Jenni Mustajärven ensimmäinen taidenäyttely Sauriossa – Värikkäät työt hurmaavat

Laulaja/lauluntekijä ja kuvataiteilija Jenni Mustajärven ensimmäinen taidenäyttely -Kaiken se kestää, paitsi korroosion- on nähtävillä Kulttuuritalo Sauriossa.
Jenni Mustajärvi ja näyttelyn kolmiosainen nimikkotyö Kaiken se kestää, paitsi korroosion osat 1–3. Mustajärvi paljastaa, että hänen lempivärinsä on vihreä. Monissa töissä vilahtaa kuitenkin turkoosia sekä kiiltäviä elementtejä, kultaa ja hopeaa. (Kuvat: Sanna Hillberg)

Tampereelta lähtöisin oleva, aiemmin Ylöjärvelläkin asunut Mustajärvi aloitti maalaamisen korona-aikana. Pandemia lamautti juuri debyyttialbuminsa julkaisseen muusikon alkamassa olleen Suomen kiertueen. Kun kiertue oli jäissä ja mieli allapäin, luovuus löysi uuden polun.

– Ajan kuluksi rupesin maalaamaan ja se lähti vähän samalla tavalla kuin laulujen teko. Se tirskahti auki ketsuppipullon tavoin. Se oli aika maanista jossain kohtaa, Mustajärvi kertoo.

Mustajärvi kertoo, että maalaaminen tuli hänen elämäänsä kaiken kaikkiaan hieman varkain. Hän sai yllätyslahjaksi pussukan, joka sisälsi maalaustarvikkeita. Tätä hän piti lähinnä lahjanantajan kettuiluna.

– Olin syöttänyt itselleni semmoista ajatusta, että mä en maalaa. Piirtänyt olen aina ja se on ollut tosi lähellä sydäntä. Mutta mulla on ollut sellainen huono suhde noihin pensseleihin, hän nauraa.

Mustajärvi päätti antaa maalaamiselle mahdollisuuden ja se vei mennessään. Tauluja syntyi kovaa tahtia niin että varastot ja olohuone täyttyivät teoksista.

Aluksi Mustajärvi maalasi kotona. Nyt hänellä on tilat erään hallin parvella. Yksi töistä, suuri merellinen hevosaiheinen teos, on valmistunut pitkän ajan kuluessa.

– Aina kun joku (teos) kuivuu, niin se on ollut mulla himassa ja olen aina lisännyt siihen jotakin.

Myös tämä työ on esillä näyttelyssä.

Vahvoja teoksia

Mustajärvi poikkesi Sauriossa ensimmäistä kertaa Rantajätkien 40-vuotisnäyttelyn aikaan ja sai idean järjestää näyttelyn samassa tilassa. Keskustelu Kulttuuriosuuskunta Saurion hallituksen puheenjohtaja Ari Kallion kanssa sinetöi suunnitelman.

Lue myös: Nelikymppiset Rantajätkät: ”Elämä on tylsää, taide on lystiä”

Teokset Kesäkaverit (vas.), Stop saasteelle! ja Let’s go NeOn! Toimistopäivä.

Sauriossa onkin nyt esillä monipuolinen kattaus vahvoja teoksia. Osa töistä on hyvin värikkäitä, osa maanläheisempiä.

– Ne on tehty sekatekniikalla, akryyliväreillä. Erehdyksen kautta, Mustajärvi nauraa.

– Joidenkin (teosten) kanssa mulla on ollut tosi vahva visio päässä ja se on tullut jopa suht samanlaisena siihen.

Usein työ muotoutuu sitä tehdessä ja välillä lopputulos saattaa yllättää jopa taitelijan itsensä. Osa teoksista on saanut nimensä jonkun biisin mukaan, joka soi taitelijan päässä. Näyttely puolestaan sai nimensä kulttuurialaa korroosion lailla riuduttaneesta pandemia-ajasta, joka ajoi monet taitelijat niin henkiseen kuin taloudelliseen ahdinkoon.

Mustajärvi jättää niin laulujensa kuin maalaustensakin tulkinnan kuuntelijoille ja katsojille.

– Jos joku muu kokee sen eri lailla kuin minä, niin se kuuluu hänelle juuri sellaisena, hän sanoo.

Työt käsittelevät niin henkilökohtaisia kuin koko maapalloa käsitteleviä aiheita lähipiirin rakkaudesta materian täyttämään planeettaan. ”Mitä kaikkea oikeasti tarvitsenkaan, ollakseni riittävä ja rakastettu?”, Mustajärvi kysyy näyttelynsä esitteessä.

Töissään Mustajärvi tutkiskelee niin omaa kuin ympäröivää maailmaa. Myös rakkaus vanhoihin ajoneuvoihin näkyy töiden teemoissa.

Keikkakevät edessä

Mustajärvi pääsi vihdoin viime vuonna keikkailemaan ja kertoo, että Suomen pitkät tiet tulivat tutuiksi. Syksyllä oli jopa viitisenkymmentä keikkaa. Sen jälkeinen keikkatauko on jälleen mahdollistanut keskittymisen maalaamiseen. Kun tauko päättyy helmikuun puolivälissä, mennään taas enemmän musiikin ehdoilla. Mustajärvi nauttii siitä, että voi toteuttaa molempia intohimojaan.

– Kun olin vielä päivätöissä ja oli musahommat, niin se oli tosi raskasta. Ei pystynyt molempiin antamaan sataa pinnaa. Nyt tuntuu eriltä, yrittäjäksi ryhtynyt Mustajärvi kertoo.

Kesän alkuun on tulossa uusi biisijulkaisu. Mustajärvi odottaa jo malttamattomana seuraavia keikkoja. Ylöjärvellä hän esiintyy kesäkuun alussa Pikku-Petessä.

Lue myös: Talkoolaisesta aloittelevaksi staraksi – Pöheikön pölläyksessa Eppu Normaalia lämmittelee yllättävä debytantti

——————————————————————————-

Jenni Mustajärven näyttely -Kaiken se kestää, paitsi korroosion- on avoinna Sauriossa (Sauriontie 1, 33470 Ylöjärvi) 26.2. asti sunnuntaista torstaihin klo 15–19. Taitelija on paikalla tavattavissa 19.–26.2.

Värikäs näyttely suorastaan syleilee salia, jonne se on ripustettu. Salin kaunis sisustus houkuttelee istahtamaan ja katsomaan töitä kaikessa rauhassa.