Nelikymppiset Rantajätkät: ”Elämä on tylsää, taide on lystiä”

Rantajätkät juhlisti 40-vuotistaivaltaan lauantaina Sauriolla. Juhlavuotena yhdistys pääsi pitkästä aika ydintoimintansa eli tapahtumien järjestämisen pariin.
Nykyinen puheenjohtaja Henri Helin (vas.) ja ensimmäinen puheenjohtaja Ari Kallio Sauriolla Rantajätkien toiminasta kertovan näyttelyseinän edessä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Sekä Pöheikön Pölläys että Mökkirokki järjestettiin livenä kahden vuoden koronatauon jälkeen. Rantajätkien puheenjohtaja Henri Helin toteaa, että kuluvan kesän tapahtumiin osallistuminen on ollut maltillisempaa kuin ennen pandemiaa, mutta hän odottaa, että tulevaisuudessa väki löytää taas tiensä taas paikallisille festareille. Talkooväki on lähtenyt innokkaasti liikkeelle:

– Kaikki ovat olleet intoa puhkuen, kun pääsee taas tekemään jotain pitkästä aikaa. Pandemia-aikakausi on tuntunut yhdistyksessä, kun sinä aikana jäi näkeminen ja kaikki olivat omissa koloissaan kotona, Helin sanoo.

Kohti seuraavaa vuosikymmentä lähdetään hyvällä pöhinällä ja Helin lupaa, että tapahtumia on luvassa entiseen malliin.

Puheenjohtaja iloitsee siitä, että yhdistys voi hyvin ja on kasvanut hienosti. Yhdeksän hengen perustajaryhmästä jäsenistö on kasvanut noin 60:een.

Helinin mukaan Rantajätkät voi 40 toimintavuoden jälkeen kiteyttää sen perustamisen ideologiaan eli yhdistyksen tarkoituksena on edistää paikallista ylöjärveläistä kulttuuritoimintaa, luoda tapahtumia ja antaa mahdollisuuksia nuorille ja uusille musiikin saralla.

Rantajätkien 40-vuotisjuhlat keräsivät teltan täyteen juhlavieraita. (Kuva: Sanna Hillberg)

Toimintaa Ylöjärvelle

Yhdistyksen perustajajäsen ja ensimmäinen puheenjohtaja Ari Kallio kertoo, että Rantajätkät perustettiin, kun nuoret miehet kaipasivat Ylöjärvelle toimintaa ja päättivät perustaa Elävän Musiikin yhdistyksen tapaisen yhdistyksen. Toimintaa järjestettiinkin monissa muodoissa ja musiikkitapahtumien lisäksi Rantajätkät muistetaan erilaisista tempauksistaan, kuten eksoottisten  festivaaliautojen rakentamisesta.

Ensimmäinen toimitila perustettiin osoitteeseen Koulupuisto 1 (nykyinen Rantajätkäntie) ja yhdistys talkoili tämän kunnan heille osoittaman tilan omannäköisekseen. Vuonna 2008 tonttia alettiin kaavoittaa kerrostaloille ja Rantajätkät alkoi rakentaa Toimintatielle uutta 300 neliömetrin tilaa, joka valmistui hartiapankilla kaksi vuotta myöhemmin. Siellä on muun muassa äänitysstudio ja kaksi treenikämppää.

Rokkia rannalla ja pöheikössä

Kaksi ensimmäistä Räikkärockia järjestettiin ilmaistapahtumina vuosina 1983 ja 1984. Vuoden 1985 Räikkärockiin tuli Kallion mukaan ”pirusti porukkaa”. Siitä Rantajätkät sai pääomaa muun muassa äänentoistolaitteiden hankkimiseen ja tulevien tapahtumien järjestämiseen.

Pöheikön Pölläys näki päivänvalon vuonna 1990 Koulupuisto 1:n lähes miehenkorkuisessa heinikossa ja kehittyi siitä vähitellen legendaariseksi takapihafestivaaliksi.

Ylöjärven asuntomessuvuonna 1996 Räikkärock sai oheensa Sänkipellon Säpinät ja Tenavien tohinat. Festivaaliviikonloppu kokosi tuhansia kävijöitä. Viimeinen Räikkärock järjestettiin vuonna 2012, kun suurtapahtuman järjestämisen kulut ja riskit alkoivat tulla yksityiselle yhdistykselle liian korkeiksi.

Pöheikön Pölläys ja Mökkirokki jatkavat ylöjärveläistä festariperinnettä. Rantajätkien repertoaariin kuuluvat myös äänentoistokeikat ja pienemmät musiikkikeikat ja -tapahtumat.

Yhdistyksen historiasta Kallio nostaa esiin muutaman kohokohdan: Vuoden 1996 Räikkärock, jonne Eppu Normaali veti lähes 10 000-päisen yleisön. Ensimmäiset Pöheikön Pölläykset Koulupuisto 1:n pihassa, kun sinne ahtautui satoja ihmisiä nauttimaan elävästä musiikista sekä Toimintatien talon rakentamisen yhdessä talkoilla. Yhteisöllisyys on se voima, joka on pitänyt ja pitää edelleen Rantajätkät vauhdissa.

Paula Koivuniemi on viihdyttänyt ylöjärveläisiä Pöheikön Pölläyksessä useamman kerran. Arkistokuva vuodelta 2013.

Rantajätkien tapahtumissa on esiintynyt isoja staroja, kuten Eput, Popeda, Paula Koivuniemi, Virve Rosti, Bomfunk MC’s, The 69 Eyes ja moni muu. Kallion mukaan heidät on saatu kiinnitettyä hyvillä tapahtumajärjestelyillä ja hyvällä festarimeiningillä.

Ei kuppikuntia

40-vuotisjuhlassa muistettiin ansioituneita jäseniä viirein ja mitalein. Myös nuoria ja uusia jäseniä palkittiin.

– Toivoisimme tosi paljon uusia nuoria jäseniä ja innokkaita tekijöitä, kertoo Eija Sutinen, joka toimi juhlien juontajana.

Linda Andersson ja Olavi Takkula palkittiin tapahtumassa. Molemmat tykkäävät Rantajätkien yhdessä tekemisen rennosta meiningistä. (Kuva: Sanna Hillberg)

Linda Andersson ja Olavi Takkula olivat palkittujen nuorten joukossa. Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Andersson sanoo, että Rantajätkät on poikkeuksellinen ja sympaattinen yhteisö, jossa tykätään tehdä asioita yhdessä.

Olavi Takkula on ollut mukana toiminnassa viitisen vuotta ja kertoo, että parasta yhdistyksessä on ryhmähenki:
– Kaikki ovat samaa porukkaa, ei ole mitään kuppikuntia.

Rantajätkien 40-vuotisnäyttely on avoinna Sauriolla 23.–25.8. klo 17–19 kahvitarjoilun kera.