Seinäjoen tangohuuma houkutteli kruunukilpaan kaksi ylöjärveläislaulajatarta

Lauantaina Turussa kilpailtavaan Tangomarkkinoiden semifinaaliin on valittu peräti kaksi ylöjärveläislaulajatarta. Metsäkyläläinen Mia Leivo ja asuntilainen Heidi Visulaaka ovat molemmat vanhoja Tangomarkkina-konkareita, jotka janoavat kruunuista kirkkainta edelleen useiden yrityksien jälkeen.
Kesällä Leivo keikkailee yhtyeensä kanssa ympäri tanssilavoja. 10. kesäkuuta hän tanssittaa yleisöä Mahnalan lavalla Hämeenkyrössä.

Metsäkyläläinen Mia Leivo ja asuntilalainen Heidi Visulaaka ovat molemmat vanhoja Tangomarkkina-konkareita, jotka janoavat kruunuista kirkkainta edelleen useiden yrityksien jälkeen.

Leivo teki Tangomarkkina-debyyttinsä jo 1990-luvulla, jolloin nainen oli vielä noviisi sekä laulamisen että esiintymisen suhteen. Karaoken kautta laulamisesta innostunut nainen osallistui tuolloin tangokilpailuun äitinsä rohkaisemana, sillä tämä oli luvannut  kustantaa tyttärelleen palkinnoksi  laulutunteja.

Ensimmäisen osallistumisen jälkeen Leivo löysi tiensä esiintymislavoille, joilta nainen tienaa nykyisin elantonsa  tarjoilijantöiden ohella. Hän  on kilpaillut Tangomarkkinoiden finaalissa jo kolmesti ja joutunut lähtemään kotiin aina ilman kruunua. Tämä ei ole kuitenkaan lannistanut Leivoa, vaan nainen pyrkii sinnikkäästi kohti voittoa, vaikka se tarkoittaisi sitä, että kisaan on osallistuttava vielä monta kertaa uudelleen.

– Olen ollut lapsesta saakka melko kilpailuviettinen. Vietti on kuitenkin vuosien saatossa muuttanut muotoaan siten, että haluan voittaa ennemminkin itseni ja sitten vasta muut. Ja onhan se niinkin, että kiusaan vähän itseäni osallistumalla Tangomarkkinoille aina uudelleen ja uudelleen. Se nyt vain on niin, että jos kilpailusta ei saa sitä, mitä sieltä on mennyt hakemaan, on yritettävä uudelleen.

Ponnahduslauta yleisön tietoisuuteen

Heidi Visulaaka keikkailee usean eri kokoonpanoon kanssa, esimerkiksi Eksodus-tanssibändin kanssa. (Kuva: Heidi Visulaaka)

Laulajantyötä niin ikään sivutyönään tekevä Heidi Visulaaka tavoittelee Tangokuningattaren titteliä nyt neljättä kertaa. Asuntilalaisnaisen mukaan viime vuoden tuomaripalaute kannusti häntä yrittämään tänä vuonna uudelleen. Toisaalta  Visulaaka pitää Tangomarkkinoita erinomaisena ponnahduslautana artisteille, jotka haluavat päästä  yleisön tietoisuuteen.

– Jos kilpailussa etenee tarpeeksi pitkälle, pääsee myös ihmisten tietoisuuteen. Musiikkialahan on kova ja raadollinen, mutta tässä kilpaillussa täytyy vain osata käyttää oma tilaisuutensa, jos sellainen tulee.

Entäpä jos kilpailu päättyy jälleen pettymykseen?

– Täytyy sanoa, että viime vuonnakin kisojen jälkeen tuli itku. Tangomarkkinat vaativat laulajilta niin kovan henkisen latauksen kovan treenaamisen lisäksi. Kisojen jälkeen se kaikki purkautuu, hän sanoo.

Visulaaka pitää kilpailussa  vahvuuksinaan lavaenergiaansa ja karismaansa. Esiintyessään nainen ei pyytele anteeksi keneltäkään.

– Olen lavalla täysin oma itseni. Sellainen, jollainen olen arkenakin. Luulen, että energiani ja läsnäoloni ovat juuri se juttu, jolla erotun joukosta.

Tangomarkkinoiden semifinaali kisataan tulevana lauantaina Turussa. 64 semifinalistista tuomaristo valitsee kahdeksan mies- ja kahdeksan naislaulajaa 17. kesäkuuta Keravalla käytävään finaalin karsintaan.