Ilkka Ojanen on peruskurulainen, joka tunnetaan työteliäänä monialayrittäjänä ja aktiivisena seuratoimijana

Ilkka Ojanen palkittiin tämän viikon torstaina Kurun Urheana Mattina. Monen toimen mies tunnetaan kylällä paitsi roolistaan eri luottamustoimissa myös yrittäjänä, jolla on samanaikaisesti useita rautoja tulessa.
Vuonna 1963 syntynyt Ilkka Ojanen on omien sanojensa mukaan peruskurulainen, joka on asunut kotipitäjässään aina. Monialayrittäjä kertoo oppineensa työhön jo pikkupoikana. – Meillä tartuttiin töihin heti, kun opittiin kävelemään. Maatila on kasvuympäristönä sellainen, että siellä piti oppia tekemään ihan kaikkea. (Kuva: Petra Viitanen)

Ilkka Ojanen vastaa puhelimeensa keskiviikkoiltana kahdeksan jälkeen. Hän on juuri saanut päätökseen työpäivän, joka on kestänyt jälleen 14 tuntia. Tällä hetkellä päivät vierähtävät rakennusprojektin parissa vanhan apteekin kunnostustöissä.

– Huomenna menen taas puoli seitsemäksi. Työmaan siisteydestä täytyy pitää huoli, jotta siellä on turvallista työskennellä, hän kertoo.

Ison urakan takia miehen vapaa-aika on ollut jo vähän pidempään kortilla, mutta kun projekti on ohi, koittaa pieni hengähdystauko.

– Sitten ajattelin harrastaa vaimon kanssa vähän kulttuuria, sillä tältä keväältä jäivät pois teatterit ja muut riennot. Mielelläni liikun myös metsässä, sienestän ja hoidan metsää.  Toivottavasti harrastuksille on kohta aikaa, ennen kuin talvi tulee.

Ojasen kohdalla talvi tarkoittaa taas vähän lisää töitä, sillä maa- ja metsätaloustöiden ja kiinteistönhuoltohommien lisäksi monialayrittäjä tekee koneurakointia, kuten teiden aurausta.

Ilkka on ollut mukana monessa

Ikänsä Kurussa asunut Ojanen on paitsi pitkäaikainen yrittäjä myös tunnettu hahmo erilaisessa yhdistystoiminnassa. Mies epäilee, että tässä on syy myös siihen, miksi hänet palkittiin tämän vuoden Kurun Urheana Mattina.

– Nyt kun sitä oikein ajattelee, niin onhan sitä tullut oltua monessa mukana. Ja työ yhdistyksissähän on pitkälti vapaaehtoistyötä, jota tehdään omasta tahdosta ilman rahallista korvausta. Tämä palkitseminen tuntuu siis tosi hienolta, ei voi olla muuta kuin iloinen, Ojanen kiittelee.

Ja monessa Ojanen onkin ollut mukana, on edelleen. Mies on tehnyt pitkän uran politiikassa vaikuttaen Kurun kunnanvaltuustossa ja hallituksessa sekä teknisessä lautakunnassa.

Tällä kaudella Ojanen edustaa Kurun vakiasukkaita Kesäkurulaisten neuvottelukunnassa. Tämän lisäksi yksi rakkaimmista yhdistyksistä on ollut Kurun Kosken sukuseura, jossa hän toimii edelleen puheenjohtajana.

Puheenjohtajapestit eivät tähän lopu, sillä Ojanen istuu myös OP Kurun hallituksessa.

– Pari rautarouvaa tuuppasi minut sinne joskus osuuskuntakokouksesta pankin hallintoneuvostoon. Sittemmin minulle kävi kutsu pankin hallitukseen, ja sillä tiellä ollaan edelleen. Tavoitteena on pitää pankkipalvelut korkealla tasolla Kurussa nyt ja jatkossa.