Seppo Rusin mehiläispesään iski varas – Kuka vei mehiläiset Vuorentaustassa?

Seppo Rusilla on mehiläispesiä myös muualla kuin Vuorentaustassa. 
Vuosikymmenien ajan mehiläisiä tarhanneen Seppo Rusin mehiläispesistä yksi katosi  marraskuussa kuin tuhka tuuleen. Mies oli käynyt mehiläispesällä viimeksi syyskuussa ja nyt oli aika lääkitä mehiläiset talvea varten. Tällä kertaa lääkkeet jäivät antamatta.

Toissa viikolla tamperelainen Seppo Rusi oli tavalliseen tapaansa menossa tarkistamaan hoitamaansa mehiläispesää, joka on sijainnut samassa syrjäisessä paikassa Vuorentaustassa jo useita vuosia. Paikalla Rusia odotti kuitenkin odotamaton näky: puinen pesä oli viskaistu kumoon. Kaikki muu oli kuitenkin tallella, paitsi pesän pohja ja kennot mehiläisineen.

– Olin tulossa antamaan mehiläisille lääkettä, joka estää tautien leviämisen. Heti pesälle tultuani huomasin, ei tässä varmaan tarvitse mitään kenellekään antaa, hän huokaa.

Rusi oli kartoittanut lähialueen, mutta kennoista ei ollut jälkeäkään. Myöskään kuolleita mehiläisiä ei näkynyt  maassa pesän lähellä.

– En keksi muuta vaihtoehtoa kuin sen, että joku pakannut kennot omaan laatikkoon ja varastanut mehiläiseni, mies harmittelee.

”Joku sai toimivan pesän”

Tälläinen näky oli vastassa Rusia toissa viikolla, kun hän saapui mehiläispesälleen. Pesän osia oli maassa siellä täällä.

Vuodesta 1984 mehiläisiä tarhanneelle Rusille varkaus oli ensimmäinen laatuaan. Häntä ihmetyttää erityisesti se, miten kukaan on voinut tietää, missä pesä sijaitsee.

– Paikka on päättyvän tien päässä, yksityisellä tontilla. Ympärillä tässä on vain peltoa ja metsää. Lisäksi tontin omistaja asuu vieressä, eikä hän ole kertomansa mukaan huomannut mitään epämääräistä liikehdintää.

Miksi kukaan sitten varastaisi toisen mehiläisiä? Siihen ei Rusikaan osaa vastata.

– Tiedän, että Keski-Euroopassa mehiläisvarkauksia tehdään, mutta että Suomessakin? hän ihmettelee.

Hänen mukaansa  jokainen mehiläistarhauksesta kiinnostunut voi ostaa itse tarvikkeet, mutta ne tietenkin maksavat. Mies arvioi varastetun pesänsä  hinnaksi 350 euroa.

–  Tällä hetkellä mehiläiset viettävät talvea ja lauleskelevat joululauluja. Pesän toiminta käynnistyy kuitenkin jälleen keväällä.  Joku sai siitä valmiiksi toimivan pesän, joka tuotti minullekin kymmeniä kiloja hunajaa, Rusi sanoo.