Valtuutettujen mielipiteet ratikasta: perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja vasemmistoliitto

(Kuva: Jani Saarenpää)
Tampereen raitiotien seudullisessa yleissuunnitelmassa varaudutaan raitiotiejärjestelmän laajentamiseen tulevaisuudessa. Yleissuunnitelma ei tähtää uusien raitiotieratojen välittömään toteuttamiseen. Yleissuunnitelman tilaajakuntien, Tampereen, Ylöjärven Pirkkalan ja Kangasalan on tavoite päättää raitiotien ratavarauksista ensi lokakuussa. Kysyimme Ylöjärven kaupunginvaltuutetuilta kannattavatko vai vastustavatko he ratikan rakentamista Tampereelta Ylöjärvelle. 51 valtuutetusta 47 kertoi mielipiteensä. Tässä osassa ääneen pääsevät perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton valtuutetut.

PERUSSUOMALAISET

Toni Kolehmainen
– Kantani on kielteinen. Raitiotiehanke ei palvele elinvoimaisen Ylöjärven etua. Vanhan aseman valjastamista uudelleen käyttöön tulisi pohtia, mikäli se on työmatkapendelöinnin osalta järkevää.

Hannu Ruuska
– Vastustan ratikan rakentamista Ylöjärvelle. Hanke on liian kallis ja suunniteltu raitiotie kulkee vain Ylöjärven eteläisimmässä osassa pienen koukkauksen. Väestöpohja suunnitellun reitin varrella ei myöskään ole riittävä raitioliikenteen kannattavaan toimintaan, vaikka asukasmäärä lisääntyisi. Kurussa tai Viljakkalassa maksaisit veroina siitä, että kaupungintalolta saa körötellä raitiovaunulla Tampereelle. Lähijunaliikennettä ja lisäraidetta kannatan. Se tukisi mainiosti sujuvaa liikennöintiä Tampereen suuntaan.

Tomi Saaristo
– Vastustan ratikan rakentamista. Se on mielettömän kallis investointi tämän kokoiselle kaupungille, joka on maantieteellisesti laaja. Ratikka palvelisi vain pientä osaa Ylöjärveä. Investointi lähes tuplaisi kaupungin velkamäärän ja aiheuttaisi mielettömän verorasituksen kuntalaisille. Aiheesta tulisi järjestää kansanäänestys valtuustoaloitteemme mukaisesti.

Henrik Pajunen
– Vastustan. Kaupunkimme velkaantuminen on saatu pysähtymään valtuuston tekemien kipeiden päätösten jälkeen. Ratikka tuplaisi kaupunkimme velkamäärän. Meidän ei tule ajaa kaasu pohjassa seinään ja sairastua samaan tautiin kuin Tampere, jossa tätä suuruuden hullua hanketta on toteutettu muun muassa päiväkotien ja koulujen kustannuksella. Kurulaisen mummon mieltä ja lompakkoa tuskin lämmittää, jos hänet pakotetaan maksamaan ratikasta, joka palvelisi vain murto-osaa Ylöjärven asukkaista. Järki käteen.

Sami Savio
– En kannata raitiotietä. Pidän sitä aivan liian kalliina ja joustamattomana joukkoliikennemuotona. Esimerkiksi paikallisjuna nykyiselle raideyhteydelle voisi olla selvästi järkevämpi vaihtoehto. Olisi myös erittäin tärkeää, että ylöjärveläisten näkemykset huomioitaisiin mahdollisimman kattavasti näin isosta asiasta päätettäessä.

Mauri Heiska
– Vastustan ratikkaa Ylöjärvelle. Kustannukset nousevat kohtuuttomiksi veronmaksajille ja silti ratikka ei palvelisi kuin murto osaa Ylöjärven veronmaksajia.

VASEMMISTOLIITTO

Rauno Kesseli
– Kannatan katuratikan ulottamista Ylöjärvelle. Katuratikan tuloon Ylöjärvelle kulunee vielä vuosia, mutta sen tuloon pitää varautua muun muassa kaavoituksessa. Ylöjärven keskustan tiivistäminen ja Teivo–Mäkkylä -alueen rakentuminen luovat edellytykset tehokkaalle joukkoliikenteelle – jota katuratikka on. Katuratikka on myös ilmastoteko mitä suuremmassa määrin.

