Karhun pehmeys

Huopamestari Eija Pirttilahti muotoilee rakkaasta materiaalistaan niin seinätekstiilit kuin pehmoiset veistokset. Lämpimät värisävyt ja luonnon kunnioitus kulkevat punaisena lankana.
Eija Pirttilahti: Kettu talvella.
Eija Pirttilahti: Kettu talvella.

Karhun aika on nimeltään Eija Pirttilahden näyttely käsi- ja taideteollisuuskeskus Verkarannassa. Vilppulalainen Pirttilahti on toiminut käsityöyrittäjänä parikymmentä vuotta, ja viime vuonna hän sai huopamestarin arvonimen.
Parhaiten Eija Pirttilahti tunnetaan söpöistä viinikuulereistaan: suomenlampaan villasta huovutetuista ketuista, hirvistä, jäniksistä ja hevosista, jotka voi sujauttaa viinipullon ylle.
Eläinteema – ketut, karhut ja muut metsäneläimet – toistuu Pirttilahden taiteessakin. Näyttely osoittaa, että huopa taipuu mainiosti paitsi seinätekstiileiksi myös veistosmaisiksi sisustusesineiksi. Päällimmäisiksi fiiliksiksi jäävät ilo ja lämpö.
Mieleen jää etenkin seinätekstiili nimeltä Egyptinkorven erakkokarhu. Pirttilahti on uudistanut turkoosinsävyisen vanhan raanun rosoisella huopakaistaleella. Tuollaisen raanun minäkin ottaisin seinälleni.
Kyllikki ja Lemminkäinen -seinätekstiilissä hehkuvat värit, jotka tuovat mieleen jopa Intian. Oranssi, violetti ja syvä punainen toimivat kaunisti yhdessä. Kettu talvella -nimisessä kokonaisuudessa toinen repolainen on selvästi rennompi, toinen ehkä vähän varuillaan.
Taidehuovutuksen taitaja täyttää loppuvuodesta 50.

Huopamestari Eija Pirttilahden näyttely käsi- ja taideteollisuuskeskus Verkarannassa Tampereella 3. marraskuuta saakka.

Kommentointi on suljettu.