (2006–08).
Frauen-sarjaan kuuluu yhteensä 18 teräksestä, pronssista ja alumiinista valmistettua naishahmoa. Luonnollista kokoa suuremmat veistokset esittävät rajun muodonmuutoksen läpikäyneitä naisvartaloita. Jokainen niistä lepää suurella rautajalustalla, joka on olennainen osa veistosta.
Sarja kommentoi länsimaisen kuvanveistotaiteen historiaa mutta siinä on myös vahva omaelämäkerrallinen ja henkilökohtainen ulottuvuus.

Rujoja asentoja

Schütte lainaa klassisia veistosmuotoja mutta päätyy väkivaltaisesti vääntelehtiviin asentoihin ja leikkautuviin jäseniin.
Schütte on kertonut suurten veistosten saaneen alkunsa pienempien ja spontaanisti syntyneiden keramiikkafiguureiden pohjalta. Savi pehmeänä materiaalina on omiaan jäljentämään tunnetilan. Figuurit ovat valikoima taiteilijan kirjavia fantasioita: pin-up-tytöistä miltei tunnistamattomaksi pelkistettyyn, varjomaiseksi litistettyyn muotoon. Osa näistä alkuperäisistä keramiikkafiguureista on päätynyt suurikokoisten Frau-veistosten prototyypeiksi.
Frauen-näyttelyn teokset ovat Tampereella lainassa taiteilijan omasta kokoelmasta, Stiftung Kunstsammlung Nordrhein-Westfalenista Düsseldorfista ja Friedrich Christian Flick -kokoelmasta Berliinistä.
Thomas Schütte asuu ja työskentelee Düsseldorfissa.

 

Thomas Schütte – Frauen 12. toukokuuta saakka Sara Hildénin taidemuseossa Tampereella.