Aki Leppänen
– Kannatan raitiotien rakentamista Ylöjärvelle. Ratikkaa suunnitellaan tulevaisuuteen ja tulevaisuuden Ylöjärvelle. Keskustamme kasvaessa ja tiivistyessä sekä joukkoliikenteen suosion kasvaessa, tulemme tarvitsemaan tehokkaita liikenneratkaisuja. Raitiotien jatkaminen Ylöjärvelle voi tulevaisuudessa olla toimivin tapa hoitaa runkoliikenne Ylöjärven ja Tampereen välillä.

Anna Jukantupa
– Kannatan. Kaikki investoinnit, joilla tehostetaan joukkoliikenteen toimivuutta, ovat kannatettavia. Emme enää voi odotella, vaan nyt on toimittava ja tehtävä ilmastotekoja, jotka kantavat vuosikymmenten päähän. Ratikka on erinomainen vaihtoehto tiheällä vuorovälillä lisäämään joukkoliikenteen houkuttelevuutta, tehokkuutta ja luotettavuutta. Ylöjärven tulee olla osana kehittyvää kaupunkiseutua myös joukkoliikenteen osalta.

Petra Kiviniemi-Mäkinen
– Jo ilmastonmuutoksen torjumisen vuoksi suhtaudun positiivisesti joukkoliikenteeseen, vaikka se ei juurikaan palvele meitä maaseudulla asuvia. Haluaisin kuitenkin nähdä selvitykset ratikasta ennen lopullista mielipiteen muodostusta. Päätösten täytyy perustua hankittuun tietoon. Siksi en äänestäisi juuri nyt tällä hetkellä puolesta enkä vastaan, koska koen että tietoa ei ole riittävästi.

Arja Uusikartano
– Tämänhetkisten tietojen valossa pidän ratikan rakentamista välille Tampere–Ylöjärvi varteenotettavana vaihtoehtona tulevaisuudessa. Käyttäjän näkökulmasta on kulkemisen helppous ja käytännöllisyys. Laajemmassa kokonaisuudessa on kysymys myös muista arvoista kuten ympäristö- ja ilmasto.

KRISTILLISDEMOKRAATIT

Veli-Matti Antila
– Mielipiteeni ratikasta Ylöjärvelle on kielteinen. Ylöjärven asukasmäärällä ja sen sijoittumisella laajalle alueelle ratikkainvestointi ja sen ylläpito tulisi olemaan aivan liian kallista.

Nina Alanen
– Tämän hetkisillä tiedoilla ja laskelmilla en ole kannattamassa raitiotien rakentamista Ylöjärvelle. Pidän suunnitelmia liian kalliina ja Ylöjärven asukasmäärällä se ei tule olemaan kannattava. Ylöjärvi on niin laaja ja harvaan asuttu, että ratikasta ei hyötyisi kuin murto-osa kaupunkilaisista. Muunlaisia vaihtoehtoisia joukkoliikennevälineitä tulisi miettiä vielä tarkemmin.

Jouni Kaasalainen
– Olen tehnyt jo pitkään gallupia kansan keskellä. Olen kysellyt näkemyksiä ratikkaan niin Tampereella kuin Ylöjärvellä. En ole kolmen vuoden aikana törmännyt moneenkaan, joka ratikkaa olisi halunnut. Ihmettelen, miksi tehdään puoliväkisin kalliita hankkeita, joita ei joukkoliikenteen kuluttajat edes kaipaa. Ylöjärvellä on hyvä ja toimiva bussiliikenne Tampereelle. En näe mitenkään järkevänä laittaa kulkemaan siihen rinnalle kallista ja kankeaa ratikkaa. Itse olen enemmän duo-junan kannalla, jos kiskoliikenteestä puhutaan. Se pystyy käyttämään valtion rataa sekä ratikkakiskoja.

Katso miten valtuusto äänestäisi ratikasta nyt

Lue myös:

Valtuutettujen mielipiteet ratikasta: kokoomus ja SDP

Valtuutettujen mielipiteet ratikasta: vihreät ja keskusta