Riemuylioppilaat kahvittelivat Valossa – 50 vuotta sitten ylioppilaaksi valmistuneet tapasivat iloisissa merkeissä

Vuoden lyhimpänä päivänä tiistaina 21.12. oli Ylöjärven lukiolla varsin iloiset tunnelmat, kun pieni joukko 50 vuotta sitten Ylöjärven yhteiskoulusta ylioppilaaksi valmistuneita tapasi toisensa.
Riemuylioppilaat takarivissä vasemmalta Veli-Matti Keskinen, Heikki Kulmala ja Lasse Reiman. Keskellä Maarit Fischer (vas.) ja Irma Pylkkänen (os. Vormisto). Eturivissä vasemmalla Paula Luukkanen (os. Jokinen), Liisa Tyllilä (os. Mansikkamäki) ja Mirja Rantanen.
”Tämän kevään kukitetut ylioppilaat koulunsa edessä” uutisoi Ylöjärven Sanomat 4.6.1971. Tänä vuonna tuli kuluneeksi 50 vuotta siitä, kun tämä 30 ylioppilaan joukko painoi valkolakit päähänsä. (Arkistokuva)

Kahvittelun lomassa muisteltiin yhteisiä lukioaikaisia juhlia, koulukavereita ja tietenkin opettajia. Tapahtuman kokoonkutsuja Liisa Tyllilä piti kahvittelun lomassa lyhyen puheen. Hän totesi, että on tärkeää ylläpitää riemuylioppilasperinnettä ja harmitteli, että nyt eletään aikaa, jolloin kaikki eivät voineet lähteä mukaan juhlimaan.

– Minusta on kauhean mukavaa, että olette siinä ja on aivan ihanaa, että jutut jatkuvat niistä samoista, mitä on ollut silloin, Tyllilä sanoi osallistujille.

Liisa Tyllilä, joka on myös Vuorentaustan ala-asteen koulukummi, oli kutsunut joukon kokoon ja tehnyt jäljitystyötä muun muassa Facebookin avulla. (Kuva: Sanna Hillberg)

Kahvihetken jälkeen Ylöjärven lukion rehtori Jarkko Tuomennoro ja vararehtori Miia Bergman esittelivät riemuylioppilaille lukiota, jonka modernit tilat viehättivät avaruudellaan ja valoisuudellaan. Vuonna 1971 lukiota käytiin nykyisessä Kauraslammen koulussa (entinen Moision koulu).

Riemuylioppilaille esiteltiin Valon luokkatiloja. Veli-Matti Keskinen demonstroi Jäkälä-luokassa miten kouluaikoina seisottiin nurkassa. Hän muisteli, että omassa koululuokassa kartta oli sijoitettu nurkkaan nähden eri tavalla. (Kuva: Sanna Hillberg)

Rehtorit kertoivat, että riemuylioppilasperinnettä on vietetty Valossa 2013 alkaen. Tavallisesti kevään ylioppilasjuhlassa on kuultu riemuylioppilaan puhe, mutta koronaepidemian aikana tätä perinnettä ei ole voitu kaksissa edellisissä kevään juhlissa toteuttaa.

Ylöjärven lukion rehtori Jarkko Tuomennoro ja vararehtori Miia Bergman (vasemmalla) toivottivat vuoden 1971 ylioppilaat tervetulleiksi kahville sekä tutustumaan lukion tiloihin. (Kuva: Sanna Hillberg)

Valosta ylioppilaat jatkoivat vielä yhteiselle päivälliselle, jonka ääressä jatkettiin vielä kuulumisten vaihtoa ja sovittiin, että porukka tapaa uudelleen ensi kesänä.

Veli-Matti Keskisellä oli mukanaan ”historian havinaa” kuvien muodossa. Kaikki saivat arvata mitä ne esittivät. Keskisen kuvissa näkyy miltä Valon paikalla näytti 60 vuotta sitten, kun hänen sukunsa viljelysmaat täyttivät alueen. (Kuva: Sanna Hillberg)
Ensimmäiset Ylöjärven yhteiskoulun kuuden laudaturin ylioppilaat valmistuivat vuonna 1971. Lasse Reiman oli heistä toinen ja osallistui riemuylioppilaiden tapahtumaan. Hän oli aikanaan kova urheilija, ja 4.6.1971 päivätyn Ylöjärven Sanomien mukaan ”hän pitää fyysisen kunnon vaalimista opiskelussa erittäin tärkeänä”. (Arkistokuva)