Karhelainen opettaja Pirjo Malkamäki sai presidentin myöntämän ansiomerkin kasvatustyöstänsä – Opetustyön ohella hän on ollut aina myös aktiivinen vapaaehtoistoimija

Pirjo Malkamäki on toiminut opettajana 38 vuotta. Hän jäi eläkkeelle vuonna 2016, mutta tekee edelleen opettajan sijaisuuksia. (Kuva: Juhani Malkamäki)
Karhelainen Pirjo Malkamäki on yksi tänä äitienpäivänä kunniamerkin saavista.

Tänä äitienpäivänä 36 äitiä ympäri Suomen saa kunniamerkin työstään lasten ja perheiden hyväksi. Yksi palkituista on karhelainen opettaja, kyläaktiivi ja vapaaehtoistyötä tekevä Pirjo Malkamäki, joka sai tietää palkitsemisestaan muutama päivä sitten postin tuoman kirjeen kautta.

Malkamäen mukaan yllätys oli suuri, sillä hänellä ei ollut etukäteen tietoa, että häntä on ehdotettu ansioristin saajaksi.

– Luulen, että tästä ovat päävastuussa karhelaiset Esko Lammi ja Arja Moisio, Malkamäki epäilee.

Soitetaanpa siis Esko Lammille ja kysytään, pitävätkö epäilyt paikkansa.

Pirjo on Karhen vapaaehtoistoiminnan sielu

– Joo, kyllä se näin on, ääni puhelimen päässä vastaa.

Lammi kertoo, että idea ansioristihakemuksesta pälkähti mieleen, kun hän alkoi miettiä kaikkia niitä ihmisiä, jotka ovat tehneet Karhella paljon työtä yhteisen hyvän eteen. Tämän porukan eturintamassa on ollut jo pitkään Pirjo Malkamäki.

– Täällä maalla on ihmisiä, jotka puurtavat pienessä yhteisössämme ja tahtovat jäädä unohduksiin. Tästä tuli sitten Pirjo mieleen, että kyllä hänet tulisi palkita.

Lammin mukaan Malkamäelle haetulle ansioristille löytyykin vankat perusteet.

– Hän on ollut kymmeniä vuosia näkyvä hahmo koulussa, Karhe-Seurassa ja seurakunnassa. Sitten on vielä neljäs juttu, kansalaisopistotoiminta, jossa hän on toiminut Viljakkalan yhdyshenkilönä. Hän on ollut ideoimassa kaikenlaista aktiveettia ja toimintaa, muun muassa ompelupiiriä. Pirjoa voisi kuvailla Karhen vapaaehtoistoiminnan sieluksi.

Lue myös: Helena Wall päätyi vanhanpiian veron maksajasta suurperheen äidiksi ja palkituksi kasvattajaksi

Opetus on elämäntyö

Kuten Lammikin totesi, on Pirjo Malkamäki monen toiminnan nainen, joka on Karhelle asettumisen jälkeen ehtinyt tekemään vaikka ja mitä.

Kaikki alkoi Karhen koulusta, josta he saivat miehensä Juhanin kanssa opettajan virat vuonna 1979.

– Olin kaupunkilaistyttö, joka päätyi maalle Lahdesta. Olin luokanopettajana 38 vuotta. Taktikoimme puolisoni kanssa ja jäimme myös eläkkeelle samaan aikaan vuonna 2016, Malkamäki kertoo.

Työ opettajana ja kasvattajana ei ole kuitenkaan Malkamäen kohdalla jäänyt vain lapsiin.

– Teen edelleen opettajan sijaisuuksia tällä suunnalla. Opetustyö on ollut minulle elämäntyötä sekä harrastusten että työn puitteissa. Karhe-Seura ja Opettajien Lähetysliitto ovat olleet lempilapsiani.

Töidensä puitteissa Malkamäki on viettänyt aikaa myös ulkomailla.

– 80- ja 90-lukujen taitteessa olin Suomen Lähetysseuran tehtävissä yhden vuoden Tansaniassa ja kaksi ja puoli vuotta Taiwanilla.

Kaiken lisäksi Malkamäki on vielä ison perheen äiti.

– Meillä on puolisoni kanssa viisi lasta, jotka olemme yhdessä kasvattaneet.