Somessa levinneet haasteet aiheuttavat vaaratilanteita liikenteessä

Erilaiset sosiaalisessa mediassa levinneet haasteet ovat keränneet suosiota nuorten keskuudessa. Liikenteeseen liittyvät haasteet ovat usein hengenvaarallisia, Liikenneturva muistuttaa.

Liikenneturva kannustaakin vanhempia juttelemaan nuoren kanssa haasteista ja niiden vaaroista.

Puolet Liikenneturvan kyselyyn vastanneista kertoi joko nähneensä liikenteessä tapahtuvia temppuiluhaasteita somessa tai kuullut puhuttavan niistä.

Somen käytölle tai vaarallisille somehaasteille ei ole sijaa liikenteessä. (Kuva: Pixabay)

– Liikenteeseen liittyvät somehaasteet voivat olla vaarallisia osallistujille, kavereille ja sivullisille. Lisäksi haasteet yllyttävät usein rikkomaan lakia. Haasteiden seurauksena voi olla vakava onnettomuus ja esimerkiksi luisuttelusta voi saada sakkoja ja ajokieltoa, Liikenneturvan nuorten suunnittelija Hanna Rutila kertoo.

Kyselyyn vastaajista 71 prosenttia pitää somehaasteita typeränä.

– Hienoa, että suuri osa on tätä mieltä. Toivottavasti he myös sanovat sen ääneen ja puuttuvat vaaralliseen menoon liikenteessä, Rutila sanoo.

Liikenneturva kannustaa vanhempia ottamaan liikenne ja somehaasteet rohkeasti puheeksi nuoren kanssa.

– Jutelkaa ainakin siitä, miten kaverin kyydissä käyttäydytään fiksusti ja miten voi puuttua mahdolliseen temppuiluun. Haasteisiin yllyttäminen on vastuutonta ja sillä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Kuljettajana on vastuussa myös muiden tielläliikkujien turvallisuudesta. Typeryyksiin taivuttelevia kavereita ei tarvitse ottaa kyytiin, Rutila vinkkaa.

Liikenneturva muistuttaa, että nuoret ovat myös itse velvollisia puuttumaan liikenteessä hölmöilyyn, jos sitä havaitsee kaveriporukassa.