Nuori: tarvitsetko apua asunnon tai työn haussa? Etsivä nuorisotyö auttaa Ylöjärvellä myös läpi kesän

Etsivä nuorisotyö on maksuton palvelu, jossa 16-28-vuotiaat paikkakuntalaiset saavat tietoa ja tukea esimerkiksi itsenäistymiseen liittyvissä asioissa.
Etsivän nuorisotyön tavoittaa esimerkiksi Whatsappilla. Nuori voi kertoa asiansa vaikkapa viestillä, ja työntekijä ottaa häneen yhteyttä ja sopii jatkosta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt vuosittaiset valtionavustukset etsivään nuorisotyöhön. Pirkanmaalla avustusta sai 25 toimijaa, joista Ylöjärven kaupungin etsivä nuorisotyö sai tulevalle rahoituskaudelle 70 000 euroa. Avin myöntämä avustus on tarkoitettu osaksi työntekijöiden palkkakustannuksia kaupungin omavastuuosuuden lisäksi.

Kaupungin työllisyyspalveluiden alaisessa etsivässä nuorisotyössä työskentelee Ylöjärvellä kolme vakinaista työntekijää. Etsivä nuorisotyöntekijä Jonna Pauhe kertoo, että palvelun piiriin ovat tervetulleita kaikki ylöjärveläiset peruskoulunsa päättäneet nuoret aina 28 ikävuoteen saakka.

– Me etsivässä nuorisotyössä autamme ja toimimme nuorten tukena monissa asioissa, kuten jatkosuunnitelmiin ja erilaisiin palveluihin pääsemiseen liittyen. Lisäksi meihin otetaan yhteyttä itsenäistymiseen liittyvissä asioissa, esimerkiksi asunnon etsimisessä.

Etsivän nuorisotyö auttaa nuoria myös työllistymisessä.

– Autamme, jos nuorella on toive päästä töihin. Tsekkaamme yhdessä, onko hän ilmoittautunut työttömäksi ja onko hän mahdollisten tukien piirissä. Autamme työn etsimisessä ja työnhakuun liittyvien asiakirjojen kanssa. Jotkut nuoret tarvitsevat vain pienen sysäyksen, toiset taas tarvitsevat enemmän apua esimerkiksi cv:n kirjoittamisessa.

Työntekijät tavoittaa läpi kesän

Etsivän nuorisotyön toimitilat sijaitsevat Ylöjärvellä Liikekulmilla tulevaa Prismaa vastapäätä, mutta etsivät nuorisotyöntekijät jalkautuvat tapaamaan nuoria myös muualle. Lisäksi etsivillä on ollut päivystysaika koulutuskeskus Valossa vuoroviikoin kaupungin nuorisopalvelujen ja seurakunnan nuorisotyön kanssa.

Pauhe sanoo, että helpoiten työntekijöihin saa yhteyden puhelimitse joko soittamalla tai esimerkiksi Whatsappilla. Nuori voi kertoa asiansa vaikkapa viestillä, ja työntekijä ottaa häneen yhteyttä ja sopii jatkosta.

– Tavoitteena on, että tapaamme nuoren kanssa mahdollisimman pian, aika voidaan sopia joskus jopa seuraavalle päivälle. Tilanteesta riippuen voimme tavata nuorta intensiivisesti useamman kerran tai viikoittain, toisille riittää harvemmin. Etsivän nuorisotyön asiakkuus voi kestää yhdestä ohjauskerrasta useampaan vuoteen riippuen, mitä nuori toivoo ja tarvitsee.

Pauhen mukaan kyseessä on joustava ja nuorilähtöinen matalan kynnyksen palvelu, joka perustuu nuoren vapaaehtoisuuteen. Etsivään nuorisotyöhön voi olla yhteyksissä nuori itse, mutta yhteydenotto voi tulla yhtä lailla vanhemmilta tai vaikkapa oppilaitoksesta.

– Mutta loppupeleissä nuori itse tekee omat päätöksensä ja voi halutessaan kieltäytyä palvelusta. Useimmiten tuki on tervetullutta.

Etsivän nuorisotyön yhteystiedot löytyvät kaupungin nettisivuilta ja valtakunnallisesti entit.fi -sivustolta.