Tämän vuoden äitiyspakkaus julki – Sisältää 39 tuotetta

Kela alkaa jakaa tämän vuoden äitiyspakkauksia sitten, kun viime vuoden äitiyspakkaukset on jaettu loppuun.

Kelan myöntämän äitiysavustuksen tavoitteena on tukea vanhemman ja lapsen hyvinvointia. Äitiysavustuksen voi valita joko äitiyspakkauksena tai 170 euron verottomana rahasummana. Noin kaksi kolmasosaa valitsee äitiyspakkauksen.

Äityispakkauksen vaatteiden kuosit vaihtelevat tasaisin väliajoin. (Kuva: Kela)

– Äitiyspakkauksen valitsevat useimmin ensisynnyttäjät. Rahasumman puolestaan he, joilla on jo pieniä lapsia ja tuotteita näiden lasten äitiyspakkauksista tai jotka ovat saaneet tuttaviltaan aiempien vuosien äitiyspakkauksen tuotteita, suunnittelija Veera Petäjä Kelasta taustoittaa.

Petäjä muistuttaa, että äitiyspakkauksessa olevat vaatteet voi antaa eteenpäin seuraavalle vauvaperheelle, kun vauva kasvaa niistä ohi.

Laatu on lähtökohta

Äitiyspakkauksen tuotevalikoima säilyy vuodesta toiseen pitkälti samanlaisena, mutta esimerkiksi tekstiilien värit ja tuotteiden määrät vaihtelevat. Äitiyspakkauksen tuotteet kilpailutetaan vuosittain. Kela testaa tuotteita varmistaakseen laadun ja turvallisuuden.

– Meille on tärkeää, että tuotteet ovat turvallisia ja kestävät käyttöä. Vetoketjut eivät saa raapia vauvaa, eikä pitkiä langanpätkiä saa olla, sillä ne voivat kietoutua vauvan varpaiden tai sormien ympärille. Saumojen ja nepparien pitää kestää käyttöä, juristi Johanna Aholainen Kelasta kertoo.

Tässä ovat kaikki tämän vuoden äitiyspakkauksen tuotteet. (Kuva: Kela)

Lisäksi äitiyspakkauksen tuotteiden tulee innostaa yhteisiin hetkiin. Aholainen kertoo, että pakkauksessa mukana on kirja, jonka halutaan vahvistavan lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta.

Äitiyspakkauksen laatikon kuvituksessa seikkailevat eläinperheet

Äitiyspakkauksen kuvitus on nimeltään Satumetsä. Se kuvaa tuttuja metsän eläimiä omassa kotiympäristössään Suomen luonnossa. Kuvituksen on suunnitellut kuvittaja ja graafinen suunnittelija Heli Hyppönen. Kuvitus valittiin yleisöäänestyksen perusteella.

– Olen iloinen nähdessäni suunnittelemani kuvituksen tämän vuoden äitiyspakkauksessa. Kuvitus sai inspiraationsa erilaisista eläinperheistä, jotka seikkailevat Suomen luonnossa eri vuodenaikoina. Toivon runsaiden kuvitusten ja niiden lämpimän tunnelman tuovan iloa jokaiseen perheeseen, Hyppönen kuvailee.