Koronarajoitukset iskivät YIlveksen kokoonpanoon – vieraskiertueelta mukaan yksi piste

Naisten Futsal-Liigan rikkonainen syksy monine ottelusiirtoineen ja muine rajoituksineen on koetellut YIlveksen naisjoukkuetta. Kaikki syyskauden ottelut saadaan kuitenkin pelattua, vaikka aina ei parasta kokoonpanoa liikkeelle pystytä saamaan.
Emmi Rauhala (oik.) ja Eveliina Reponen (14) yrittävät häiritä GFT:n avauspeliä. (Kuva: Juha-Pekka Peltomäki)

Viikonlopulle oli pakkaantunut kaksi matkaottelua: Espooseen ja Vaasaan. Pelätty epidemia on onneksi toistaiseksi kiertänyt pelaajat, joten terveystilanne on tältä osin ollut kunnossa. Koronarajoitusten monisäikeinen vaikutus oli silti kutistanut joukkueen pelaajamäärän näihin otteluihin toivottua pienemmäksi. Espoossa YIlveksen kakkoskenttään riitti vain kolme pelaajaa, joista yksi oli lepovuorossa ollut maalivahti Helena Unkuri.

Tappioitta sarjassa oleva GFT on tähänastisissa kohtaamisissa aina korjannut täyden pistepotin. Kotijoukkue oli saanut koko pelaajistonsa mukaan, eikä siis odotettavissa ollut kuin kunnon selkäsauna vieraille. YIlves pelasi kuitenkin puolustusvoittoisesi, mikä toimi hyvin GFTn pitäessä pelitemmon alhaalla.

Energiaa säästävä pallonhallinta piti YIlveksen jopa kuskin paikalla, vaikka avausmaali kirjattiinkin kotijoukkueelle. Ajassa 3.31 Emilia Jokisalo onnistui tuikkaamaan vastahyökkäyksen päätteeksi pallon ohi maalia vartioineen Saara Viitasen. Maajoukkueenkin vakiokalustoon kuuluvalle Jokisalolle maali oli kauden seitsemäs.

YIlves tasoitti ajassa 18.21. Esra Erden ja Emmi Rauhala iskivät pallonriiston jälkeen komean vastaiskumaalin. Tauolle mentiin siis ennakko-odotusten vastaisesti tasalukemissa.

Vaikka toinen jakso alkoi kotijoukkueen hieman aiempaa aktiivisemmalla otteella, pystyi YIlves luomaan maalitilanteita. Jonkinlainen uskon puute näkyi kuitenkin viimeistelyssä, eikä palloa saatu hyvistäkään paikoista verkkoon. GFTn pelaajamateriaali on laaja ja yleensä sieltä löytyy aina joku ratkomaan ottelun.

Tässä ottelussa Kiia Laine onnistui murtamaan YIlves-puolustuksen kahdella peräkkäisellä kovalla laukauksella. Ensin ajassa 24.55 maalialueen kaarelta ja minuutti myöhemmin rajapotkutilanteesta kymmenen metrin takaa. Paremmalla viimeistelyllä YIlveksen takaa-ajoon olisi tullut konkretiaa, mutta jäi vain luu käteen. Kovalla prosentilla paikoistaan viimeistellyt GFT onnistui vielä kerran ohittamaan Viitasen. Ajassa 34.02 Jokisalo viimeisteli nopean vastahyökkäyksen taidolla maalin takanurkkaan.

Enempää maaleja ei ottelussa nähty, joten GFT piti odotetusti pintansa tuloksella 4–1 (1–1). YIlves käytti GFTtä vastaan todella paljon ylivoimapelaamista, eikä kotijoukkue onnistunut kertaakaan hyödyntämään tyhjää vierasmaalia. Tämä oli hyvää harjoitusta seuraavan päivän matkaotteluun FC Sport J:tä vastaan.

Tuloksekas pistejahti Vaasassa

Sini Sutinen suojaa taitavasti palloa. (Kuva: Verna Kalliomäki)

Puuduttavaa autossa istumista pelaajille riitti, kun sunnuntaiksi piti siirtyä Vaasaan kohtaamaan levännyt kotijoukkue. FC Sport tuli peliin kovalla sykkeellä ja hyydytti YIlveksen alkuminuuttien rynnistysvaiheen. Kotijoukkue käänsi pelin selkeäksi hallinnakseen ja YIlves tyytyi katkomaan hyökkäystilanteet.

Vasta ajassa 18.23 Maarit Vitikka onnistui laukomaan maalialueen rajalta pallon ohi torjuntavuorossa olleen Helena Unkurin. Tauolle mentiin kotijoukkueen niukassa johdossa.

Toisella jaksolla viikonlopun rasitus alkoi näkyä entistä selkeämmin, eikä YIlveksen pelinrakentelusta juuri syntynyt maalitilanteita.
Ajassa 25.15 Emma Pettissalo lisäsi FC Sportin johdon kahteen maaliin.

Vaikkei kotijoukkueen peli ei aina hivellyt silmää, se oli väsähtäneelle YIlvekselle ylivoimainen murrettava. Espoossa harjoiteltu ylivoimapeli käynnistettiin hyvissä ajoin ja peli alkoi hiljalleen kääntyä vieraiden hallinnaksi. Ajassa 36.18 Elina Korsumäki onnistui vihdoin maalinedustalta survomaan pallon maaliin ja näin luomaan uskoa tasoituksesta. Tasoitusmaali syntyi vain 11 sekuntia ennen täyttä aikaa Elisa Ilotun laukoessa kaukaa pallon verkkoon.

Seurasi viiden minuutin jatko-ottelu. Kovalla riskillä lisävoimia kentälle loihtinut päävalmentaja Vesa Parviainen käynnisti ylivoimapelin heti. YIlves onnistuikin pitämään FC Sportin irti pallosta suurimman osan jatkoerästä, eikä tyhjään maaliin päästetty ratkaisuosumaa.

Seurasi 5+5 pelaajan rangaistuspotkukilpailu 10 metrin pisteeltä. Vain kotijoukkueen Maarit Vitikka onnistui maalinteossa tolpan kautta tehdyllä laukauksella. FC Sport J siis voitti ottelun tuloksella 3– 2 (0–0), (2–2), (1–0) ja sai kaksi sarjapistettä. YIlveksen pistepussi karttui yhdellä, mikä päävalmentajan mielestä oli jo lievä onnistuminen viikonvaihteen haasteet huomioon ottaen.

YIlveksen syyskausi päättyy vieraspeliin. Ensi lauantaina 19.12. YIlves kohtaaJyväskylässä Kampuksen Dynamo, joka on sarjataulukossa vain yhden sijan ylöjärveläisiä perässä.

ANTTI REPONEN

Mia Pajunen ohittaa vieraiden puolustuksen laidan kautta. (Kuva: Verna Kalliomäki)
Esra Erden (16) yrittää ohittaa vaasalaisten puolustuksen. (Kuva: Verna Kalliomäki)