Jakamajärven muuttolinnut

Kun ensimmäiset muuttolinnut palaavat Parkkuun Jakamajärvelle, myös Anne ja Veikko Hokkanen asettuvat maisemiin. Laiturilla istuskellen on mukava tarkkailla vesilintujen elämää.
Veikko ja Anne Hokkanen nauttivat auringosta Jakamajärven rantaviivaa mukaellen rakennetulla patiollaan. Harrastusten täyttämän talven jälkeen on mukava vain istua ja lueskella lehtiä tai kirjaa.

Ylöjärvellä mökkeilevä kesäasukas on keskimäärin tamperelainen, hiljattain eläkkeelle jäänyt pariskunta, joka viettää kesää entisen Kurun alueella. Tyypillisesti keskiverto kesäasukas tulee mökille jo pääsiäisen tienoolla ja viihtyy pitkälle syksyyn.
Parkkuussa Jakamajärven rannalla mökkeilevät Anne ja Veikko Hokkanen vastaavat hyvin keskimääräisen kesäylöjärveläisen kuvausta. Anne on ollut eläkkeellä kolme vuotta, Veikko kuusi.
– Viimeisinä työvuosina kävin täältä välillä töissäkin. Nyt olemme täällä jokseenkin puolet vuodesta, Anne Hokkanen arvioi.

Karhunpentu vahtii pihamaata Hokkasten kesäkodin portailla.

Nuoremman puoleiset eläkeläiset ovat tunnetusti kiireisiä, eivätkä Hokkaset tee siinä suhteessa poikkeusta. Talvikaudella Anne Hokkanen käy kuntosalilla,vesijumpassa, lavisjumpassa, hiihtämässä ja vähän kielikursseillakin – joka päivälle on jotain ohjelmaa. Veikko Hokkanen keilaa kolme tai neljä kertaa viikossa ja kuluttaa ahkerasti jäähallin penkkejä Ilveksen kotiotteluissa.
Kevään tullen kiireet karistetaan harteilta ja siirrytään Jakamajärven rannalle lataamaan akkuja. Mökillä päiväjärjestys on rento ja kiireetön.
– Aamulla haetaan lehti isomman tien varresta, käydään uimassa ja koetaan ehkä katiska tai verkot. Sitten onkin vapaata ruoan laittoon ja saunan lämmitykseen asti. Aika ison osan päivästä vain istun rannan patiolla lueskelemassa tai tarkkailemassa vesilintuja, Anne Hokkanen kertoo kesäpäivien kulusta.
– Minäkin istun paljon tässä rannassa paljon, mutta tykkään myös välillä puuhastella jotain pientä, haravoida, laittaa puutarhaa tai tehdä saunapuita. Aina täällä jotain tekemistä on, jos aika uhkaa tulla pitkäksi, Veikko Hokkanen toteaa.
Kaikkein kurjimpia kelejä lukuunottamatta päivät kuluvat pihalla. Itse mökki on tarkoituksella niin pieni, että sen siivoamiseenkaan ei mene kuin pieni hetki.
– Kun lapset tulevat käymään, vietämme päivät täällä, mutta osa porukasta majoittuu yöksi vähän matkan päässä sijaitsevaan lapsuudenkotiini, Anne Hokkanen kertoo.

Veikko Hokkasen katiskaan tarttuu enimmäkseen pientä ahventa, jolla hemmotellaan naapurin kissoja.

Kesyt lähinaapurit

Jakamajärven rannalla on useampi mökki, mutta tiheä puusto kätkee kesänaapurit toisiltaan. Äänimaisemaakin hallitsee lintujen sirkutus.
– Tarjanne-laivalla on tapana soittaa torvea Toikon kohdalla, se kuuluu meillekin. Näsijärvi on tuossa ihan kannaksen takana, Veikko Hokkanen selittää ja osoittaa kapean Jakamajärven vastarannalle.
Hokkasilla on hyvät suhteet sekä puiden kätkemiin muihin mökkiläisiin että lähimpiin naapureihinsa: kirjosieppoihin, peippoihin, västäräkkeihin ja tintteihin. Kuikat, telkät, sorsat ja joutsenet pesivät lähellä ja tulevat heinäkuussa rantaveteen esittelemään poikasiaan.
– Talvella sinitiaiset tulivat jopa syömään kädestä. Myös västäräkit ovat täällä kesyjä, eivät pelkää meitä ollenkaan, Veikko Hokkanen kertoo.
– Kun perkaamme kaloja, sama rengastettu kalalokki tulee aina odottamaan, että se saa perkeet, Anne Hokkanen jatkaa.

Vaikka pikkukalaa ei tehdä ihmisruoaksi, kaikki menee hyötykäyttöön. Tuttu lokki syö perkeetkin.

Kyliltä löytyy kaikki

Ylöjärvellä on noin 4400 kesämökkiä. Kesäasukkaiden määrä kipuaa helposti kymmenen tuhannen korville, ja kun heidän vieraansakin usein käyttävät paikallisia palveluita, kesäasukkaiden merkitys Ylöjärven elinkeinoelämälle on suuri.
Hokkasetkin kertovat kesäaikaan käyvänsä ruokaostoksilla paikallisissa kaupoissa.
– Kerran viikossa pitää käydä Tampereella pesemässä pyykit, ja silloin tulee tietysti käytyä jossain isommassa marketissa. Viikon mittaan ostoksia täydennetään Kurussa, Anne Hokkanen kertoo.
– Samalla viedään roskat Kurun jätepisteeseen. Hienoa, että kunta laittoi sen kuntoon. Aiemmin jouduimme koukkaamaan Parkkuun kautta roskien takia.
Hokkaset listaavat käyttävänsä myös paikallisen ravintolan, apteekin, pienkonehuollon, sakokaivoa tyhjentävän yrittäjän sekä talvella lumet auraavan yrittäjän palveluita. Kun hirsimökkiä rakennettiin, sekin tehtiin paikallisin voimin.
– Kyliltä löytää kyllä palveluja, kun vähän kyselee. Anne tietysti tuntee täällä ihmisiä muutenkin, kun on täältä kotoisin, Veikko Hokkanen toteaa.