Kuka päättää kasvin paikan? – Villipuutarha on ekoteko

Kuka päättää kasvin ja sen paikan? Luonto vai sinä? Kuinka hyödyllistä siitä on edes kinata. Myös villit puutarhat voivat olla kauniita ja hyödyllisiä.
Villit niityt ovat kauniita.

Puut ja pensaat luovat puutarhaan kerroksellisuutta, syvyyttä ja mielenkiintoa. Kerroksellisuus tarjoaa myös tilaa villille luonnolle, salaperäisestä tunnelmasta puhumattakaan. Syntyy hyviä elinympäristöjä aluskasvillisuudelle ja erilaisille perennoille elää ja rönsyillä rennosti.

Suomen Puutarhakauppiaat ry muistuttaa, että kaikkea ei tarvitse ostaa vaan myös luonnonkasveille voi antaa mahdollisuuden. Kun hellittää tiukasta kitkemisestä ja antaa ympäristölle mahdollisuuden saattaa pihapiirin laitamille alkaa ilmestyä erilaisia luonnonkasveja kuin tyhjästä. Jos niille antaa tilaisuuden, ne ilahduttavat todennäköisesti vuosi toisensa jälkeen.

Polun ympärille voi kasvaa melkoinen lajien kirjo.

Luonnon kasvit valitsevat paikkansa itse. Siinä toteutuu ”oikea kasvi oikeaan paikkaan” -neuvo itsestään. Antamalla luonnolle mahdollisuuden ja aikaa, syntyy pikkuhiljaa villipuutarha, jossa istutetut ja ”ilmestyneet” kasvit elävät sulassa sovussa. Villipuutarha voi olla osa kokonaisuutta tai sen voi antaa levittäytyä koko puutarhaan.

Villissä puutarhassa viihtyy hyvin myös hyönteiset ja eläimet Villissä ympäristössä voit bongata vaikka sammakoita ja siilejä. Puut tarjoavat linnuille suojaiset pesimis- ja ruokailupaikat. Linnut puolestaan ovat osa puutarhan tuholaistorjuntaa, kun ne syövät kukkien houkuttelemia hyönteisiä.