Vuorentaustan avohakkuita vastustava adressi luovutettiin maanantaina – Adressin on allekirjoittanut yli 4 000 henkilöä

Vuorentaustan avohakkuita vastustava ja metsän suojelua vaativa adressi luovutettiin kaupungintalolla maanantaina kaupunginvaltuuston ensimmäiselle varapuheenjohtajalle Leena Mankkiselle (Sdp) ja toiselle varapuheenjohtajalle Tomi Saaristolle (PS).
Kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Tomi Saaristo (PS) ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Leena Mankkinen (Sdp) vastaanottivat Vuorentaustan metsän avohakkuita vastustavan adressin kaupungintalon aulassa. Adressin luovuttivat Sanni Nevalainen, Anni Kytömäki ja Rami Marjamäki. (Kuva: Sanna Hillberg)

Adressin luovuttivat adressin tekijä Sanni Nevalainen, Finlandia-palkittu kirjailija Anni Kytömäki sekä valokuvaaja ja lintuharrastaja Rami Marjamäki. Saaristo ja Mankkinen ottivat adressin vastaan ennen kaupunginvaltuuston kokousta.

– Varmasti ne asiat, joita olette sinne keränneet, käsitellään meillä asianomaisissa lautakunnissa ja ne tulevat myös kaupunginhallituksen käsittelyyn, sanoi Mankkinen vastaanottaessaan adressin ja arveli, että asiasta tullaan päättämään kuluvan syksyn aikana.

Adressilla vedotaan siihen, että Pohjajärvenleton ja Soppeenharjun väliselle alueelle suunniteltuja, yhteensä noin 14 hehtaarin avohakkuita ei suoritettaisi vaan metsä suojeltaisiin.

Adressin allekirjoittaneet vetoavat Pirkanmaan ely-keskukseen, Ylöjärven kaupunkiin ja yksityiseen maanomistajaan, jotta ne aloittaisivat neuvottelut alueen suojelusta niin, että maanomistajalle maksettaisiin asianmukainen korvaus.

– Ymmärtääkseni kaupungin edustaja ja metsän omistaja ovat käymässä keskusteluja ja tässä kohtaa odottelemme, kertoo Nevalainen.

Allekirjoittaneita ympäri Suomen

Adressi on ollut avoinna verkossa toukokuun lopusta alkaen ja sen on allekirjoittanut yli 4 000 henkilöä eri puolilta Suomea, joista lähes neljäsosa on ylöjärveläistä.

– Tavallaan tämä on paikallinen asia, mutta toisaalta on ihmisiä muualta, jotka ovat allekirjoittaneet metsien suojelun nimissä, toteaa Kytömäki, joka on itse asunut lapsena kyseisen metsän läheisyydessä.

– Tietenkin kaupungeillakin on lakisääteinen edistää luonnonsuojelua alueellaan. Tässä olisi nyt tosi hyvä tilaisuus, sanoo Kytömäki.

Suunnitellulla avohakkuualueella kasvaa vanhaa metsää ja puustoa ja siellä elää useita uhanalaisia lintulajeja kuten varpuspöllö, töyhtötiainen, hömötiainen ja pyy. Adressin mukaan suurin osa alueesta sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaalla maisema-alueella.

Marjamäelle hakkuu-uhan alla oleva metsä on päivittäinen retkeilykohde.

– Juuri tuo metsä ja ainutlaatuinen luonto oli alkujaan syy siihen, miksi muutimme Ylöjärvelle 14 vuotta sitten, hän kertoi allekirjoituksensa yhteydessä adressissa.

Hakkuu-uhan alla oleva metsä on tärkeä Sanni Nevalaiselle (vas.), Anni Kytömäelle ja Rami Marjamäelle. (Kuva: Sanna Hillberg)