80 vuotta täyttäneen Lauri ”Late” Järvisen mukaan on nimetty tie Metsäkylässä

Lauri Olavi Järvinen syntyi 20. maaliskuuta vuonna 1944 Längelmäellä. Lauri valmistui rakennusinsinööriksi Porin teknisestä opistosta vuonna 1970. Melko pian valmistumisen jälkeen hän aloitti työnsä Huurteella kylmälaitteiden parissa. Siellä hän viihtyikin käytännössä eläkkeelle asti eli vuoteen 2007. Huurteeseen liittyy myös Metsäkylässä sijaitseva Laurintie, joka on nimetty hänen mukaansa. Huurre Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Paavo V. Suominen valitsi alueen teille nimet.

Lauri Järvinen syntyi ja kasvoi Längelmäellä. (Kuva: Lauri Järvisen kotialbumi)

Lauri oli Järvisen kaikkiaan kuudesta veljeksestä toiseksi nuorin. Hän on nyt sukunsa vanhin. Suomen osuus toisessa maailmansodassa päättyi 27. huhtikuuta 1945. Lauri oli silloin vuoden ikäinen. Isä Kalle Johannes Järvinen ja äiti Helmi Maria Järvinen (os. Pajukoski) asuivat Eräslahti-nimisessä talossa. Pieni talo oli sen ajan tyylin mukaan kaksikerroksinen. Yläkerta oli vain kesäkäytössä, pihapiirissä oli aitta, navetta ja sauna. Tuvan sydän oli iso leivinuuni.

Kummitädillä oli rooli, kun Lauri aloitti koulutiensä. Hän saattoi Laurin Talviaisten kansakouluun Längelmäellä ensimmäisenä koulupäivänä 25. elokuuta vuonna 1951. Koulumatka oli noin kolme kilometriä suuntaansa. Hän oli niitä onnellisessa asemassa olevia lapsia, joilla koulu oli lähellä kotia.

Lauri oli ainoa veljeksistä, joka luki ylioppilaaksi. Ylioppilaaksi Lauri kirjoitti Oriveden yhteiskoulusta vuonna 1964. Laurin lempiaine koulussa oli matematiikka, laskento ja mittausoppi. Omat lapset saivat aina isästä laskukaverin, jos lukiossa jäi joku matemaattinen kohta epäselväksi. Myös Laurin lapsenlapset ovat kertoneet, että pappa auttoi mielellään kotitehtävissä, kunhan oli ensin juostu tarpeeksi Siivikkalan omakotitalon muuria ympäri.

Lauri Järvinen teki pitkän uran Huurteella. (Kuva: Lauri Järvisen kotialbumi)

Kotona Siivikkalassa, jonne oli muutettu 1982, työ Huurteen insinöörinä näkyi niin, että kodin alakertaan ilmestyi kunnon piirtopöytä. Pöytälevylle mahtui isokin paperi ja piirrokset tehtiin käsin kynällä. Työ Huurteella vei Laurin myös ulkomaille – Neuvostoliittoon pitkiksikin ajoiksi. Ehkä tuosta ajasta kumpuaa osittain oppi nuoremmille, että matkustakaa aina kun pystytte. Oli se työmatka tai lomamatka. Menkää, nähkää ja kokekaa rohkeasti.

Perheen Lauri perusti Raijan kanssa. He menivät naimisiin vuonna 1968 eli 56 vuotta sitten. Laurilta löytyy kotoa Raijasta vieläkin lompakossa mukana kulkenut kuva, jossa Raija seisoo hymyillen kesämekossa ulkona. Lapsia heille syntyi kaksi.

Lauri Järvisen 80-vuotispäiviä vietettiin Vanhassa Räikässä. (Kuva: Riikka Juuti)

Siivikkalan omakotitalon Lauri suunnitteli itse ja se rakennettiin Järvisten veljesten voimin. Aika kätevää, kun veljeksistä yksi suunnitteli ja muut olivat tavalla tai toisella rakennusalalla: mukana oli ainakin muurari, kirvesmies ja hitsauksen ammattilainen. Kaikki veljet olivat käsillä tekeviä ammattilaisia.

Siivikkalasta tie toi eläkkeellä takaisin Ylöjärven keskustaan kerrostaloon.

80-vuoteen mahtuu paljon elämästä opittuja asioita. Kun Laurilta kysyttiin, mikä on vanhana olossa parasta, niin hän vastasi, jotta ”saa olla vaan”. Laurilla on ollut aina positiivinen elämän asenne, johon liittyy myös motto ”Kyllä siihen silmä tottuu.” Jos siis joku asia ei nyt ihan insinöörin suunnittelemaan 90-asteen kulmaan taivu, tai pinnassa on naarmu, tai joku asia ei ihan just mennyt niin kuin suunnittelit, niin ei hätää. Työhistoriasta tulevia oppeja löytyy myös. Lauri ei esimerkiksi koskaan muuta kerrostalon ylimpään kerrokseen, koska ”katto vuotaa joka tapauksessa”.

Ystävät ja sukulaiset ovat tärkeitä ja Laurin syntymäpäiviä vietettiin suurella joukolla Vanhalla Räikällä nauttien hyvästä lounaasta.

RIIKKA JUUTI
Lauri Järvisen tytär