Jooga kuuluu metsään

Aurinko paistaa puiden lomasta. Nainen istuu hiljaa havupuun varjossa, jalat risti-istunnassa ja hengittää syvään.

Navasana eli vene -asana vahvistaa selkää ja syviä vatsalihaksia venyttäen samalla jalkoja. Asana parantaa myös tasapainoa. Asento saattaa olla hieman haastava, mutta jooga ei ole vakavaa. Pieni pilke silmäkulmassa helpottaa oloa ja harjoitustakin kummasti.

– Ihmiset murehtivat liikaa eilistä päivää, menneitä vuosia. Niillä ei ole mitään väliä, vain tällä hetkellä on väliä. Myös tulevaisuuden asiat odottavat tulevaisuudessa, joten niitä on turha stressata nyt, Eeva Maria Pasonen pohtii.

Intiassa syntynyt jooga auttaa olemaan läsnä tässä hetkessä. Tämän vuoksi Pasonen harjoittaa ja opettaa lajia, joka yhdistää meditaatiota ja asentoharjoituksia. Tänä aamuna Pasonen joogaa metsässä, jossa sen rauhoittava ja hoitava voima tehostuu.

– Teen kesäisin paljon omaa harjoitusta ulkona. Luonnossa liikkuminen on minulle tärkeää, jonka vuoksi jooga siirtyy luontaisesti ulkoilmaan.

Metsän rauha sopii joogaamiselle.

– Joogit ovat kautta aikojen tehneet harjoitusta ulkoilmassa. Miksei suomalainen metsä aja sitä samaa asiaa kuin metsä Intiassa. Luonnossa oleilu ja jooga ovat kumpikin hyvin voimaannuttavia ja poistavat stressiä, joten ne sopivat hyvin yhteen, Pasonen sanoo.

Ylös, ulos ja joogalle!

Joogan harjoittaminen ei vaadi paksua kukkaroa, sillä siihen ei tarvita kalliita varusteita ja sitä voi harrastaa käytännössä missä vain. Metsään voi ottaa mukaan joogamaton, mutta pehmeä maa on toimii myös hyvänä alustana itsessään.

– Metsään on tietysti hyvä pukeutua sään mukaisesti. Erityisesti lämpimänä päivänä on muistettava nesteytys ja muutoinkin muistettava juoda enemmän. Jooga laittaa kehon nesteet liikkeelle.

– Metsässä hyttyset kannattaa huomioida. Itse käytän eteerisiä öljyjä ja valkosipulikapseleita hyttysten karkottamiseen. Hyttyset luovat tosin joogaan hyvän kärsivällisyys harjoituksen, Pasonen naurahtaa.

Joogaan voi yhdistää myös muunlaisen kuntoilun.

– Hyvä vaihtoehto on myös käydä lenkillä, jonka päätteeksi tehdä asanoita loppuvenyttelynä.

Muutakin kuin liikettä

Eeva Maria Pasonen padmasanassa eli risti-istunnassa. Asento on yleinen jooga-asana, jossa pysähdytään hetkeen, rauhoitutaan, hengitetään ja kuunnellaan omaa kehoa.

– Joogasta ei pidä luoda itselleen stressiä. Ei tarvitse herätä paineen alla aamuviideltä tekemään harjoitusta. Teet joogaharjoituksesi silloin kun se tuntuu hyvältä ja missä se tuntuu hyvältä. Se on sinun oma harjoituksesi, joka tehdään vain itselleen, Pasonen pohtii.

Joogassa ja siihen liittyvässä elämäntavassa Pasoselle tärkeää on Ahimsa eli väkivallattomuus, joka mielletään joogafilosofiassa yhdeksi joogan harjoittajan ohjenuoraksi. Väkivallattomuutta Pasonen toteuttaa kunnioittamalla kaikkea elävää ja kasvisruokavaliolla, jota hän on noudattanut jo yli 20 vuotta. Tämän lisäksi joogaohjaaja muistuttaa, että harjoittajan on kohdeltava myös omaa kehoa väkivallattomasti.

– Jooga-harjoitus on myös itsensä tutkiskelua. Itsensä tiedostamisen kautta oppii arvostamaan itseäsi ja muita.

– Koen, että jokaisella on oma tapa kokea ja löytää oma henkisyys. Itse en ole
uskonnollinen, mutta meditaation kautta löydän läsnäoloa, jota voi olla jokaisessa hetkessä.

15 vuotta sitten joogan harjoittamisen aloittanut Pasonen opettaa ympäri Pirkanmaata. Hänen repertuaariin kuuluu laajalti erilaisia jooga-lajeja ilmajoogasta lähtien. Ylöjärvellä joogaopetusta voi Pasoselta saada Moision Kuntokellarissa.

– Ylöjärveläiset tykkäävät yin-joogasta. Sen hitaus sopii hyvin pysähtymiseen, Pasonen. hymyilee.

Pasonen suosittelee tekemään malasanaa eli kyykkyä aina kun mahdollista, vaikka
metsälenkin päätteeksi tai töissä tauon aikana. Kyykyllä on valtavasti hyviä vaikutuksia. Se venyttää selkää, korjaa polvien asentoa, vahvistaa nilkkoja, avaa lantiota, hieroo suolistoa.

Adho Mukha Svanasana eli alaspäin katsova koira -asana puuta vasten tehtynä.
Asana on selkää, takareisiä ja käsivarsia venyttävä, joka parantaa ryhtiä ja linjaa mukavasti kehoa.

Joogan lopuksi voi hakea voimaa puista antamalla ison halauksen. Joogaharjoitus kaiken kaikkiaan missä tahansa tehtynä lisää pranaa eli elinvoimaa. Luonnossa joogan positiiviset vaikutukset voimistuvat ja se tuo meidät takaisin alkulähteille. Namaste!

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
Tutustu 5 viikkoa vain 1,90 €.