Suomen suurimman pyöräilytapahtuman pyöräletkat halkovat Ylöjärveä – ylöjärveläisiä myös talkoilemassa

Sunnuntaina järjestettävä Pirkan Pyöräily tuo hurjan määrän pyöräijöitä Ylöjärven liikenteeseen.

Päämatkat, 217 kilometgrin Pitkä Pirkka ja 134 kilometrin Klassikko, kiertävät Näsijärven ympäri Suomen kauneimmaksi kutsutulla reitillä. 40 kilometrin Pirkan Pyhä 40 ja 4 kilometrin Lilliputti tarjoavat elämyksiä ja haasteita vähemmän polkeneille, vauvasta vaariin. Tapahtuman järjestää Hämeen Liikunta ja Urheilu ry (HLU).

Pirkan Pyöräily on järjestetty vuodesta 1978 alkaen. Osanottajaennätys koettiin vuonna 1982, jolloin mukana oli lähes 4 000 polkijaa. Nykyisin osanottajamäärä on vakiintunut yli kolmeen tuhanteen.

Varsinaisen pyöräilypäivän jälkeen, seuraavan viikon perjantaina järjestetään Pirkan Yöpyöräily, jossa 134 kilometrin reitillä nautitaan suomalaisen kesäyön tunnelmista.

Tampereen Hakametsän jäähallilta tapahtuvan Pirkan Pyöräilyn lähdön jälkeen Klassikkolenkin pyöräilijät suuntaavat kohti Teivoa ja Ylöjärveä. Soppeenmäessä pyöräilijät nousevat Kuruntielle. Pitkän Pirkan pyöräilijät kiertävät puolestaan ensin Nokian kautta Hämeenkyröön ja sieltä Ylöjärven Viljakkalaan. Sen jälkeen Pitkän Pirkan matkaajat ohittavat Lavajärven ja Takamaan. Lopulta Pitkä Pirkka yhdistyy Klassikkoreittiin ja Kuruntiehen Hietasmäessä.

Tästä molempien pitkien matkojen pyöräilijät jatkavat Vahantaan, Yliselle ja Mutalaan. Mutalan Helmen kohdalla pyöräilijät kääntyvät Kuruntieltä Uusi-Kuruntielle. Tästä matka jatkuu Kyrönlahteen, Poikelukseen ja aina Kuruun saakka. Kurusta polkijat suuntaavat takaisin etelään Tampereelle Muroleen, Kämmenniemen ja Terälahden kautta.

Mutalan koulun vanhempainyhdistys hoitaa Pirkan Pyöräilyn huoltopisteen Mutalassa. Huoltopaikka on palveluvalmiina jo aamukahdeksalta aamulla. Suurin ruuhka lienee Mutalassa aamupäivällä noin kello 9–11.

Asfalttiteitä pitkin kulkevilla 217 kilometrin ja 134 kilometrin lenkillä käytetään ajoväylän oikeaa laitaa. Liikennevalot vilkkuvat keltaisella.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?