Taidetta tabletilla

Checkpoint Leonardo on taiteen ja tieteen vuorovaikutusta tutkiva näyttely. Perinteistä ja uutta tekniikkaa yhdistellään rohkeasti.
Sami Lukkarinen: Alppivalo (Muriel). (Kuva: Taidehalli TR1, pressikuvat)
Sami Lukkarinen: Alppivalo (Muriel). (Kuva: Taidehalli TR1, pressikuvat)

Taidehalli TR1:n näyttelyssä yhdistyvät taide, tiede ja nykyajan tekniikka. Päivi Hintsasen näyttelytyö Vaskenruosteyrttitarha-installaatio perustuu hitaalle muutokselle: lasipurkeissa olevat metalliset kasvit ruostuvat ajan myötä.
Metallien korroosio näkyy monin tavoin. Rautaan muodostuu punertavaa ruostetta, kupariin puolestaan sinivihreää ainetta. Vanha kansa tiesi aineen nimellä vaskenruoste, ja taidehistoriassa se tunnetaan historiallisena maalauspigmenttinä nimellä espanjanvihreä.
Tätä teosta kannattaa siis käydä katsomassa usean kerran, jotta huomaa muutokset.

Valtavat pikselit

Liisa Lounilan teokset liikuskelevat jossakin valokuvan ja liikkuvan kuvan välimaastossa. Taiteilija nappaa aiheensa sosiaalisista tilanteista tai ilmiöistä, joissa ollaan läsnä toimijoina eikä ulkopuolisina tarkkailijoina. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi konsertit ja klubit, mutta myös henkilökohtainen kanssakäyminen.
Sami Lukkarinen on tunnettu pikselitaiteestaan eli mosaiikkimaisista maalauksista, joiden lähtökohtina toimivat digitaalisesti suurennetut kuvat. Nyt Lukkarinen on bongannut kasvokuvia netistä ja tehnyt niiden pohjalta maalauksia. Nuo maalaukset ovat kuin valtavia pikselöityjä profiilikuvia. Yksi pikseli on yksi ison siveltimen veto.
Lukkarisen maalaukset muuttuvat sen mukaan, katseleeko niitä aivan läheltä, vähän kauempaa vai kännykkäkameran linssin läpi.
Mikko Ijäs on tehnyt teoksensa suoraan kosketusnäytöllisille välineille eli puhelimille ja tableteille. Digitaalisten piirustusten lisäksi esillä on Ijäksen tietokonepiirroksia, jotka on tehty suuriksi mustesuihkutulosteiksi.

Checkpoint Leonardo Taidehalli TR1:ssä 20. lokakuuta saakka.